Telemach v enajstih mestih z omrežjem 5G, ki je zdaj na voljo vsem naročnikom na pakete Več
Matjaž Ropret 2. septembra 2021 ob 14:37

Telemach je pred jesenskimi prodajnimi akcijami nekoliko obogatil mobilne pakete Več, hkrati pa nadaljuje s postavljanjem omrežja 5G. Slednje je zdaj na voljo v enajstih slovenskih mestih in se vanj lahko poveže vsak uporabnik z ustreznim telefonom in kartico SIM.

Naročniški paketi mobilne telefonije Več na trgu vztrajajo že od leta 2015, jih pa občasno toliko osvežijo, da ostajajo konkurenčni. Tako osnovni paket Več po novem vključuje neomejene klice in sporočila. Prej je bilo namreč v kvoti 120 minut za klice v ostala omrežja. Začetnemu paketu so tudi povečali količino prenosa podatkov s 3 GB na 5 GB. Z oktobrom ga bodo tudi podražili za en evro, tako da bo mesečna naročnina 9,89 evrov. V Telemachu ob tem poudarjajo, da več kot petdeset tisočim uporabnikom ne bo več treba plačevati opcije Neomejeni klici, ki stane štiri evre na mesec, in tako obogaten paket Več zanje predstavlja tri evre mesečnega prihranka.

V srednjem paketu Še več so podatkovno kvoto s 60 GB dvignili na 80 GB. Cena samostojnega paketa ostaja 17,89 evrov, znotraj družinske ponudbe pa bo dražji za pol evra (ob treh »članih«) ali za en evro (pri štirih članih). Najvišji paket Največ ostaja enak, z neomejenim prenosom podatkov in vključeno naročnino na storitev pretočne glasbe Tidal. Tudi cena pri 21,90 evrih, v družinski ponudbi pa tudi tu prihaja podražitev za en evro (trije člani) ali dva evra pri štirih članih družine.

Pred poletjem, takoj po začetku uporabe na novo pridobljenih frekvenc, je Telemach vključil omrežje 5G na nekaterih lokacijah v Ljubljani. V naslednjih dveh mesecih so razširili signal omrežja pete generacije, ki je zdaj na voljo še v Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Novemu mestu, Velenju in na Ptuju.

Ob tem operater kombinira nove frekvenčne pasove – 3.500 in 700 Mhz – z že prej uporabljanimi (800, 900, 1800, 2100 MHz), kjer še naprej sobivajo tudi prejšnje generacije mobilne telefonije, od 2G do LTE. »S tem odgovarjamo na zahteve po vedno večjih hitrostih in kapacitetah omrežja,« poudarjajo v Telemachu. Kot je povedal prvi mož Telemacha Adrian Ježina (na fotografiji), omrežje širijo tam, kjer zaznavajo večjo koncentracijo uporabnikov in vidijo potrebe po večjih kapacitetah. Ta čas pokritost prebivalstva s signalom 5G znaša približno 22 odstotkov. Za primerjavo – Telekom je že lani ob komercialnem zagonu omrežja pete generacije pokrival približno tretjino prebivalstva.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Po novem je tehnologija 5G dostopna vseh naročnikom na pakete iz družine Več, hitrost prenosa podatkov pa je še naprej neomejena. Aktivacija dostopa v omrežje pete generacije se za uporabnike z ustrezno kartico USIM ali e-SIM) in mobilnikom izvede samodejno, ni več treba pošiljati SMS-a za vklop. Zagotovo delujejo telefoni z operaterjevega seznama, verjetno pa bi morali tudi ostali, ki v nastavitvah omogočajo vklop te tehnologije.

Naslovna fotografija: Telemach

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Cena samostojnega paketa ostaja 17,89 evrov, znotraj družinske ponudbe pa bo dražji za pol evra (ob treh »članih«) ali za en evro (pri štirih članih)

    Paket je znotraj družinske ponudbe CENEJŠI in ne dražji.

    LP Aleš

  • Novi paketi, prijazno osebje skratka lepo se sliši, toda odprava napake (prekinjevalno delovanje interneta, ker ne najde strežnika) je pa prehudi zalogaj. Na klicni telefonski številki te najprej obveščaja o vsem mogočim, kar traja tudi več kot pol ure da te le povežejo s svetovalcem, ki so kar naprej zasedeni in ko uspeš obljubljajo, da bodo poklicali eno uro pred obiskom. Tako so že v soboto odprli delovni nalog, toda do danes, ko sem že osemkrat poklical in jih vsakokrat obveščal o mojem problemu za kar so nekateri dejali, da je to normalno da mi WI-FI povezava tako dela, ker je sigurno vmesna steno predebela, čeprav zagotavčljam, da ne gre za nobeno stena temveč samo za razdakhjo od “modema” da sedežne garniture cca 3,0 m. Speed test mipokaže: PING 9, DOWN LOAUD 20,38 IN UPLAUD 15,82. ALI JE TONORMALNO?
    sTANUJEM V lJUBLJANI V šTEPANJSKEM NASELJU.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.