Telemach je dosegel 600 tisoč uporabnikov mobilnega omrežja
Matjaž Ropret 5. februarja 2021 ob 10:45

Spominjam se časov, ko je nek drug izzivalec največjega telekomunikacijskega operaterja v državi presegel 600 tisoč uporabnikov v mobilnem omrežju. Bilo je pred skoraj desetletjem, na vrhuncu je bila tehnologija 3G in v mobilni telefoniji sta prevladovala ta dva tekmeca. Zdaj vstopamo v ero 5G, trije infrastrukturni (in še kakšen navidezni) operaterji se konstantno pulijo za naročnike in tako zdaj Telemach proslavlja omenjeni mejnik.

Že leta Telemach dosega največji delež prenesenih številk. Drugače povedano – največ uporabnikov, ki se odloči za zamenjavo operaterja, gre k Telemachu. Na drugi strani je zagotovo tudi precej odliva (t. i. churna), kajti ljudje vseskozi malo kolobarijo, ker nekje niso zadovoljni in želijo preveriti, če bo drugje bolje. Toda konča bilanca Telemachu prinaša rast, kajti zdaj se je ta operater pohvalil s 600.000 uporabniki na mobilnem omrežju. To je tudi znova dobilo certifikat podjetja Umlaut za najboljše po uporabniški izkušnji. Ob tem poudarjajo, da je omrežje zdržalo vse obremenitve, ki jih je prinesla pandemija z delom od doma, šolanjem na daljavo in drugimi novimi navadami, ki so prinesle novo skokovito povečanje prenosa podatkov.

V podjetju ostajajo pri trojici paketov Več, ki so na trgu že dobrih pet let, in so dejansko med prvimi poenostavili ponudbo, čemur so kasneje sledili še nekateri tekmeci (ne pa vsi). Paketi dobivajo nadgradnje, predvsem večje količine podatkovnega prenosa, cene pa so se v tem času nekoliko spreminjale, a ne bistveno.

»Tovrstni mejniki so potrditev, da uspešno sledimo svoji viziji in poslanstvu. Naš cilj pa je, razumljivo, nadaljnja rast. To lahko dosežemo le z nadaljnjimi nadgrajevanji in narekovanjem trendov,« je izpostavil predsednik poslovodstva Telemacha Adrian Ježina. Poudaril je, da bodo nadaljevali gradnjo in posodobitve mobilnega omrežja, pri čemer se bodo odslej osredotočali na tehnologijo 5G. Z njo se bo po besedah Ježine še dodatno pospešila digitalizacija gospodarstva in družbe.

Operaterji morajo do 15. februarja oddati prijave na razpis za frekvence, za katere se bodo lahko nato potegovali na dražbi. Poleg Telemacha sta javno že napovedala sodelovanje v tem postopku dva druga operaterja, eden od njiju (Telekom Slovenije) že ponuja storitve 5G in je zato logično, da bi omrežje širil s pomočjo dodatnih frekvenc, medtem ko drugi (T-2) tehnologijo za zdaj šele testira, očitno pa jo vidi kot priložnost, da po desetletju znova poskusi s svojim omrežjem. Nedvomno se bo na razpis prijavil in določen obseg frekvenc »kupil« tudi tisti iz te četverice (A1), ki je bil doslej, z izjemo enega prikaza testiranj, glede pete generacije in s tem povezanih priložnosti nekoliko bolj zadržan.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V Telemachu so se za praznovanje novega mejnika med drugim dogovorili za posebej njihovim uporabnikom namenjeno predstavo digitalne komedije Optimisti, v kateri igrajo Lado Bizovičar, Janez Hočevar Rifle in Goran Hrvaćanin (Gojko Ajkula). Predstavo je mogoče gledati le v živo, gledalci lahko na potek vplivajo z glasovanjem, izključno za Telemachove uporabnike pa bo na sporedu 27. februarja, tudi z nižjimi cenami vstopnic.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja