Telekomova pamet na »kandelabru« v Zagorju
Matjaž Ropret 14. avgusta 2019 ob 11:25

Skoraj vse, kar uporabljamo, dobiva »pamet«, toda še najbolj bi jo potrebovala mesta. Tako vsaj pravi industrija, pa tudi lokalni veljaki se pogosto kar strinjajo. Naj bo zanos pretiran ali ne, določeni elementi so brez dvoma smiselni. Marjan je že omenjal parkirna mesta s tipali, da lahko v aplikaciji neposredno spremljamo zasedenost, najbrž bodo na podoben način nadzorovali tudi koše in kontejnerje za smeti, prilagajanje delovanja določenih naprav in razsvetljave vremenskim razmeram se zdi podobno smiselno. In tu pridemo do ulične svetilke, ki so jo te dni otvorili v Zagorju ob Savi.

Če se čudiš temu, čemu bi kdo priredil otvoritev kandelabra, je treba kar takoj povedati, da je to samo »kamuflaža« oz. ena od mnogih funkcij naprave, ki je v bistvu precej več kot svetilka. Občina Zagorje ob Savi je namreč kot prva postavila komunikacijsko postajo, ki jo je razvil Telekom Slovenije. Povezana pa je v ozkopasovno omrežje NB-IoT, prilagojeno napravam interneta stvari. O njem smo že pisali, poanta pa je v tem, da prenaša potrebne podatke s čim manjšo porabo energije. NB-IoT je eden od korakov razvoja v smeri k omrežjem 5G, Telekom pa je s to tehnologijo nadgradil svoje celotno omrežje. Komunikacijska postaja v Zagorju je tako prva komercialna naprava v ozkopasovnem omrežju za internet stvari, pravijo pa, da bo »prebivalcem približala storitve pametnega mesta.«

Takole so še zapisali o »svetilki«, ki stoji pred zdravstvenim domom na Cesti zmage:

Osrednja komunikacijska postaja bo poleg spremljanja dejavnikov za boljše upravljanje javnih storitev krajanom nudila tudi različne uporabne informacije ter služila kot polnilnica za električna vozila.

Kaj vse torej omogoča Telekomova naprava? Najprej spremljanje zasedenosti parkirišč na določeni lokaciji in anonimno štetje prometa, potem prilagajanje razsvetljave razmeram v realnem času ter spremljanje ključnih parametrov kakovosti ozračja (ne vemo pa, kdo si bo s slednjim kaj pomagal). Hkrati postaja nudi možnost polnjenja električnih vozil – kako hitro, niso povedali –, ter omogoča »vključevanje dodatnih modulov za zbiranje želenih podatkov glede na potrebe posamezne lokacije.« Ima pa še zaslon, na katerem si bodo meščani lahko ogledali določene informacije (vremensko napoved) in komunicirali z mestnimi oblastmi – med drugim bodo lahko odgovorili na kratek vprašalnik o zadovoljstvu z razvojem v občini, prijavili poškodovano klop ali kip in dali svoje predloge za spremembe ali izboljšave. Zadeva tako res ni samo klasičen kandelaber.

*****

Na naslovni fotografiji svetilko otvarjata župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in Primož Kučič, direktor prodaje za poslovni trg v Telekomu Slovenije. Foto: Telekom Slovenije

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja