Telemach se je odpovedal omejitvi na 64 kb/s!
Matjaž Ropret 10. avgusta 2017 ob 21:27

Pritoževanje pogosto ne pomaga, včasih pa. Nedavno je Telemach kot tretji operater v Sloveniji predstavil dostop do interneta prek omrežja LTE, ki nadomešča fiksno naročnino. S tem se je ponudba povečala, alternativ je vse več, toda operater je sicer zanimivo storitev po nepotrebnem ohromil z omejitvijo na 64 kilobitov po prenesenih dvesto gigabajtih.

Danes pa je Telemach objavil spremembo posebnih pogojev uporabe te storitve. In v njih zapisal, da se hitrost prenosa podatkov »po porabljenih 200 GB zniža na 2/1 Mbps«. To je seveda bistveno bolj smiselna in uporabniku prijazna omejitev, enako je določil tudi A1, saj še vedno omogoča kolikor toliko udobno brskanje po spletu, izključuje pa prenašanje večjih datotek, visokorazločljivostni video in še kaj. Upočasnitev je edini ukrep, dodatnega zaračunavanja ni.

Je pa ponudnik za storitev Hišni kino spremenil še nekaj določb, ki nakazujejo, da tega ne bo prodajal tako množično, kot je to morda izgledalo na začetku. Kot je razbrati iz posebnih pogojev, zadeva deluje zgolj v omrežju LTE, ne pa tudi s starejšo tehnologijo 3G. Res je, da operaterji vlagajo samo še v prvo, katere signal pa vendarle še ne seže povsod.

Še bolj zanimivi pa sta naslednja člena: »Naročnik razume in se strinja, da je pridobitev paketa odvisna od razpoložljivosti omrežnih kapacitet.« To je podobno kot pri A1. Toda če ima potencialni naročnik »možnost dostopa do fiksnih širokopasovnih storitev,« si Telemach

pridržuje pravico, da uporabniku zavrne sklenitev naročniškega razmerja za ta paket in mu omogoči naročilo fiksnih širokopasovnih storitev.

Taka dikcija pušča odprta vrata za različne interpretacije in po možnosti tudi pregovarjanja v poslovalnicah. In je nekje vmes med pristopoma Telekoma Slovenija in A1. Prvi tovrstno storitev proda samo tistim, ki do doma res nimajo speljanih kablov. Drugi pa pogleda, koliko je na določenem območju že uporabnikov, kako obremenjeno je omrežje, in se potem odloči. Zdelo bi se mi škoda, če bi tak dostop do interneta omejili samo na tiste, ki jim to predstavlja (skoraj) edino možnost. Naj bo to splošna alternativa.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Podobno kot drugi operaterji Telemach v pogojih uporabe tudi napoveduje ukrepanje proti tistim, ki bodo pretirano obremenjevali omrežje, najsi bo s stalnimi povezavami, pa s prenašanjem datotek prek protokola p2p in še kakšnim »deviantnim« ravnanjem.

Vsekakor pa je lepo videti, da se operaterji zamislijo ob utemeljenih kritikah njihovih odločitev, in potem tudi kaj popravijo. Omejevanje na 64 kilobitov res ne sodi več v leto 2017. Če ne bo niti pretiranega »pridrževanja pravice za zavrnitev sklepanja pogodb«, je Telemachova storitev Hišni internet dobrodošla popestritev ponudbe na slovenskem trgu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.