Telemach povečuje vključene gigabajte, razen v osnovnem paketu
Matjaž Ropret 7. maja 2018 ob 14:36

Telemach se je po lanskem povečanju količin vključenega prenosa podatkov v naročniških paketih mobilne telefonije, ki jih je poimenoval podatkovni šok (data shock), ob letu osorej odločil za ponovitev taktike. Dražja paketa sta znova deležna konkretnega prirastka gigabajtov, osnovni pa žal še naprej ostaja namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom in v ponudbi predvsem samo zato, da je in da ostala dva izpadeta toliko bolje.

V osnovi Telemachova ponudba mobilne telefonije še naprej ostaja enaka. Paketi Več, Še več in Največ jo sestavljajo, vsi še naprej z enakimi cenami kot po zadnji podražitvi. Kar pomeni 7, 16 ali 25 evrov, z naročnino na Telemachove fiksne storitve pa 5,50, 13 ali 21 evrov. Vse ostale lastnosti paketov ostajajo nespremenjene, edino količina vključenega prenosa podatkov se povečuje. Pri paketu Več s 600 MB na 1 GB, Še več dobiva 25 GB (namesto 15 GB), Največ pa 60 GB namesto prejšnjih petdeset gigabajtov. Sprememba, izboljšanje, če hočete, velja tako za nove kot obstoječe naročnike. In še naprej se uporaba interneta po preseženi količini ne zaračunava dodatno, temveč se upočasni hitrost. Vendar na pretežno neuporabnih 64 kb/s, tako da je ta rešitev daleč od optimalne. In tako operaterjevo obravnavanje dodatnega prenosa podatkov vodi v bizarnosti, kakršna je podatek o vključeni količini za gostovanje v Evropski uniji pri osnovnem paketu. Na promocijskih materialih je namreč zapisano, da paket Več vsebuje gigabajt podatkov in od tega dva gigabajta znotraj EU. Seveda bi teoretično doma lahko porabil še več, če bi telefon nekaj nepretrgoma dni skupaj pustil prenašati karkoli že pri bliskovitih 64 kilobitih na sekundo.

Srednji paket je zagotovo še bolj konkurenčen, saj za nekaj evrov manj kot ponudbe drugih dveh infrastrukturnih operaterjev ponuja večjo količino gigabajtov. Podobno velja za najvišji paket, verjetno pa uporabnikov, ki se jim bo zdelo, da potrebujejo tako količino prenosa podatkov, ni tako zelo veliko. Toda najmanjši paket Telemach še najprej namenoma pušča na nizki količini. Že lani smo ocenili, da bi zlahka vključili cel gigabajt, ne zgolj 600 megabajtov. Zdaj so le prilezli do te številke, toda razmere so se vmes seveda spremenile, in zdaj bi bila smiselna količina denimo trije gigabajti, kolikor za sedem evrov ponuja HoT, pa nenazadnje tudi sam Telemach v predplačniški ponudbi. Jasno pa je, da ta operater želi usmerjati naročnike k srednjemu paketu, s katerim zagotovo ustvarja več dobička.

Od lanskega podatkovnega šoka je Telemach povečal tržni delež pri mobilni telefoniji za nekaj manj kot dve odstotni točki. Po zadnjih podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve je ob koncu lanskega leta (podatkov za letošnje prvo četrtletje še ni) imel 19,2-odstotka vseh uporabnikov mobilne telefonije. Pred njim sta bila A1 z 28,8 odstotki in Telekom Slovenije s 43,7 odstotki. Spremembe v razmerjih moči kljub vsem »revolucionarnim« novostim niso bliskovite.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • Ja, ena dezinformacija, zanimiva opcija EON pri paketih več je možna samo, če imaš naročenega trojčka, drugače pa se lahko samo slikaš, …
    OK, neomejeni klici in SMS-i, le kdo to rabi, …. po dveh urah čvekanja te vržejo dol, sem izkusil na lastni koži, 25 GB podatkov ???, meni je uspelo ob normali uporabi nekaj aplikacij (brez YT) porabiti 1.5 GB na mesec, srfanje po internetu s telefonom ha ha ha, samo če nujno rabim kakšen podatek, sicer pa udoben fotelj, 24″ monitor in tipkovnica in miška, sicer pa normalni uporabniki s temi paketi samo subvencioniramo tiste, ki jim baterija na telefonu niti pol dneva ne zdrži, sicer jih pa kar nekaj poznam, ki nimajo pametnega telefona
    pa lep pozdrav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.