Telefoni družine Galaxy S20 naj bi Samsung spet postavili na vodilno mesto pri mobilniški fotografiji in videu
Matjaž Ropret 11. februarja 2020 ob 21:37

Samsungov novi direktor oddelka za mobilne telefone Roh Tae-moon ali, kot ga predstavljajo v angleščini, TM Roh, je predstavitev telefonov družine Galaxy S20 začel z besedami, da ima njegovo podjetje nov zagon in veliko samozavesti. Razumljivo, kajti težave Huaweija gredo najbolj na roko prav korejski korporaciji, z dvajseticami pa bi utegnila še bolj utrditi svoj položaj na vrhu te panoge.

V pahljači so trije modeli – osnovni Galaxy S20, večji Galaxy S20+ in »vse, kar imamo, smo vgradili vanj« Galaxy S20 Ultra. Skupen vsem je zaslon OLED z ločljivostjo 1440 x 3200 pik in osveževanjem 120 Hz (prejšnji modeli so imeli 60 Hz), pri čemer pa so diagonale različne, 6,2; 6,7 in 6,9 palcev. Višje osveževanje poudarjajo predvsem za igre, kjer je lahko gladko gibanje in reagiranje igralca v pravem trenutku odločilno. Hitrejše osveževanje bo predvidoma precej vplivajo na trajanje baterije, a uporabnik se bo lahko odločal med 120 in 60 herci.

Velik poudarek so tokrat dali foto-video sklopu. Tudi to je razumljivo, saj so v zadnjih letih nekoliko zaostali za najboljšimi, pa naj na odru še tako poudarjajo, da so med vodilnimi. Kot pravijo, družina S20 vključuje »popolnoma novo arhitekturo kamer.« Med drugim je površina glavnega tipala bistveno večja kot pri predhodnikih, običajna modela imata po 64 milijonov pik, Ultra pa 108 milijonov, ki jih združuje v načinu 9:1 v 12-milijonsko fotografijo. Možno pa je fotografirati tudi v izvorni ločljivosti, le da takrat posamezna pika zajame bistveno manj svetlobe, torej mora biti te dovolj, sicer slika ni enako dobra. Pri objektivu z optično povečavo, ta je ali 3- ali 4-kratna (pri Ultri), je skupna »hibridna« povečava lahko 30- ali kar stokratna.

Vsi trije telefoni podpirajo snemanje videa v razločljivosti 8K. To bo morda še nekaj časa glavna vsebina v »pravi« razločljivosti za televizorje 8K, najbolj jih promovira prav Samsung. Posnetke pa je mogoče v izvirniku naložiti tudi na Youtube.

S20 in S20+ bosta na voljo tako v izvedbi za omrežja LTE kot v različici 5G, Ultra pa samo kot telefon 5G. Podpora za omrežja pete generacije bo celovita, tako za frekvenčne pasove pod 6 GHz kot za višje, na t. i. milimetrskih valovih. Specifikacije so kajpak vrhunske. Osnovna količina pomnilnika je 8GB, nekatere različice (5G) bodo imele 12 GB, »najhujša« Ultra pa kar 16 GB. Shrambe pa bo pri S20 128 GB, medtem ko bosta Plus in Ultra poleg te možnosti na voljo še z 256 ali 512 gigabajti prostora za podatke. Evropski procesor bo znova Exynos (990), medtem ko bodo Američani deležni (verjetno zmogljivejšega in varčnejšega) Qualcommovega Snapdragona 865. Kot že doslej bodo vgrajeni stereo zvočniki, brezžično polnjenje in telefoni bodo vodotesni. Dvajsetica in Plus podpirata hitro žično polnjenje s 25 vati, Ultra pa (kakopak) ultra hitro s 45 W.

Za vsebino se je Samsung povezal z zunanjimi partnerji. Netflixom, Spotifyjem, Googlom, ki bo z aplikacijo Duo prispeval privzeti video klepetalnik, in Microsoftov, ki bo v trgovino Galaxy Apps dodal dirkaško igro Forza Street.

Barve so siva, modra in roza za običajna dva ter siva in črna za Ultro. Telefone je že mogoče prednaročiti, sicer pa prihajajo 13. marca. Maloprodajne cene bodo naslednje:

Galaxy S20 – 909 evrov

Galaxy S20+ – od 1.009 evrov naprej

Galaxy S20 Ultra – od 1.369 evrov naprej.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Samsung je predstavil tudi slušalke Galaxy Buds+. Pričakovano te prinašajo izboljšan zvok in daljše trajanje baterije, saj naj bi omogočale kar 11 ur poslušanja. Z zalogo v polnilni škatlici pa še dodatnih 11 ur. Imajo tudi tri mikrofone za boljšo kakovost zvoka pri telefonskih pogovorih. Aplikacija Galaxy Buds+ bo na voljo tudi za sistem iOS. Cena slušalk naj bi bila 149 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja