Telekomov 5G je zdaj tudi v praksi na voljo, ne več zgolj tehnologija »v zraku«
Matjaž Ropret 5. oktobra 2020 ob 14:44

Telekom Slovenije se je z omrežjem 5G pohvalil sredi poletja, vendar se takrat uporabniki še niso mogli povezati vanj. Po testiranjih mobilnikov, ki so v ponudbi, in prilagoditvah programske opreme zanje, pa je peta generacija tudi komercialno na voljo. Tako z namenskim naročniškim paketom Naj 5G kot tudi kot opcija za ostale naročnike – do konca leta brezplačno, nato za doplačilo.

Najprej o paketu in opciji. Mesečna naročnina na Naj 5G je 28,99 evrov, prinaša pa hitrosti 450/100 Mb/s in 300 GB vključenega prenosa podatkov, od tega skoraj 14 GB v tujini (znotraj EU in evropskega gospodarskega prostora), neomejene pogovore in kratka sporočila. Za naročnike fiksnih storitev je naročnina tri evre nižja. Vključeni sta tudi storitvi VoLTE in VoWiFi, kajti za »telefoniranje« se morajo še vedno zanašati na omrežja prejšnje generacije in nasploh bosta 5G in LTE delovala v precejšnji povezanosti. Navsezadnje si delita isti frekvenčni pas 2600 MHz.

Kdor ne bo prešel na paket Naj 5G ali se nanj naročil na novo, lahko uporabo 5G vklopi tudi na drugih paketih. Kar stori tako, da pošlje sms s ključno besedo 5G na številko 1918. Do konca leta bo novo tehnologijo uporabljal zastonj, nato pa bo naročnina te opcije tri evre na mesec za pekete NekiNeki in šest evrov na mesec za vse ostale pakete mobilne telefonije pri Telekomu Slovenije.

Dotični operater ima na začetku v ponudbi peterico pametnih telefonov, primernih za novo omrežje. To so Samsungovi Galaxyji S20 5G, S20+ 5G in S20 Ultra ter Huaweijeva P40 Pro in Mate Xs. V kratkem pa prihaja še dodatna plejada Samsungovih modelov (S20 FE, Z Fold2, Note20 5G, Note20 Ultra 5G, A42 5G), tudi tablica Galaxy Tab S7+ 5G. Nadejamo se še česa kakšne druge znamke, naročnik pa seveda lahko uporabi svoj telefon, če le podpira 5G na ustreznih frekvencah. Pas 2600 MHz sicer označujeta oznaki 7 in 38. Oba denimo podpira povsem novi Xiaomi Mi 10T (Pro), pas 7 pa Oneplus Nord. Poskusili bomo vsaj pri katerem od teh preveriti, če dejansko deluje v Telekomovem omrežju 5G.

Za igranje iger bo 5G zelo primeren.

Marsikdo se sprašuje, čemu »hitenje« s 5G, čeprav je Slovenija v resnici med zadnjimi državami EU z vsaj enim komercialno delujočim omrežjem pete generacije. V vodilnem operaterju so poudarili, da imajo obstoječa omrežja omejene kapacitete in da so se spomladi (ob »ustavitvi življenja«) srečali z ogromnim porastom storitev, saj je bilo internetnega in klicnega prometa tudi za polovico več kot običajno. Član uprave za tehnologijo Matjaž Beričič pa je dodal, da želijo optimalno uporabiti frekvence in biti pripravljeni na prihodnost.

Okrog leta 2000 smo omogočali hitrosti 200 kb/s. Pred sedmimi leti, ko smo na stotih lokacijah zagnali LTE, smo bili na približno 20 Mb/s. Danes omrežje 5G deluje na 230 lokacijah, pokriva več kot 30 odstotkov prebivalstva, in omogoča hitrosti nekaj sto megabitov na sekundo,

je povedal Beričič. Hitrostni testi, ki so jih izvajali na predstavitvi, so pokazali hitrosti nekaj čas 500/50 Mb/s. Tokrat operaterji, morda sploh prvič doslej, nekaj poudarka dajejo tudi hitrostim od uporabnika proti omrežju (upload), kaj vse več vsebin sami nalagamo v oddaljene strežnike. Že zdaj so zaradi sinhronizacije vseh elementov v omrežju in določenih posodobitev ter optimizacij tudi dostopni časi krajši kot pri LTE, v idealnih razmerah približno 10 ms. Kar se je za domače uporabnike še posebej pomembno pri igričarstvu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kot pravijo v Telekomu, bo pot za 5G še dolga in v več korakih. Z dodatnimi frekvencami, ko jih bo država podelila, pričakujejo gigabitne hitrosti. Pa nadomeščanje optike, kjer je ni in najbrž nikoli ne bo, omogočanje navideznih omrežij za posamezne poslovne »vertikale«, dajanje prednosti nujni komunikaciji (za reševanje) in podobno. Skoraj zagotovo pa bo Telekom do izteka večfrekvenčne dražbe in dejanske podelitve frekvenc edini operater v Sloveniji z delujočim in komercialno dostopnim 5G.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.