Telekomovi naročniki z ustreznim telefonom se lahko brez doplačila povezujejo v 5G
Matjaž Ropret 8. junija 2021 ob 06:41

Medtem ko čakamo, da bodo zrasla prava omrežja 5G na novih frekvenčnih pasovih, Telekomovo na 2600 MHz (v družbi starega, dobrega LTE) ostaja edino v državi. Po novem ga lahko naročniki tega operaterja uporabljajo brezplačno, v obstoječem naročniškem paketu. Tako ni treba več doplačevati opcije ali izbrati naročniškega paketa Naj 5G. Ostaja pa opcija za višjo hitrost.

Na začetku je Telekom Slovenije 5G ponudil v naročniškem paketu Naj 5G, ki prinaša hitrosti do 450/100 Mb/s in 300 GB prenosa podatkov na mesec. Naročnikom ostalih paketov pa kot opcijo za tri evre na mesec v »promocijskem« obdobju, ki naj bi se izteklo konec tega meseca, s poletjem naj bi šla cena na »polnih« šest evrov. Kar se verjetno ne bo zgodilo, kajti vodilni operater je medtem že opravil spremembo.

Po novem je tako mogoče v skoraj vseh naročniških paketih vključiti opcijo Hitri internet 4G/5G. Opcija kljub malce dvoumnemu imenu v bistvu nima kakšne zveze s 4G oz. LTE, kajti ta tehnologija je na voljo privzeto vsem uporabnikom. Prinaša namreč dostop do omrežja 5G z enako hitrostjo prenosa podatkov, kot jo ima uporabnik vključen v paket, ter še storitvi VoLTE in VoWiFi. Prva je ključna za 5G, saj preklapljanje nazaj na starejše tehnologije (3G ali 2G) za pogovore ni več zaželena metoda. Opcijo je mogoče vključiti v Mojem Telekomu ali z SMS-om s ključno besedo 5G na 1918.

Vključijo si jo lahko naročniki z naslednjimi paketi: Naj A, Naj B, Naj C, NekiNeki, paketi Druge številke, paketi SIM 2, NEO Svet A, NEO Svet B, NEO Svet C, NEO Super Net, Mobilni Net Napredni, Mobilni Net Enostavni, Mobilni net Brezskrbni. Doplačila zanjo torej ni, hitrost pa je, kot rečeno, enaka kot pri LTE. Seveda teoretična, ki jo je le redko mogoče dosegati. Če vzamemo paket NekiNeki, je to 300/50 Mb/s. Ključna poanta naj bi bila razbremenitev omrežja 4G, ki je postalo že precej zasedeno. Dokler si 5G deli frekvence s 4G, sicer kakšne večje koristi ne bo, ko pa bo novo omrežje delovalo tudi na drugih frekvencah, na začetku verjetno v pasu 3600 MHz, se bo že lahko poznalo. Za 5G je treba imeti ustrezen telefon, ki ga ni treba nujno kupiti pri Telekomu, lahko je tudi kakšen drug model, ki ga ta operater ne prodaja.

Kdor bi vseeno rad višjo hitrost, jo lahko doplača za prej omenjeno ceno. Stara opcija za 5G je namreč postala Hitri internet 4G/5G 450/100. Z njo ima naročnik pritočno hitrost (download) 450 Mb/s in odtočno (upload) 100 Mb/s. Tudi to storitev je mogoče vklopiti na portalu ali v aplikaciji Moj Telekom oz. s sporočilom SMS s ključno besedo 5G450, poslanim na številko 1918. Kaj bo po 30. 6., ko naj bi se izteklo obdobje polovične naročnine, ki znaša tri evre, za nekatere naročnike pa 1,5 evra na mesec, se v Telekomu še niso odločili.  

Ali je višja hitrost odločilna prednost, je vprašljivo. Na določenih lokacijah jo je zagotovo mogoče dosegati, a s tako hitrim prenašanjem vsebin tudi precej pred koncem meseca doseči v naročniški paket vključeno kvoto prenosa podatkov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Operaterji sicer čakajo na odločbe Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, ki jim bodo omogočile uporabo frekvenc, pridobljenih na nedavni dražbi. Vsaj dva od njih po neuradnih informacijah nameravata 5G na frekvenci 3600 MHz, ki omogoča gigabitne hitrosti prenosa podatkov, v večjih mestih zagnati jeseni, verjetno najkasneje oktobra. Tretji bi utegnil presenetiti in to storiti že prej, seveda pa mora počakati, da ima v rokah papirje.

Naslovna fotografija: ZTE

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.