Telekomov Turbo WiFi za tiste, ki se izboljšanja domačega omrežja ne bi podstopili sami
Matjaž Ropret 12. septembra 2019 ob 14:02

S svojim preizkušanjem smo že ugotovili, da je tehnologija prepletenih omrežij ta čas najbolj smiselna za večino stanovanj. Zato je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo kaj takega ponudil kateri od operaterjev. Prvi se je zganil Telekom Slovenije v navezi s svojim dolgoletnim dobaviteljem AVM, ki proizvaja usmerjevalnike FRITZ!Box, z naročniško možnostjo Turbo WiFi.

Najprej nekaj osnov prepletenih brezžičnih omrežij (mesh networks). Za razliko od klasične kombinacije usmerjevalnika in ojačevalnika signala zna mesh izrabljati več frekvenčnih pasov naenkrat in vsaka naprava se lahko povezuje z vsako. Pri klasiki gre povezava zgolj v en krak, med glavno in pomožno napravo, in na enem kanalu oz. frekvenci. Zato se približno polovico pasovne širine izgubi za prenos podatkov od usmerjevalnika do dostopne točke, povezanim napravam ostane zgolj polovična hitrost. Prepletena omrežja izrabljajo vse, kar jim je na voljo. Po zraku tako tako 2,4 Ghz kot 5 GHz frekvenčni pas, lahko pa zraven še omrežne kable (LAN) in celo električno napeljavo pri nekaterih sistemih. Na ta način zagotovijo, da je tako za »hrbtenično« povezavo kot za uporabniški prenos podatkov dovolj kapacitet. Naprave pa lahko komunicirajo in si podajajo promet v vseh smereh, kar zagotavlja dobre hitrosti povsod, hkrati pa odpravlja luknje v pokritosti s signalom. In še ena velika prednost – povsod je enotno omrežje, z istim imenom. Tako naprave, ko se stanovalci premikajo po hiši oz. stanovanju, ne preklapljajo med različnimi omrežji, ampak so vseskozi na istem, zgolj priključujejo se vedno znova na najbolj optimalno točko.

Izvedbe prepletanja so lahko različne, pri nekaterih so vse naprave (točke) v brezžičnem omrežju enake, pri drugih gre za bolj klasično zasnovo z glavnim usmerjevalnikom in »sateliti«. Taka je tudi rešitev Turbo WiFi, kjer naročnik v osnovi dobi en modem (FRITZ!Box 7530, 5490 ali 5491) in en ojačevalnik FRITZ!WLAN 1750E. Pri nemškem AVM so se za tako varianto odločili, ker njihov osrednji Fritz vključuje še modem, pri kompletih, kakršen je TP-Linkov, ki smo ga testirali, je treba imeti modem še posebej. Torej so primerni za uporabnike, ki jih kupijo sami, in postavijo za napravo, ki jim jo namesti operater. Za operaterje pa je možnost z vgrajenim modemom seveda primernejša, omogoča pa tudi priklop klasičnih fiksnih telefonov. Razlika je tudi v tem, da se ojačevalnik vtakne neposredno v vtičnico, ima pa samo en žični priključek, medtem ko imajo vozlišča za prepletena omrežja običajno dva.

V Telekomu in AVM trdijo, da lahko njihova postavitev dosega tudi gigabitne hitrosti. Še ena prednost je v oddaljenem upravljanju prek telefona. Na ta način se da izključiti dostop do interneta, če so otroci sami doma in starši nočejo kakšnih traparij.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za naročnino na Turbo WiFi bo Telekom zahteval 2,99 evra mesečno. Kdor pa bo hotel več kot osnovni komplet, bo lahko najel dodatne ojačevalnike, pri čemer bo vsak stal 1,69 evra na mesec. Obljuba je, da bodo naročniki na to storitev čez nekaj let deležni novejše omrežne opreme.

Seveda upamo, da bomo lahko Telekomov komplet v prihodnjih tednih konkretno preizkusili in potem o njem napisali še kaj več.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja