Telemach ne zdrži več razprodajanja mobilne telefonije, s februarjem viša cene za najmanj en evro
Matjaž Ropret 20. decembra 2017 ob 16:57

Prednovoletna darila v obliki napovedi podražitev se nadaljujejo. Danes je namreč povišanje cen naročniških paketov mobilne telefonije s prvim februarjem prihodnje leto naznanil še Telemach. Ta je pomladi sprožil norijo z gigabajti v mobilnih omrežjih, ki ji je marketinško rekel Data Shock, in nasploh držal ta del ponudbe na čim nižjih cenah, zdaj pa je očitno ob vseh investicijah v zadnjih letih in pričakovanjih lastnika čas za večje zaslužke.

Telemachova strategija vse od prevzema Tušmobila in predstavitve paketov Več je jasna. Glavnino posla podjetje opravlja s fiksnimi storitvami, mobilna telefona je z nizkimi cenami vaba za uporabnike, dobička pa ne prinaša. Neposredna posledica so sicer nižje subvencije za telefone, toda skupne zneske malokdo preračuna. In za operaterja je pomembno, da pridobi čim več naročnikov, po možnosti s celotnim šopkom storitev in dvoletno vezavo. Telekom je že napovedal podražitev mobilne telefonije za en evrov (in nekaj centov za zaokrožitev na ,99 namesto na ,95) z novim letom, medtem ko A1 z dvigom cen na tem delu še čaka, bosta pa oba dražila fiksne pakete s televizijo. Tovrstne spremembe Telemach še ni napovedal, verjetno čaka na razplet zgodbe s prevzemanjem televizijske hiše Pro plus, ki bi morda, ako bo regulator izdal soglasje, prešla pod okrilje istega lastnika, ameriškega sklada KKR.

Bo pa, kot rečeno, s prvim februarjem mobilna telefonija pri tretjem največjem operaterju za en evro dražja. Paketi Več, Še več in Največ bodo tako namesto 6, 15 in 25 evrov stali 7, 16 in 26 evrov. Za Telemachove naročnike fiksnih storitev pa 5,50, 13 in 21 evrov. Torej bo le pri osnovnem paketu za »domače« naročnine povišanje za evrov in pol, sicer pa za en evro. Podražili se bodo tudi paketi mobilnega interneta, predplačniška telefonija in še nekatere možnosti, precej starih paketov pa bo Telemach tudi ukinil, kar je sicer enkrat letos že storil.

Vsaj ena dobra novica za Telemachove uporabnike pa je konkretna pocenitev roaminga zunaj Evropske unije s prvim marcem 2018. Kot pravijo, bo znižanje cene prenosa podatkov tudi 20-kratno. Tako se bo denimo cena mobilnega interneta v državah drugega območja, kot so BiH, Črna Gora, Srbija, Kitajska, Švica, ZDA, Rusija in še nekatere, prepolovila. Po novem bo vsak prenesen megabajt stal malo manj kot pet evrov, medtem ko zdaj nanese skoraj deset evrov. Obračunski interval bo še vedno 100 kB. SMS bo v teh državah stal »le še« 30 centov, odhodni klic pa dva evra in pol. Cene v tretji coni in na križarkah bodo prav tako nižje, a v primerjavi s tem, česar smo navajeni doma in v EU, še vedno oderuške.

Kot vedno lahko vsi naročniki, ki se s spremembami ne strinjajo, odstopijo od pogodbe brez obveznosti in doplačil. Morajo pa seveda odplačati opremo (ob vezavi kupljen telefon) ali jo vrniti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.