Telekomov paket, ki raste (in se draži) skupaj z naročnikom
Matjaž Ropret 21. maja 2024 ob 06:44

Nekoč so operaterji bili hudo konkurenčno bitko z naročniškimi paketi za mlade. Zdaj tekmujejo bolj umirjeno, vseeno pa se osredotočenost na te uporabnike očitno vrača. Telekom Slovenije je po predplačniški ponudbi prenovil še družino paketov SUPR. Ti so po novem trije, vendar  bistvu en sam. Ko naročnik namreč doseže določeno starost, se paket samodejno »prestavi« na višjo stopnjo.

Paketi so SUPR Mini za otroke med šestim in enajstim letom, SUPR Najst za najstnike, stare od 11 do 15 let, in SUPR kot zadnja stopnja od 15 do 31 let, kar smo poznali že doslej. Namen naj bi bil ponuditi cenovno ugodno komunikacijo za otroke in mladostnike, ki so jim (oz. njihovim staršem, dokler oni plačujejo naročnino) klasični paketi nekoliko predragi, ter tudi ne potrebujejo vsega iz tistih »klasičnih« paketov. Denimo toliko količin v gostovanju, predvsem pa operaterji za mlajše nudijo nekoliko nižje cene.

Takole izgledajo različne pojavne oblike paketa:

 SUPR MiniSUPR NajstSUPR
Klici in sporočila1000 enotneomejenoneomejeno
Prenos podatkov1 GBneomejenoneomejeno
Hitrost prenosa podatkov300/100 Mb/s300/100 Mb/s (2/1 Mb/s po 100 GB)1 Gb/s / 200 Mb/s (2/1 Mb/s po 500 GB)
Prenos podatkov v EU1 GB11,6 GB22 GB
Varen spletvključenvključenmožnost brezplačnega vklop
Naročnina (na mesec)5 €11 €16 €

Otroci torej začnejo z Minijem, če že imajo naročnino pri taki starosti. Plačujejo jo kajpak starši, oni so tudi resnični naročniki. Ob dopolnjenem 11. letu se paket spremeni v najstniškega z veliko več vključenimi količinami, vendar tudi za več kot dvakratno ceno (z vezavo je sicer lahko prvo leto nekaj nižja), razen če se starši odločijo za kakšnega drugega. Po dopolnjenem 15. letu je mogoče paket spremeniti v SUPR ali pa obdržati Najst, vendar za doplačilo, zato bo verjetno prva možnost bolj primerna. Podobno je tudi po dopolnjenem 31. letu. SUPR lahko obdržiš, vendar od takrat naprej plačuješ tri evre na mesec več, torej 19 evrov. Telefon z vezavo je mogoče kupiti v povezavi s paketoma SUPR Najst in SUPR.

Paketa za mlajši starostni skupini imata privzeto vklopljeno sicer plačljivo storitev (zunaj teh paketov stane evrov na mesec) Varen splet, ki po Telekomovih besedah »omogoča zaščito vseh tvojih naprav, ščiti pred nevarnostmi na spletu, prepozna škodljive strani in omogoča varno brskanje po spletu.« Gre za nekakšen filter vsebin, kakršnega je sicer mogoče nastaviti tudi v kakšni storitvi družinskega nadzora ali na domačem usmerjevalniku, tu pa je vključena na nivoju operaterja in je ni mogoče izključiti. V paketu za »starejšo« skupino je mogoče storitev Varen splet vklopiti na zahtevo in je prav tako brezplačna.

Posebnost paketov SUPR je v deljenju gigabajtov, saj lahko tisti, ki mu ostaja mesečne kvote, del te razdeli med svoje najbližje, ki jim je začenja zmanjkovati.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja