Telekom spet viša cene, zaradi izstopa Planet TV z DVB-T jih bodo najbrž tudi ostali operaterji
Matjaž Ropret 31. maja 2017 ob 11:12

Letos smo že doživeli serijo podražitev telekomunikacijskih storitev (A1 in T-2, Telekom in nazadnje Telemach) predvsem zaradi televizije, ko sta si Pro plus in Sportklub od operaterjev izpogajala (izsilila?) bistveno višje odmene za njune programe. Nato smo bili v zadnjem času priča tekmi za čim bolj atraktivne ponudbe mobilne telefonije. Zdaj pa prihaja dodaten račun za dražje televizijske vsebine.

Telekom Slovenije je napovedal, da bo s prvim julijem za dva evra zvišal cene vseh paketov, ki vključujejo televizijske storitve. Enako bo povišanje za paket Premium poslovni. Vsi paketi Modri bodo od takrat naprej dražji za kar štiri evre, ostale naročnine z dostopom do interneta, a brez televizije, pa bodo na mesec za en evro dražje. Edino naročnini za paketa TopTrio B in TopTrio C ostajata nespremenjeni.

Bo pa Telekom naročnikom tudi nekaj dal in s tem poskušal ublažiti grenkobo podražitev. V paketih Modri in Modri Net bo povišal količino vključenih mobilnih podatkov na 20 GB, v paketih Modri Plus, Premium poslovni paket in Modri poslovni paket pa na 60 GB. Poslovne pakete pa bodo izboljšali še z 200 minutami klicev iz Slovenije v države članice Evropske unije in vse ostale, kjer velja evropska uredba o roamingu. S tem vodilni operater tudi reagira na promocijski paket operaterja A1, ki ponuja enako količino klicev v tujino.

Nova podražitev je nekoliko presenetljiva, glede na zimsko povišanje cen prav zaradi dražjih televizijskih programov. Toda posredi je nekaj dodatnih dejavnikov. Takole odgovarjajo v Telekomu:

Zaradi sprememb in spremenjenih poslovnih modelov na trgu pravic TV-programov, so se nam v letošnjem letu izrazito povišali stroški nakupa TV-vsebin.

Pogodbe s Pro plusom so namreč po neuradnih informacijah take, da se operaterska plačila za njihove vsebine višajo postopno. In z julijsko podražitvijo naj bi Telekom vračunal končno tarifo izdajatelja Pop TV in štirih drugih programom. Poleg tega pa naj bi bila zajeta tudi podobna poteza (Telekomovega) Planet TV. Ta naj bi namreč po naših informacijah prav tako v kratkem napovedal izstop iz sistema DVB-T, torej konec prizemnega oddajanja. Hkrati pa bo operaterjem začel za retransmisijo njegovega programa (oz. programov) začel zaračunavati višji znesek, čeprav tega na glas verjetno ne bo oznanil.

Kaj bodo storili ostali operaterji, bomo videli v poletnih mesecih. Skoraj zagotovo pa danes napovedana podražitev ne bo zadnja. Kvečjemu bodo ostali poskušali počakati kakšen mesec, vmes sicer požreti nekaj izgube, vendar jo mogoče nadomestiti s prihodom nekaj novih naročnikov, ki se bodo preselili od Telekoma. Vendar bo verjetno te prestopnike enaka usoda višjega mesečnega računa kasneje zadela tudi pri novem operaterju. Kajti če so stroški za televizijske pravice res toliko višji (in višji so povsod, noben operater si ni izpogajal bistveno ugodnejših pogodb), jih bodo ponudniki zanesljivo prevalili na uporabnike, vse je samo vprašanje časa.

Kot vedno, imajo vsi naročniki, ki se s spremembno ne strinjajo, en mesec časa za prekinitev pogodbe brez dodatnih obveznosti. Morajo pa poravnati vse ugodnosti, ki so jih dobili ob morebitnih vezavah (cenejši telefon ali druga oprema).

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.