Telekom poenotil ponudbo fiksnega interneta in televizije na četverico paketov Neo in paket Net
Matjaž Ropret 11. marca 2023 ob 05:53

V Telekomu Slovenije pri najnovejši prilagoditvi ponudbe fiksnih paketov izpostavljajo poenostavitev in zvišanje hitrosti. Toda to še zdaleč ni vse, kar so v največjem telekomunikacijskem operaterju v državi spremenili.

Vodilni operater v obvestilih na spletni strani govori o preimenovanju paketov in prenehanju prodajanja starih, nekaterih z enakimi imeni. Pojasnjevanje, da so naročniške svežnje Neo A, Neo B in Neo C preimenovali v Neo A, Neo B in Neo C (sklenjen pred 9. 3. 2023) se sliši smešno, ker, kaj, je razlika v naglasu ali čem? Vse skupaj vendarle ima logiko, le slabo ali nejasno so vse skupaj predstavili.

Po novem namreč ne glede na tehnologijo dostopa do interneta naročniki izbirajo med petimi paketi.  Neo A, B in C so klasični »trojčki«, čeprav niso (ker fiksna telefonija ni več privzeto vključena, a do tega še pridemo), Neo TV je izključno televizijski, Net pa prinaša zgolj dostop do interneta. Prej so res že obstajali paketi z enakimi imeni, ker pa teh niso spremenili, temveč so uvedli nove s starimi imeni, so starim dodali tisti oklepaj. Morda bi si lahko izbrali kakšne druge črke ali simbole poleg besede Neo, da ne bi bilo te zmede s poimenovanji. Pomembno je še to, da kdor ima npr. paket Neo B (sklenjen pred 9. 3. 2023), če uporabim uradno poimenovanje, skratka stari Neo B, bo na njem tudi ostal. V Telekomu ne bodo nikogar samodejno prestavili na nove pakete, ti so v osnovi namenjeni novim naročnikom, lahko pa se seveda nanje prestavijo tudi obstoječi, če se jim zdi smiselno.

Tu nastopi druga sprememba – povišanje hitrosti dostopa do interneta. Toda ta je hkrati povezana s povišanjem cene mesečne naročnine in še umikom fiksne telefonije med doplačljive storitve. Poglejmo najprej hitrosti. V tabeli, ker je drugače težko vse razumljivo popisati (če ni drugače označeno, so vse hitrosti v Mb/s).

 Neo A zdajNeo A prejNeo B zdajNeo B prejNeo C zdajNeo B prej
optika100/40100/20350/40200/401 Gb/s/100350/100
VDSL20/220/230/530/540/2030/5
ADSL10/120/120/120/120/120/1
LTE/5G25/5ni bilo50/10ni bilo100/200ni bilo
TV shemaosnovnaosnovnastandardstandardMega HDMega HD
Naročnina45 €43 €54 €52 €58 €56 €

Hitrosti paketa Net so v večini enake kot pri Neo B, le na ADSL-u je 10/1 namesto 20/1. Cena mesečne naročnine na ta paket je 37 evrov. Neo TV vsebuje shemo standard in prav tako stane 37 evrov. Pri ostalih vidimo, da so za dva evra dražji, toda fiksna telefona, če jo kdo še želi, tudi stane dva evra na mesec, torej se je storitev za te naročnike efektivno podražila za štiri evre.

Za televizijo je kajpak v vseh osnova platforma oz. sprejemnik Neo. V Telekomu so zatrdili, da jo dobra štiri leta po uvedbi uporablja že več kot 140 tisoč naročnikov. Mogoče je sicer doplačati še za dodatna povišanja hitrosti, storitev Varen splet, bogatejše programske sheme ali neomejene klice pri fiksni telefoniji.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja