Telemach že odgovarja na prihod A1
Matjaž Ropret 12. aprila 2017 ob 09:24

Od danes Simobil nastopa pod novo znamko A1 – več o tem tukaj -, kar je očitno ob ostalih dejavnikih že spodbudilo tudi ostale operaterje, da izboljšajo svojo ponudbo. K temu morda nekaj prispeva tudi dejstvo, da se je T-2 po odločitvi ustavnega sodišča znova izvil iz stečaja in bo lahko neobremenjeno nastopal na trgu. Če je res tako, se lahko ob morebitnem prihodu še kakšnega novega ponudnika, kot naj bi bil Hofer prek podjetja Ventocom, veselimo nekoliko večje konkurence.

Telemach z enakimi naročniškimi paketi vztraja že skoraj dve leti. V tem ni nič slabega, če je podjetje prepričano kakovost svoje ponudbe in če konkurenca ne predstavi nečesa boljšega, ni razloga za neprestane menjave in beganje uporabnikov. Navsezadnje tudi zaradi vezav ne vidimo posebej radi, da nam operaterji ves čas spreminjajo pogoje. Vseeno pa to ni običajna praksa v tej branži, za katero so (bile) značilne pogoste spremembe in menjave.

Poteza, ki jo bo Telemach povlekel s prvim majem, napovedal pa jo je te dni, ni drastična sprememba. Svojim naročnikom bo povečal mesečno kvoto prenosa podatkov. V najcenejšem paketu Več s 500 na 600 MB, v srednjem Še več s 5 na 15 GB in v najdražjem Največ z 10 na 50 GB. Opazna je torej želja, da gre čim več naročnikov na dražja paketa. In tudi, da operater izkoristi omrežje, v katerega je v zadnjih letih vložil več deset milijonov evrov. Nekateri drugi operaterji sicer še vedno trdijo, da je omogočiti uporabnikom več kot deset ali dvajset gigabajtov mesečnega prenosa podatkov za njihovo omrežje malodane samomorilsko.

Poleg tega bodo pri Telemachu v naročnine dodali možnost priključevanja na dostopne točke wi-fi po celem svetu ter »neomejene klice in/ali sms-e v EU«. Prvo izhaja iz tega, da so postali s svojimi točkamu Unifi del globalne mreže iPass in bodo tako lahko svojim naročnikom omogočili priklop na wi-fi v hotelih, na letališčih, vlakih in drugod.

Drugo, neomejeni sms-i in klici po Evropi, pa je seveda zgolj marketinška poteza za zadnji mesec in pol obstoja roaminga znotraj evropske povezave. Od 15. junija naprej bodo po evropski uredbi o enotnem telekomunikacijskem trgu za mobilno telefonijo znotraj EU veljale domače cene oz. količine. Če ima torej kateri koli paket pri katerem koli operaterju neomejene klice in sporočila, jih bo lahko naročnik porabil kjer koli znotraj EU. Telemachova prednost pred drugimi operaterji, če ti ne bodo reagirali že prej, bo tako trajala natančno šest tednov in pol.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja