Telekom Slovenije je prvi slovenski operater z resnim omrežjem 5G
Matjaž Ropret 23. julija 2020 ob 12:30

Doslej sta teste mobilnega omrežja pete generacije prikazovala ostala dva infrastrukturna operaterja, ves čas pa smo vedeli, da na 5G dela tudi Telekom Slovenije. Vodilni operater je tako danes oznanil, da je to tehnologijo že omogočil na 150 obstoječih baznih postajah in s tem dosegel 25-odstotno pokritost (prebivalstva), do konca leta pa naj bi jo povečal na 33 odstotkov.

Tehnologija 5G je samo nadgradnja mobilnih omrežij, ki jih poznamo že vsaj četrt stoletja, zato zanjo niso potrebne nove frekvence, kot včasih kdo poskuša ustvarjati vtis. Tudi frekvence, ki jih bo Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) predvidoma na dražbi podelila v začetku prihodnjega leta, bodo tehnološko nevtralne in jih bodo operaterji lahko uporabili za LTE ali 5G. Tako je Telekom novemu omrežju namenil del spektra, ki ga že uporablja. Konkretno je 5G vzpostavil na 2600 MHz, priznavajo pa tudi v tem operaterju, da bodo polni potencial tehnologije lahko izkoristili šele z novimi frekvenčnimi pasovi. In, dodajamo mi, z nadgradnjo jedrnega omrežja, ki bo omogočilo res kratke odzivne čase. Za pokrivanje podeželja s širokopasovnim internetom bo prav prišel frekvenčni pas 700 MHz, ki ga je nekoč zasedala analogna televizija, za pokrivanje mest in večjega števila uporabnikov pa pas 3,5-3,6 GHz. Prvi omogoča velik domet, drugi pa velike kapacitete (in s tem hitrosti), a zahteva bolj gosto mrežo baznih postaj.

V Telekomovem omrežju 5G je torej ta čas 150 baznih postaj, do konca leta jih bo kakšnih 200 (to je moja ocena, ne dejanska napoved operaterja). Pokriti so večji kraji in določena turistična območja ter njihovo zaledje, do kamor pač seže signal. Osnova so bazne postaje, ki so doslej omogočale tehnologijo 4G+ (LTE Advanced), a še niso vse nadgrajene. Za zdaj pa omrežja 5G še ni mogoče uporabljati, kajti Telekom še ni predstavil naročniških paketov in njihovih cen in prav tako še ni povedal, katere pametne telefone s podporo za peto generacijo ima v ponudbi ali kateri delujejo v njegovem omrežju. To naj bi sledilo kmalu, a točnega datuma nimamo. V vsakem primeru pa v Telekomu obljubljajo višje hitrosti od teh, ki so zdaj na voljo v omrežju LTE (teoretično 300 Mb/s).

Kot še dodajajo v operaterju, bo »najnovejša generacija mobilnih omrežij omogočila razvoj novih možnosti uporabe in boljšo uporabniško izkušnjo.« Za domače uporabnike bodo pomembne višje hitrosti prenosa podatkov in izjemno kratke zakasnitve, za operaterja in industrijo pa »hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije, pametnih mest in skupnosti, ter preko možnosti rezinjenja (slicing) omrežja uvedbo številnih navideznih namenskih omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo.« Tovrstna namenska (»kampus«) omrežja znotraj ene fizične infrastrukture omogočajo neodvisno delovanje različnih »vertikal«, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita in reševanje (javna varnost) in podobno.

5G bo prinesel razvoj novih poslovnih modelov in inovativnih IKT-rešitev z visoko dodano vrednostjo ter omogočil nove tehnološke preboje, podprte z umetno inteligenco, napredne večpredstavnostne storitve, navidezno in obogateno resničnost ter nadaljnji razvoj rešitev na področju interneta stvari in digitalizacije celotne družbe,

Je v vnaprej pripravljeni izjavi poudaril predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak. Član uprave, odgovoren za tehnologijo, Matjaž Beričič, pa je izpostavil eksponentno rast podatkovnega prometa v mobilnih omrežjih. »V našem mobilnem omrežju uporabniki danes opravijo 25-krat več prenosa podatkov kot v letu 2013, ko smo komercialno uvedli LTE. Zaradi tega, predvsem pa, da zagotovimo nadaljnji tehnološki razvoj interneta stvari (IoT), smo se odločili za naslednji razvojni korak. Po obdobju kilobitnih in megabitnih hitrosti z nadgradnjo 4G v 5G vstopamo v gigabitno desetletje.«

Po Beričičevih besedah v Telekomu v naslednjih letih načrtujejo še najmanj dve večji fazi razvoja 5G. Pri tem bo treba posodobiti celotno verigo omrežja – antenske sisteme, bazne postaje, sisteme prenosa, agregacijsko in jedrno omrežje, storitve ter terminalno opremo. Še najmanj težav bo verjetno pri slednji, saj proizvajalci neumorno predstavljajo telefone s podporo za 5G.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glede zaskrbljenosti določenega dela javnosti o morebitni škodljivosti te tehnologije za zdravje, pa je Beričič zatrdil:

Omrežje 5G Telekoma Slovenije za zdaj deluje na enakih frekvenčnih pasovih, kot se uporabljajo za obstoječa mobilna omrežja, ki delujejo že desetletja in ki so z vidika elektromagnetnih valovanj dokazano varna. Pri tem zaradi vse bolj naprednih tehnologij delujejo na minimalnih oddajnih močeh. Meritve nadgrajenih baznih postaj kažejo, da delujejo varno in daleč pod mejnimi vrednostmi.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.