Telekom brez Sportkluba, vsaj dokler šport ne bo znova relevanten
Matjaž Ropret 7. maja 2020 ob 10:26

Že ob odklepanju programskih shem, ki so ga operaterji podaljšali do konca maja, je po svoje zanimivo, da so se med brezplačnimi programi znašli tudi športni. V zadnjih dveh mesecih se je namreč šport povsem ustavil, lige so prekinjene, prvenstva in dirke prestavljene, športniki večinoma trenirajo doma. Tako ni novih, aktualnih vsebin na športnih kanalih in prav to je argumentacija Telekoma Slovenije za umik celotnega nabora programov izdajatelja Sportklub iz svoje ponudbe. Seveda pa to ni celotno ozadje te poteze.

Telekom je včeraj iz vseh programskih shem umaknil šest programov Sport klub, natančneje so to Sport klub 1, Sport klub 2, Sport klub 3, Sport klub 4, Sport klub 5 in Sport klub 6, ter še programe Sport klub golf, Lov in ribolov, Grand 1 in Grand 2, N1, Vavoom in Pikaboo.

Svojo potezo so v vodilnem operaterju pojasnili takole: »Ponudnik vsebin zaradi razglašene pandemije novega koronavirusa in odpovedi večine športnih dogodkov ne zagotavlja več atraktivnih športnih prenosov in drugih vsebin, kljub temu pa ob poteku programskih pravic vztraja pri enakih pogojih za prihodnje obdobje kot doslej. Na takšne pogoje v Telekomu Slovenije kot skrben gospodar ne moremo pristati. Za navedene programe se programske pravice plačujejo v paketu. S ponudnikom vsebin se bomo pogajali tudi v prihodnje in si prizadevali za pogoje, ki bodo poslovno sprejemljivi.«

Če malce prevedemo vse skupaj. Kot smo že pisali, operaterji običajno z izdajatelji programov sklepajo pogodbe za nekaj let in dogovor med Sportklubom ter Telekomom se je iztekal ravno zdaj, v rahlo neugodnem trenutku za prvega. Skoraj vsi izdajatelji, ki imajo v svoji ponudbi več programov, te »prodajajo« zgolj v paketih in z določenimi zahtevami – v katere sheme morajo biti uvrščeni in podobno. Glede cen pa niso ravno popustljivi. Sportklub je po naših informacijah tradicionalno trd pogajalec, če se izrazimo politično korektno, in njegov programski paket je med dražjimi – stane nekaj evrov na uporabnika na mesec –, ob boku Pro plusu (Pop TV) in Discoveryju (Eurosport). Ta čas pa zaradi popolnega izostanka športnih vsebin, ne samo pri njem, temveč nasploh, nima pravega vzvoda za dosego svojih ciljev. Vsak operater bo lahko verjetno vsaj še kakšen mesec mirno brez teh in tudi drugih športnih programov, ki so sicer izjemno pomembni za pridobivanje in zadrževanje naročnikov. Če pa športa ni, naročniki ne morejo nikamor drugam, k nobenemu drugemu operaterju, da bi ga gledali. In še, nikakor nepomembno, Sportklub sodi v skupino United Group, katere del je tudi Telemach. Zato so bila med obema operaterjema trenja okrog omenjenih programov že v preteklosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Povsem možno je, da se bodo kanali Sport klub enkrat v prihodnosti, če oz. ko bodo znova zaživela nogometna prvenstva in druga tekmovanja, znova vrnili k Telekomu. V vmesnem času pa bo vodilni operater nekaj prihranil, žal pa ne kaže, da bi nižje stroške prenesel tudi na, vsaj začasno nižje zneske položnic za naročnike. Ti so sicer lahko za zdaj veseli dejstva, da morda dobijo več, kot plačujejo, če nimajo naročene najvišje programske sheme.    

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Te specializirane športne programe bi itak morali dati v svoje pakete. Naj jih plačuje, kdor jih hoče gledat.
    Se ne spomnim, da bi kdaj namensko gledal omenjene programe. Razne tretje lige nekih nogometnih lig, res niso vredno porabljanja časa. Vsi ti SportKanali niso skupaj vredni 1€.

  • Če pri Telekomu ne pridete z SK do manjše cene ,in programa NI za nas uporabnike (žal) potem mora imeti tudi uporabnik manjšo položnico !!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.