Telekom – povišanje hitrosti v fiksnih paketih, podražitev mobilnih ter »Naroči in odpelji«
Matjaž Ropret 28. novembra 2020 ob 13:31

»Ob množičnem delu in šolanju na daljavo v ospredje vse bolj stopajo zmogljive interaktivne in večpredstavnostne storitve, s tem pa se povečujejo tudi potrebe po vse bolj zmogljivih povezavah.« Tako pravijo v Telekomu Slovenije, kjer so zato sledili zgledu Telemacha in naročnikom dvignili internetne hitrosti v fiksnem omrežju.

V bistvu se pohitritev nanaša na optično omrežje, Telekomovo in iz projektov OŠO, kjer je mogoča brez večjih težav. Pri tehnologiji xDSL je to precej težje. Minimalna hitrost na optiki je po novem 100 Mb/s in je bodo deležni uporabniki starejših Telekomovih paketov, medtem ko so novejši Neo in Neo Svet že zdaj dosegali ali presegali to mejo. V Telekomu sicer pravijo, da največjo rast števila naročnikov beležijo pri paketih s hitrostmi 300 Mbit/s, 350 Mbit/s in 600 Mbit/s v smeri k uporabniku. Najvišja hitrost, na voljo za doplačilo, je sicer 1 Gb/s.

Dobra novica pa je dvig hitrosti v smeri proti omrežju (upload) na prav tako 100 megabitov na sekundo, ki se bo zgodila decembra. Deležni je bodo paketi Neo C, Neo Svet C in Neo SuperNet. Telekom ima na optiki zgrajenih 350 tisoč priključkov.

Z novim letom pa bo pri vodilnem operaterju tudi podražitev, saj bo 42 naročniških paketov mobilne telefonije dražjih za en evro na mesec. Večinoma gre za samostojne pakete, medtem ko naročnina na najbolj prodajane »trojčki« ostala enaka. Tako se ne bodo podražili zgoraj omenjeni paketi Neo Svet in tudi paketi Modri. Enake ostajajo tudi cene za drugo številko. Do uveljavitve spremembe imajo uporabniki možnost, da brezplačno zamenjajo paket.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Poleg napovedovanja opisanih sprememb je Telekom ta teden uvedel še eno novost. Na Vojkovi ulici v Ljubljani je odprl prvo prevzemno točko po sistemu drive-in. Poimenoval jo je »Naroči in odpelji.« Tako lahko uporabniki iz avta prevzamejo mobitel ali drugo terminalsko opremo, ki so jo prej naročili po spletu ali telefonu, pa tudi naročniško dokumentacijo za sklenitev oz. podaljšanje naročniškega razmerja, kartice SIM in podobno.

Naslovna fotografija: Telekom Slovenije

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.