Telemach povišal hitrosti v smeri do uporabnika
Marjan Kodelja 15. maja 2019 ob 06:34

Potem ko je Telemach vlagal predvsem v mobilno telefonijo, je prišlo na vrsto tudi kabelsko omrežje, preko katerega nudijo storitve televizije, fiksne telefonije in dostopa do interneta.

Po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) največ slovenskih uporabnikov televizijski signal dobi preko kabelskega omrežja Telemacha. Novembra so predstavili tako imenovano »giga« mrežo, prevetrili paketno ponudbo fiksnih komunikacijskih storitev ter uporabnikom ponudili digitalni sprejemnik EON. Od tedaj so omrežje postopoma nadgrajevali, tako da ima ta čas 80 odstotkov njihovih uporabnikov dostop do tehnološko najbolj izpopolnjenega kabelskega omrežja v Sloveniji.

Več milijonov vredna naložba v omrežje je vključevala prenovo omrežnih vozlišč, med drugim z zamenjavo ojačevalnikov signala, napajanja in dodajanjem podvojene optike, vse s ciljem zagotoviti združljivost s standardom prenosa podatkov prek kabelskega omrežja docsis 3, uporabnikom pa so tudi brezplačno zamenjali več kot 70 tisoč sprejemnikov, kartic in modemov. Na ta način imajo obstoječi uporabniki dostop do sodobnih storitev, hkrati pa je omrežje pripravljeno tudi na morebitno nadgradnjo na standard docsis 3.1, ki bo omogočil še za nekaj krat višje podatkovne hitrosti. Za to nadgradnjo Telemachu ne bo več treba početi ničesar v samem omrežju, temveč zgolj nadgraditi programsko opremo na opremi in pri uporabnikih (znova) zamenjati modeme.

»V razvoj omrežja letno vlagamo več deset milijonov evrov, zato se danes ponašamo z najbolj razvitim in tehnološko dovršenim omrežjem! V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo pospešeno širjenje pokritosti in stremimo k temu, da bo hitrost interneta 1 Gb/s na voljo v vsakem slovenskem domu«, je povedal Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha.

Ker je zdaj omrežje zmogljivejše, so dvignili hitrosti dostopa v internet v paketih EON, sprememba pa velja za nove in stare naročnike. Obstoječi uporabniki starejših paketov pa lahko še vedno brez dodatnega stroška le tega spremenijo na enega od novih. Paketi fiksnih storitev sledijo preprosti logiki treh mobilnih paketov. Uporabniki paketov EON imajo dostop do vseh storitev, paketi pa se med seboj razlikujejo v številu televizijskih programov in hitrosti dostopa v internet. Manj zahtevni se bodo zadovoljili s hitrostjo 100, srednje zahtevni 250 in najbolj zahtevni s 500 Mb/s. Govorimo seveda o hitrosti do uporabnika, kajti v nasprotni so hitrosti nižje, 5, 1o in 15 Mb/s. Večini bodo (vsaj za silo) dovolj. Ampak če je omrežje pripravljeno na prihodnost, ter enako lahko rečemo za hitrosti v smeri k uporabniku, to za hitrosti v obratni ne velja. Vse več podatkov tako ali drugače hranimo v oblaku in čeprav prenos največkrat steče ponoči, ko domačega omrežja ne uporabljamo, bodo prej ali slej tako nizke hitrosti postale ozko grlo. Tega se zavedajo tudi pri Telemachu, saj so nam zatrdili, da bodo konec poletja tudi te vsaj podvojili.

»Raziskave kažejo, da uporabniki želijo oblikovane pakete, predvsem pa cenijo preglednost in vključenost več storitev za ugodno ceno, brez presenečenj po sklenitvi naročniškega razmerja. In to ponujamo v naših paketih. Ko uporabniki izberejo paket, točno vedo, kaj bodo prejeli. S povišanjem hitrosti, ki zdaj kot prvi na trgu že v osnovnem paketu dosegajo najmanj 100 Mbps, standarde hitrosti interneta v Sloveniji dvigujemo na še višjo raven«, pa se je pohvalila Ditka Maučec, članica poslovodstva, odgovorna za marketing in razvoj produktov.

Potreba pa višjih hitrostih internetnega priključka postaja vse bolj izrazita, ker se spreminjajo navade. Vse pogosteje zabavo najdemo na internetu, ta pa iz dneva v dan zahteva višje podatkovne hitrosti. Navadili smo se že na glasbene in video storitve ter igranje spletnih iger, kmalu pa bodo na voljo tudi igranje iger v oblaku. Da ne omenjamo hitrosti, ki jih zahtevajo video vsebine ločljivosti 4K. Zatorej so »nadgrajene« hitrosti najmanj dobrodošle, toliko bolj, ker zaradi dviga hitrosti paketi EON niso nič dražji. Pohvalno je tudi, da Telemach ne spreminja paketov, temveč le (na bolje) vsebino obstoječih.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
5 komentarjev
 • Telemach je dejansko “poenostavil” svojo ponudbo do te mere, da če imaš v LJ njihov koaks v stanovanju, ne moreš dobiti več Internetne povezave?!?
  Lahko vzameš samo trojček za 40 € na mesec.
  Če pa vzameš LTE v paketu NAJVEČ, plačuješ 22 € na mesec?

  Razumi, kdor more 🙂

 • Kaj pa o novostih v TV ponudbi niso nič govorili ?
  Kdaj bodo ponudili več TV programov v 4K ter kdaj bodo ponudili izbiro TV shem (kot ima to A1) ?

  • Niso govori, ker ni novosti. Če malo špekuliram, drugega ne bodo ponudili vsaj dotlej, dokler so pod istim okriljem (lastnikom) tudi televizijski programi, ne samo operater(ji). Za prvo pa sem vprašal, a nisem dobil konkretnega odgovora, verjetno pa konkurenci ne bodo pustili, da bi si nabrala preveliko prednost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.