Telemach po novih (cenejših) televizijskih paketih draži mobilne
Matjaž Ropret 30. oktobra 2018 ob 06:39

Bilo je neizbežno. Slepil se je, kdor je mislil, da ni. Telemach z decembrom draži svoje trojico mobilnih paketov. Toda hkrati za nekatere uporabnike znižuje ceno tretjemu paketu, pri vseh pa zvišuje količino vključenih podatkov znotraj Evropske unije. Ker to najlažje naredi.

Zaradi spremenjenih razmer na trgu s 1. 12. 2018 spreminjamo cene paketov mobilnih storitev.

Tako so v Telemachu na kratko obrazložili podražitev. Kakšna je ta sprememba razmer, ne vemo povsem natančno, ker se v zadnjih mesecih resnici na ljubo ni dogajalo nič pretresljivega. Pomladi smo videli divje višanje količin, tudi kakšno podražitev, nazadnje pa je A1 celo predstavil cenejše naročniške pakete. Toda, ves čas je bilo jasno, da Telemach težko ustvarja kaj dobička pri paketih Več in Še več, zato zvišanje cen ni presenetljivo.

Malce bolj je presenetljiva poteza z delno podražitvijo in delno pocenitvijo paketa Največ, toda glede na omenjeno potezo A1 morda niti ni. Kajti paket je postal nekoliko nekonkurenčen. Zvišanje količin, ki jih naročniki lahko porabijo brez doplačila v tujini, pa je standarden operaterski prijem, odkar se je roaming znotraj EU bolj ali manj poslovil. To smo videli že pri Telekomu Slovenije in še kje. Operaterji pač izračunajo, da uporabniki od tega dodatnega gigabajta ali dveh prav veliko ne bodo porabili. Vsaj ne vsak mesec, morda poleti ali med kakšnimi počitnicami, toda to je tveganje, ki ga ponudniki lahko sprejmejo. Še vedno vsak mesec dobijo lepo število dodatnih evrov, tudi če je strošek za roaming nekoliko višji, so pod črto verjetno na boljšem.

Taka je torej nova situacija pri Telemachu. Osnovi paket se bo podražil za pol, tako za Telemachove »fiksne« naročnike kot za »zunanje«. Srednja možnost bo dražja za evro ali dva in tako bo razlika med Telemachovci in ostalimi padla s treh na dva evra. Vrhnji paket pa bo Telemachove fiksne naročnike za evro dražji, za ostale pa dva evra cenejši. Tako se bo razlika med enimi in drugimi s petih zmanjšala na vsega dva evra. Tako se drastično zmanjšuje korist povezovanja fiksne in mobilne naročnine pri tem operaterju. Toda, ne pozabimo, s paketi EON je Telemach pravzaprav pocenil »trojčke« in mogoče je to tista sprememba na trgu. Vsekakor se je zmanjšala zaloga, ki jo je podjetje izkoriščalo pri mobilnih paketih, in ti bodo po novem dražji.

 

Naročniški paket Zdajšnja naročnina Nova naročnina (s 1. 12.) Naročnina za uporabnike Telemachovih fiksnih storitev Nova naročnina za uporabnike fiksnih storitev
Več 7 € 7,50 € 5,50 € 6 €
Še več 16 € 17 € 13 € 15 €
Največ 26 € 24 € 21 € 22 €

 

Pri cenejših dveh paketih se hitrost v domačem omrežju, ko uporabnik doseže vključeno količino,  ta je 1 GB ali 30 GB, zniža na neuporabnih 64/64 kbs. Pri paketu Največ pa na bolj znosnih 1/1 mbs. Vendar bi tam 60 GB moralo zadoščati za večino potreb.

 

Naročniški paket Zdajšnja vključena količina znotraj EU (EGP) Nova količina znotraj EU
Več 2 GB 2,8 GB
Še več 4,4 GB 6,5 GB
Največ 7,1 GB 9 GB

 

Kot vedno se lahko vsi, ki se s spremembami ne strinjajo, brez dodatnih stroškov poslovijo od operaterja. Odplačati pa morajo »subvencijo« za telefon, če so sklenili vezavo, ali mobilnik vrniti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ja, sem že dobil njihov SMS, še leto počakam, da mi poteče vezava, potem pa menjam, 1500 min pogovorov, ne rabim več in 3gb podatkov, kar mi povsem zadošča, za 6,99 eur.
    Postali so preveč požrtni in na kabelski TV nekvalitetni in predragi.

  • Sem imel občutek,po prvi podražitvi,da bo k temu tako.Pri hotu sem čisto zadovoljen,kjer so mi še povišali minute in sms,tako da imava z ženo eno telemahovo naročnino za isti denar.LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja