Telemach nadgrajuje jedrno omrežje za potrebe 5G
Matjaž Ropret 13. avgusta 2021 ob 12:47

Skupina United je sklenila partnerstvo z Nokio za nadgradnjo jedrnega mobilnega omrežja. S tem naj bi Telemach v prihodnjih letih dodatno izboljšal kakovost, zmogljivost in varnost omrežja.

United Group je s podjetjem Nokia podpisala pogodbo za nadgradnje mobilnih omrežij, ki je del več kot 900 milijonov evrov vrednega petletnega načrta vlaganj v mobilna in fiksna omrežja v tej skupini. Ta zajema mobilne operaterje Telemach Slovenija, Telemach Hrvaška in Vivacom v Bolgariji. »Nadgradnja jedrnega omrežja bo omogočila tudi nadaljnjo uvedbo digitalnih storitev naslednje generacije v jugovzhodni Evropi, vključno z novimi izboljšanimi storitvami 5G za domače in poslovne uporabnike,« so zapisali v skupini United. Kot smo že večkrat pisali, pri omrežjih 5G že zdaleč ni dovolj zgolj radijski del (bazne postaje), za doseganje višjih hitrosti in nižjih dostopnih časov mora biti prilagojeno celotno omrežje.

V Telemachu pričakujejo, da bodo novosti, kot so mobilne gigabitne povezave, storitve z nizkimi zakasnitvami, razširjeni podatkovni paketi in fiksni dostop prek brezžičnih povezav, v naslednjih letih spodbujale digitalizacijo in konkurenčnost na slovenskem trgu.

»Nadgradnja sistemov jedrnega mobilnega omrežja bo zagotovila občutno izboljšanje delovanja mobilnega omrežja tako na obstoječih tehnologijah kot tudi na tehnologiji 5G. Načrtovane naložbe so zagotovilo za naše obstoječe in nove uporabnike, da lahko poleg najboljših storitev od nas tudi v prihodnje pričakujejo vrhunske izkušnje na področju naprednih tehnologij,« je v pripravljeni izjavi poudaril Predsednik poslovodstva Telemacha Adrian Ježina.

Direktor področja tehnologije v skupini United Group Željko Batistić pa je izpostavil izjemno hitro rast števila povezanih naprav in vse večje zahteve sodobnih uporabnikov. »Zato moramo zagotavljati zmogljiva brezžična omrežja, ki lahko hitro, varno in z nizkimi zakasnitvami prenesejo velike količine podatkov.«

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telemach je že doslej delno uporabljal Nokijino opremo v jedrnem omrežju, medtem ko je glavni dobavitelj za radijski del Huawei. Ježina je ob zagonu omrežja 5G v Ljubljani napovedal, da bodo za jedrno omrežje izbrali novega ponudnika. Zdaj je dodal: »Izboljšave bodo obenem zagotovile, da bodo tako Telemach Slovenije kot vsi ostali operaterji skupine United Group brez težav izpolnili vse zahteve glede omrežne varnosti v državah, kjer poslujejo.« Če bi namreč tudi za jedrno omrežje izbrali Huawei, bi lahko naleteli na težave, ker države tega ponudnika vse bolj posredno ali celo neposredno izrivajo iz sodelovanja pri gradnji omrežij pete generacije.

V Telemachu se bodo prvih nadgradenj v sodelovanju z Nokio lotili v letošnjem tretjem četrtletju, torej kmalu.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.