Telekom osvežil ponudbo mobilnega interneta, tudi z neomejenim prenosom podatkov
Matjaž Ropret 25. februarja 2021 ob 17:54

Telekom Slovenije doslej ni zelo aktivno ponujal podatkovnih naročnin v mobilnem omrežju, pobudo na tem področju sta imela predvsem A1 in HoT, toda s prenovljenimi paketi Mobilni Net se morda to spreminja. Med omenjeni operater na ta način zagotovo želi tudi poudariti in izkoristiti prednosti še vedno edinega omrežja 5G v Sloveniji.

Paketi Mobilni Net so primerni za več namenov. Lahko za uporabo na vikendu ali kje drugje, kamor gremo za nekaj dni, za študentske sobe in stanovanja, tudi za počitnice in potovanja, morda pa celo za domači nadomestek fiksnega dostopa do interneta. Dva od štirih paketov imata namreč neomejeno količino prenosa podatkov. Ne »neomejeno« v slogu »po doseženih 200 GB se hitrost drastično zniža,« temveč po zagotovilih Telekoma in tudi glede na drobni tisk na spletni strani res neomejeno. Najvišja možnost Mobilni Net Neomejeni 5G že vključuje tudi povezovanje v omrežje pete generacije, ki ga je treba pri ostalih treh doplačati, možno pa je (na obroke) kupiti še modem (in usmerjevalnik) Huawei CPE Pro 2 5G.

Paketi so taki:

Mobilni net paketMobilni Net EnostavniMobilni Net NapredniMobilni Net BrezskrbniMobilni Net Neomejeni 5G
Vključene količine mobilnega prenosa podatkovv Sloveniji/15 GB
V paketu vključena hitrost interneta LTE/4G+/5G20/5 Mbit/s
LTE/4G+
20/5 Mbit/s
LTE/4G+
20/5 Mbit/s
LTE/4G+
150/50 Mbit/s
5G
GostovanjeDADA//
Količine prenosa podatkovza gostovanje v državah območja EU-tarife brez doplačila/ (odvisno od zakupa)8.390 MB//
Sporočila SMS500 sporočil500 sporočil500 sporočil500 sporočil
Dokup hitrosti LTE 6 €
150/50 Mbit/s
6 €
150/50 Mbit/s
9,99 €
50/20 Mbit/s
vključeno brezplačno
150/50 Mbit/s
Dostop do omrežja 5G in višja hitrost prenosa podatkov3 € (6 €)
450/100 Mbit/s
3 € (6 €)
450/100 Mbit/s
1,5 € (3 €)
20/5 ali 50/20 Mbit/s
vključeno brezplačno
150/50 Mbit/s
Ugodnost akcijske ponudbe/splošnasrednjavišja
Redna mesečna naročnina3,99 EUR14,99 EUR26,99 EUR39,99 EUR
Z ugodnostjo Poveži in prihrani3,99 EUR12,99 EUR20,99 EUR33,99 EUR

Ponudba pokriva različne potrebe. Vsem štirim možnostim je skupno petsto vključenih sporočil sms, ki so očitno nekaterim uporabnikom tudi pri podatkovnih paketih pomembni in so lahko komunikacijski izhod v sili. Paket Mobilni Net Enostavni je namenjen manj zahtevnim uporabnikom ali tistim, pri katerih potreba po prenesenih podatkih ni več čas enaka. Naročnina ne vključuje podatkovnih količin. Naročnik se lahko odloča med neomejenim prenosom v enem dnevu ali mesečnimi količinami 2, 15 ali 50 GB, ki stanejo od sedem evrov naprej. Mobilni Net Napredni za 15 oz. 13 evrov na mesec (druga cena je za tiste, ki imajo pri Telekomu naročeno še kakšno drugo storitev) že vključuje 15 GB podatkovnih količin vsak mesec, od tega dobrih 8 GB v območju EU-tarife, in je tako primeren za tiste, ki dostop do interneta pogosto potrebujejo na različnih lokacijah, tudi v tujini.

Mobilni Net Brezskrbni za 27 (oz. 21) evrov ponuja neomejene podatkovne količine v omrežju Telekoma Slovenije. Zato je lahko pravi nadomestek fiksnemu priključku, če je mobilno omrežje tam, kjer ga želimo uporabljati, dovolj dobro. Hitrosti vseh treh paketov so omejene do največ 20/5 Mb/s. Dovolj za manj zahtevne, vendar premalo za video vsebine v najboljši kakovosti (ob tem, da istočasno še kdo brska po spletu) in tudi odtočna hitrost je nekoliko nizka. Na voljo je pohitritev na 50/20 Mb/s, o njej je vredno razmisliti, vendar stane kar zajetnih deset evrov na mesec.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Že z omenjenega vidika pa tudi nasploh za najbolj zahtevne in ljubitelje vega najnovejšega bo tako bolj primeren paket Mobilni Net Neomejeni 5G, ta namreč vključuje neomejen prenos podatkov, hitrost do 150/50 Mb/s, ki bi morala zadoščati za bolj ali manj vse potrebe, in povezovanje v omrežje 5G. Mesečna naročnina je 40 ali 34 evrov. Ni pa mogoče nadgraditi hitrosti, medtem ko denimo nižja paketa omogoča pohitritev na kar 450 Mb/s, vendar bo tam veselja hitro konec, ko boste dosegli zakupljeno količino prenosa podatkov. Pri višjih dveh paketih ni gostovanja v tujini, uporaba je možna zgolj v Telekomovem omrežju, prav tako se nanju lahko naročijo le domači uporabniki, medtem ko sta cenejši možnosti na voljo tudi poslovnim uporabnikom.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • v preglednici piše, da je pri paketu brezskrbni strošek pohitritve na 50/20Mbitps 3 EUR na mesec in da ni omejitve prenosa podatkov. Ali se motim? Če prav razumem, dobim povsem spodoben internet za 30 EUR, dodamo še hbo go ali netflix in ne potrebujem stacionarnega interneta s TV in ostane še za kavo. (Mimogrede: zakaj nihče ne želi več ponujati zgolj stacionarnega interneta in silijo vse v TV in fiskno telefonijo?)

    • Mislim, da je eno doplačilo za hitrost, drugo pa doplačilo za 5G.
      “Nihče več”? Samostojnega interneta nikoli niso (zares) ponujali in napisal sem že nešteto člankov na to temo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.