Telemach, čas je za popolnoma nov d3go
Matjaž Ropret 6. marca 2017 ob 08:30

Telemach uporabnikom ta teden ni prinesel veliko veselih novic. Poleg podražitve je čez vikend sporočil, da bo njegova internetna televizija d3go delovala v še enem brskalniku manj. Z novo različico namreč Firefox izgublja podporo za vtičnik, ki ga uporablja ta Telemachova storitev. Uporabnikom tako na računalnikih ostajata samo še brskalnika Internet Explorer in Safari. Edge in Chrome (pa tudi Vivaldi) že prej nista omogočala gledanja d3go.

Internet Explorer! Brskalnik, ki ga je Microsoft opustil že s prihodom Windows 10 pred letom in pol. Medtem Telekomov Tvin deluje povsod, resda z nepriljubljenim vtičnikom flash, T-2-jev tv2go pa sploh ni izbirčen in ne zahteva nikakršnega vtičnika.

Storitev d3go je že od vsega začetka ena Telemachovih najslabših in skrajni čas je za njen ponovni zagon. Na čisto, brez kakršne koli zapuščine. Telemach zna prenesti dobro sliko do gledalca, če hoče (pri nekaterih programih je kompresija prehuda, a tam, kjer je ustrezna, je slika odlična), že leta pa ima težave z uporabniškimi vmesniki in načinom prenosa te slike. Mobilna televizija d3go je glavni primer, bili pa so tudi neustrezni, počasni sprejemniki (set-top-boksi) in še kaj. Storitev, ki ne deluje v najbolj priljubljenem in uporabljanem brskalniku, ima problem. O storitvi, ki praktično podpira samo zastarel, že nekaj časa opuščen brskalnik, pa sploh nimam besed.

Seveda je smisel mobilne televizije ogled na telefonu ali tablici. In sprejel bi to »opravičilo«, če bi bila aplikacija kaj boljša. Ampak tudi to Telemach nadgradi enkrat na leto, če imamo srečo, in je bolj ali manj že od vsega začetka enaka. Nepregledna, zoprna za uporabo, počasna (programi v seznami se dobesedno rišejo eden za drugim in vse skupaj traja nekaj sekund), brez marsikatere funkcionalnosti konkurentov, nezanesljiva in povrh vsega deluje zgolj v Telemachovem omrežju. Vse skupaj je neprijazno do uporabnika in prepričan sem, da vsakdo, ki ima možnost, želeni TV-program na mobilni napravi gleda v kakšni drugi aplikaciji.

Že pred nekaj meseci je bilo slišati, da v omenjenem operaterju pripravljajo novo različico. Kot naročnik in stalni uporabnik iskreno upam, da so ti načrti že prešli v fazo resne in hitre izvedbe.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.