Telekom nadgrajuje 5G v Ljubljani, vzpostavlja ga še na Bledu in na Brdu pri Kranju
Matjaž Ropret 16. junija 2021 ob 09:44

Operaterji so dobili odločbe za uporabo novih frekvenčnih pasov in tako že dve omrežji 5G delujeta na 3500 – 3600 MHz. Telekom je namreč svoje omrežje, ki pokriva več kot tretjino prebivalstva na različnih koncih Slovenije, na nekaterih lokacijah v Ljubljani nadgradil z delovanjem na omenjeni frekvenci. Sledita pa še vzpostavitvi pete generacije na Bledu in na Brdu pri Kranju zaradi skorajšnjega slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Sočasno s Telemachom je torej tudi vodilni operater začel uporabljati spekter, ki je najbolj primeren za omrežja pete generacije. Telekom Slovenije je na dražbi pridobil 140-megaherčni pas med 3420 in 3560 MHz (Telemach prav tako 140 MHz med 3560 in 3700 MHz, A1, ki za zdaj še ni objavil začetka uporabe tega dela spektra, pa 100 MHz med 3700 in 3800 MHz). Ti frekvenčni pasovi so dovolj široki, da omogočajo velike kapacitete. Z drugimi besedami to pomeni, da ima veliko uporabnikov naenkrat visoke hitrosti. Tu je tudi mogoče dosegati precej hitrejši prenos podatkov. Takole pravijo v Telekomu:

S pridobitvijo dodatnih frekvenčnih pasov in razvojem omrežja 5G bodo v njem možne hitrosti do 2 Gbit/s, znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na voljo nove storitve na vse bolj napredni terminalni opremi. Bistveno večje bodo tudi hitrosti prenosa v smeri od uporabnika proti omrežju, kar je vse bolj pomembno predvsem zaradi razvoja video storitev.

Gigabitnih hitrosti ta operater, čeprav jih bazne postaje omogočajo, sicer komercialno še ne ponuja. Kot smo pisali, je z junijem vsem uporabnikom omogočil povezovanje v omrežje 5G, storitev kot taka ni več plačljiva. Je pa hitrost prenašanja podatkov »omejena« s tem, kakor je določena v naročniškem paketu. Ali pa jo naročnik poveča z opcijo, ki je prej sploh omogočala 5G zunaj paketa Naj 5G. S to opcijo, imenovano Hitri internet 4G/5G si zagotovi 450/100 Mb/s v idealnih razmerah. V Telekomu na naše vprašanje odgovarjajo, da za zdaj ne nameravajo ponuditi višje hitrosti. Seveda je mesečna kvota prav tako stvar naročniškega paketa. Po pričakovanjih se samo storitev vključi s poslanim sms-om s ključno besedo 5G na številko 1918 ali v aplikaciji oz. portalu Moj Telekom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telekom omrežje pete generacije ponuja 30 let po vzpostavitvi prvega omrežja mobilne telefonije v Sloveniji. To je bila še analogna tehnologija NMT, ki je zahtevala velike in pregrešno drage telefone, v bistvu bolj škatle s slušalkami. Pet let kasneje je prišla digitalna druga generacija, GSM, in od takrat ni bilo nič več tako kot prej.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.