Telekom kopira Simobil. Kaj pa, če Simobil kopira Telekom? Ali pa … 
Matjaž Ropret 8. junija 2016 ob 08:21

Simobil

Telekom

Predlagam klik na povezavi in hitro primerjavo obeh ponudb. Podobnost je ali pa ni naključna. Industrijska špijonaža ali so bistre glave v obeh firmah res istočasno prišle na enako idejo? Insajderji namigujejo na prvo možnost, ampak priznal tako ali tako ne bo nihče. In prej s prstom kazal na drugega.

Kakor koli. Dejstvo je, da sta glavna ponudnika mobilnih paketov za mlade na isti dan (Simobil cca dve uri prej) predstavila novi ponudbi, ki sta po konceptu popolnoma enaki. Ne samo to, paketa orto gigastar in dogaja sta precejšen odmik od tega, kar so operaterji ponujali do zdaj. Razmišljanje postavljata precej na glavo. V mesečno naročnino ni vključenih nič minut in nič sms-ov (mms-ov), samo gigabajti. Za snapchat, facebook, whatsapp, instagram in kaj vem kaj še danes uporablja mularija. Pri Simobilu se za 15 evrov dobi 15 GB, vsaka minuta in sporočilo pa stane en cent – brez omejitve navzgor. Pri Telekomu je za dva evra več vključenih 10 GB, minute in sms-i pa se plačujejo po dva centa, ampak do največ štirih evrov na mesec. In dodatni zakupi prenosa podatkov so atraktivnejši. Giga za tri evre, pet giga za pet evrov in deset giga za deset evrov, v primerjavi s štirimi evri za vsak gigabajt pri Simobilu. Za tujino so na voljo klasične opcije, nič ni vključeno. In še nekaj, pri obeh je na voljo polna hitrost LTE (150/50 Mbs), vendar pri Telekomu samo do konca avgusta (če potem promocijskega obdobja ne podaljšajo).

Vseeno mi je, kdo je koga kopiral. Glavno se mi zdi, da sta se kar oba operaterja, ne samo eden, končno opogumila poskusit nekaj drugačnega, malo bolj drznega. Da niso vedno samo variacije na gigabajte zraven neomejenih osnovnih storitev. Zdaj bosta operaterja poskusila ugotoviti, ali gre skozi ponudba s samo gigabajti, ali je mladina res že opustila klasično komunikacijo, kot je pogovarjanje po telefonu in sms-anje. In upam tudi, da to ni zadnji tak poskus. Da bo v prihodnje malo manj “ziheraštva”, ki ga je bilo na trgu telekomunikacij v zadnjih letih absolutno preveč. In da se zganeta še Telemach in T-2. Ker je žur pravi samo, če sodelujejo vsi.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.