Telemach s 5G pokriva skoraj polovico prebivalstva
Matjaž Ropret 16. decembra 2021 ob 14:45

»Leto je bilo v znamenju tehnologije 5G,« je srečanje z novinarji pred iztekom 2021. začel predsednik uprave Telemacha Adrian Ježina. Po njegovih besedah imajo ta čas največje omrežje pete generacije v Sloveniji.

Ježina je najprej izpostavil dražbo frekvenc in nato intenzivno gradnjo novih baznih postaj ter prilagajanje obstoječih na novo tehnologijo. »Po več letih, ko smo imeli težave zaradi primanjkovanja frekvenčnega spektra, kar smo nekako premostili s tehnološkimi rešitvami, smo na dražbi za 3,5-krat povečali obseg spektra in si zagotovili mirno prihodnost vsaj za naslednjih deset let,« je izpostavil prvi mož Telemacha. Po njegovih besedah so se gradnje omrežja lahko lotili takoj, saj so se na 5G že več let pripravljali, potrebovali so le ustrezne frekvence, predvsem 3,5 GHz (za kapacitete) in 700 MHz (za daljši doseg signala). Letos so v mobilno omrežje, skupaj z »nakupom« frekvenc, vložili približno 100 milijonov evrov. Ob rasti števila uporabnikov tako na fiksnem kot na mobilnem delu ter pri drugih storitvah pa pričakujejo, da bodo presegli 250 milijonov evrov prihodkov. Lanski prihodki so denimo znašali 244 milijonov, predlanski pa 235 milijonov evrov.  

S signalom 5G so doslej pokrili 50 slovenskih krajev. Septembra so bili denimo na enajstih. Skupaj to pomeni približno 46- ali 47-odstotno pokritost prebivalstva. »Niso vsi kraji kompletno pokriti, tega ne trdimo, zagotovo pa so področja, kjer se prebivalci največ zadržujejo,« je ob tem pojasnil Ježina. Dodal je še, da je omrežje še dokaj prazno, kar pa je seveda posledica tega, da marsikdo še nima ustreznega telefona in da med drugim Apple še ni vnesel Telemachovega 5G med podprta omrežja, kot je Telekomovega in omrežje A1 Slovenija, toda slednja operaterja sta uradna partnerja za prodajo naprav z jabolčnim znakom. Naročniki pa že lahko gostujejo v kar 24 omrežjih 5G, saj se celotna skupina United za te dogovore s tujimi operaterji dogovarja skupaj, prek hčerinskega podjetja UG Wholesale, in jih zato lahko sklepa bistveno hitreje kot nekoč Tuš mobil in nato Telemach posamično.

V Telemachu sicer priznavajo, da so po celotni pokritosti s signalom mobilne telefonije še vedno nekoliko v zaostanku za omenjenima konkurentoma. Pokrivajo sicer 99,5 odstotkov prebivalstva, a so še področja, kjer njihovega signala ni, napovedujejo pa, da bodo v prihodnje tudi to slabost odpravili. V zadnjih šestih letih so denimo število baznih postaj z nekaj več kot 500 skoraj podvojili na malo manj kot tisoč.

Med letošnjimi dosežki je Ježina izpostavil še organsko rast na fiksnem delu trga – prevzeli niso nobenega manjšega operaterja – in prevzem prvega mesta Telekomu Slovenije pri tržnem deležu širokopasovnega interneta. »še posebej nas veseli, da nam je to uspelo v času pandemije, ko je internet življenjskega pomena,« je izpostavil predsednik uprave. Omenil je še krepitev vsebin v platformi EON, tako programov HD in 4K kot naslovov v videoteki, ki je po njegovih besedah vodilna v regiji. Na vprašanje, ali skupen nastop Uniteda lahko prepriča tudi ponudnike, kot so Netflix, da bi končno dovolili umestitev njihovih aplikacij na sprejemnike EON, ni želel neposredno odgovoriti. Dejal pa je, da želijo biti edina vstopna točka za njihove naročnike in da je ključni problem odnos omenjenih ponudnikov do naše regije.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za prihodnje leto napoveduje nadaljevanje investicij tako v 5G kot v fiksno omrežje, vendar morda z nekoliko drugačno osredotočenostjo, pri prvem bo denimo več poudarka na podeželju oz. pokrivanju z nižjimi frekvencami. Ježino skrbi rast cen energentov in drugih surovih ter posledično grožnja inflacije, ki lahko sproži podražitve in s tem težko ustavljivo spiralo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja