Telemach vklaplja »pravi« 5G v centru Ljubljane in BTC-ju
Matjaž Ropret 14. junija 2021 ob 16:35

Telekomunikacijski operater Telemach je napovedal začetek komercialnega delovanja omrežja 5G. Na voljo bo od jutri, 15. junija, v središču Ljubljane in na območju BTC-ja. Za zdaj bo za naročnike paketov Več povezovanje s tehnologijo pete generacije brezplačno.

Kot je znano, je Telemach na nedavni dražbi dražbi Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) pridobil frekvence v več frekvenčnih pasovih in zanje odštel 51,6 milijonov evrov, s čimer je obseg spektra v uporabi povečal za 3,5-krat. V minulih dneh je Akos četverici operaterjev izdal odločbe, v Telemachu pa takoj vzpostavljajo omrežje na frekvenčnem pasu 3500 MHz. To v kombinaciji z drugimi po njihovih besedah omogoča hitrosti nad 1 Gbs/s.

»Z dražbo smo zelo zadovoljni, saj smo pridobili vse želene frekvence. Gre za investicijo v zagotavljanje kakovosti in zmogljivosti našega mobilnega omrežja, s pridobljenimi frekvencami pa ustvarjamo prostor za dodatno izboljšanje mobilnih storitev,« je v pripravljeni izjavi poudaril Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha.

Telemach je tehnologijo 5G testiral že prej, a je za njej komercialni zakon potreboval dodatne frekvence. Edini od slovenskih operaterjev, ki je že na »prejšnjem« spektru iz obstoječimi baznimi postajami lahko našel prostor za 5G, je bil Telekom Slovenije, ki temu namenil frekvenčni pas 2600 MHz, in pokril približno tretjino prebivalstva. V Telemachu so se za začetek osredotočili na, kot pravijo, najbolj frekventni območji Ljubljane – mestno središče in območje BTC. Uporabnikom obljubljajo »pravo 5G uporabniško izkušnjo.«

Storitev je na voljo vsem naročnikom z ustreznimi telefoni in je do nadaljnjega zastonj, za uporabo pa je treba poslati sms s ključno besedo 5G na številko 7070. (Od jutri naprej, kajti danes sistem te ključne besede še ne prepozna.) Hitrosti, vključene v paket, v podjetju niso navedli, bomo pa vsekakor zadevo preizkusili ob prvi priložnosti.

V Telemachu še napovedujejo, da se bodo usmerili tudi na druga večja slovenska mesta in da bodo do konca leta 2025 pa izpolnjevali vse zahteve javnega razpisa. »Dolgo časa smo pripravljali omrežje na mobilno tehnologijo 5G in zdaj smo tu. Prehod na to tehnologijo nam bo omogočil nadaljnjo rast in s tem krepitev moči na slovenskem trgu,« je še povedal Ježina. Po njegovih besedah bodo v podjetju v prihodnjih letih v tehnologiji 4G in 5G vložili več kot 100 milijonov evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.