Telekom je za iPhonovce omogočil klice v omrežju LTE
Matjaž Ropret 28. marca 2017 ob 14:17

Telekom Slovenije je kot prvi od slovenskih operaterjev vključil enega ključnih elementov omrežij četrte generacije, klic preko LTE (Voice over LTE oz. s kratico VoLTE), na katerega pa smo kar čakali in čakali. Ampak tudi zdaj samo za uporabnike z iPhoni od šestice naprej.

Ključna razlika med LTE in prejšnjimi generacijami mobilne telefone je v tem, da četrta, kot bo tudi peta (5G), temelji na internetnem protokolu (IP), torej se podatki ne prenašajo na kakšen drug način. Ampak za klice še vedno velja, da telefoni preklopijo v 3G ali celo 2G in govor med uporabniki prenašajo po starem, torej ne prek interneta. VoLTE je nekaj podobnega kot v svetu fiksnih storitev IP-telefonija, le da je v mobilnem okolju implementacija precej počasnejša in kompleksnejša.

Pri Telekomu zdaj deluje samo na jabolčnih telefonih od šestice naprej, čeprav VoLTE podpira tudi 5s, a imajo v omenjenem operaterju strožje zahteve. Še nekateri drugi telefoni naj bi to možnost dobili kasneje. Za iPhone sicer v Telekomu pravijo, da mora biti posodobljen »na najnovejšo različico sistema iOS«, vendar s tem ne mislijo na 10.3, ki je izšla včeraj. V nastavitvah je treba pri prenosu podatkov v mobilnem omrežju v podkategoriji Voice & Data (govor in prenos podatkov) izbrati možnost LTE. In seveda je treba imeti pri operaterju vključen opcijo za LTE – če ni, se pošlje sms s ključno besedo LTE na številko 1918.

Kakšne pa so koristi klicanja v omrežju LTE? Glede na Telekomove navedbe so to istočasna uporaba govornih storitev in prenosa podatkov, hitrejša vzpostavitev klica, visoka kakovost zvoka s privzeto uporabo HD-govora in manjša poraba baterije.

Klici se obravnavajo enako kot sicer, kljub temu, da gre tu za podatkovni prenos, operater obračunava minute, ne megabajte. Gostovanja VoLTE še ni, za predplačnike storitev ni na voljo in tudi tovrstni klici v druga omrežja najbrž ne bodo delovali takoj, ko bodo še ostali operaterji ponudili to storitev.

V Telekomu napovedujejo še storitev klicanja iz brezžičnih omrežij (Voice over WiFi oz. VoWiFi), vendar to tehnologijo, ki jo že ponujajo operaterji v ZDA in drugod, še testirajo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.