Telekom s 50 tisoč uporabniki omrežja 5G in obogatenimi naročniškimi paketi
Matjaž Ropret 4. oktobra 2021 ob 12:25

Morda se zdi, kot da je tehnologija 5G v Sloveniji zaživela šele pred kratkim, toda Telekom Slovenije je omrežje komercialno zagnal pred enim letom, v začetku lanskega oktobra. Z njim trenutno pokriva 34 odstotkov prebivalcev in ima na njem po lastnih navedbah več kot 50 tisoč uporabnikov. Ob obletnici je povečal količine prenosa podatkov s svojih naročniških paketih Naj.

Začetek delovanja Telekomovega 5G sicer sega v lansko poletje, toda v prvih mesecih omenjeni operater še ni prodajal storitve. Nato je predstavil paket Naj 5G, ki je sprva edini omogočal povezovanje v omrežje pete generacije, kasneje pa so to možnost dodali še drugim paketom. Ko sta svoji omrežji zagnala še Telemach in A1 Slovenija ter vanju začela »spuščati« uporabnike in ko se ponudba telefonov s podporo novi tehnologiji širi, ta postaja že skoraj vsakdanja.

»Po enem letu izkušnje kažejo, da uporabniki prednosti, ki jih prinaša 5G, predvsem višje hitrosti prenosa podatkov, z veseljem izkoriščajo. Novo omrežje uporablja večina tistih, ki kupi nov telefon,« so poudarili v Telekomu Slovenije. Po podatkih tega operaterja zdaj približno tretjina mobilnikov v njegovi ponudbi podpira povezovanje v 5G. Zaradi večjega zanimanja za novo tehnologijo, ki še dodatno spodbuja prenos podatkov v mobilne omrežju, in »naraščajočih potreb naročnikov,« so se odločili še za obogatitev naročniških paketov z večjo količino vključenih gigabajtov, ki jih je mogoče tudi deliti z domačimi ali prijatelji. Ob tem lahko dodamo, da so skoraj vsi operaterji v zadnjem času ozaljšali svoje pakete, zato Telekomova poteza ni padla z neba, temveč je glede na dogajanje na trgu povsem logična. Za naročnike pa je to prijetno obdobje, saj dobivajo več za enako ceno.

Take so spremembe Telekomovih paketov:

Naj 5G, ki je po besedah operaterja »izjemno priljubljen«, po novem vključuje 800 GB prenosa podatkov. To je 2,67-krat več kot prejšnjih 300 GB. Najvišja hitrost ostaja 400/150 Mb/s, cena pa 30 evrov na mesec ali 25 evrov s popustom ob povezovanju s fiksno naročnino. Ta po novem znaša pet evrov namesto tri evre.

Naj C ima vključenih 500 GB namesto prejšnjih 140 GB. To je več kot trikratno povišanje, je pa hitrost tu in pri ostalih paketih omejena na 150/50 Mb/s. Naročnina velja 25 oz. 20 evrov mesec.

Naj B vključuje 200 GB za 24 oz. 19 evrov na mesec, prej jih je 70 GB.

Naj A je bil deležen petkratnega povečanja vključene količine gigabajtov, ki pa je v primerjavi z ostalimi paketi še vedno nizka, saj znaša 10 GB. Podobno je pri »vstopnih« paketih ostalih operaterjev. Ta paket je dobil še neomejene pogovore in sporočila v vsa slovenska omrežja in v državah območja EU-tarife. Naročnina na Naj A stane 17 oz. 12 evrov na mesec.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.