Telefoni Nokia se vračajo čez nekaj mesecev
Matjaž Ropret 1. decembra 2016 ob 12:51

Nokia in HMD sta danes potrdila, da je začel veljati dogovor, ki sta ga podjetji podpisali sredi maja. Dogovor zajema pravice za blagovno znamko in intelektualno lastnino, kar pomeni, da bo HMD lahko začel prodajati telefone (tako pametne kot običajne) in tablice z imenom Nokia.

Podjetje HMD so ustanovili nekdanji zaposleni v Nokii in kasneje Microsoftu (ko je ta prevzel telefonski oddelek finske korporacije), glavni direktor pa je Florian Seiche, ki je bil pred leti evropski šef HTC-ja, nato pa direktor za naprave pri mobilnem operaterju Orange. Ta nova družba je nato od Microsofta kupila del posla z »nepametnimi« telefoni, z Nokio pa sklenila dogovor o uporabi znamke in patentov. Preostali del telefonska posla, ki vključuje tovarne, je Microsoft prodal podjetju FIH Mobile, podružnici kitajskega konglomerata Hon Hai Precision Industries, bolj znanega kot Foxconn. Ta bo za HMD tudi izdeloval telefone z napisom Nokia. Podobno kot za Apple proizvaja iPhone in iPad. Celoten posel so vpleteni danes zaključili in v prvih mesecih prihodnjega leta prihajajo na trg prve nokie nove dobe. Najprej tiste poceni, brez pameti, potem pa še androidne. Te torej nimajo dosti skupnega s tistimi, ki so jih kupci nekoč imeli radi, se bodo pa v HMD naslanjali prav na to zgodovino in navezanost uporabnikov na nekoč najbolj priljubljeno telefonsko znamko.

V finskem podjetju napovedujejo, da bodo na osnovi omenjenega operacijskega sistema ustvarili izboljšano in bolj posamezniku prilagojeno izkušnjo uporabe telefona. Obljubljajo inovacije in »nekaj novega«. Microsoftove zgodbe z mobilniki pa je zdaj uradno konec. Vsaj dotlej, dokler v Redmondu ne predstavijo izmuzljivega surface phone. To se bo verjetno zgodilo proti koncu naslednjega leta. Nedavno je namreč prvi mož korporacije Satya Nadella v intervjuju napovedal, da »bo Microsoftov naslednji telefon nekaj posebnega.«

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja