Telefon vas večina polni »po starem«
Matjaž Ropret 21. februarja 2022 ob 12:15

Čez vikend smo vas spraševali, kako polnite svoje telefone. Rezultati ankete so kar pričakovani.

Vprašanje prve ankete se je nanašalo na to, kdaj telefon priklopite na polnilnik oz. odložite na podstavek za brezžično polnjenje. Skoraj polovica klikov v anketi, 45 odstotkov, – kar ne pomeni nujno polovica sodelujočih, saj sta bila možna dva odgovora – se je nanašala na odgovor »Polnit ga dam, ko je baterija pod 20 odstotki.« Malo več kot tretjina (35 odstotkov) pa na »Vedno se polni ponoči.« Oboje smo pričakovali, kajti rutina večine uporabnikov je taka, da telefone priklaplja zvečer, ko je baterija že precej prazna, in jih pusti, da se čez noč napolnijo. V večini primerov do sto odstotkov, kar kažejo rezultati pri drugem vprašanju. Po našem mnenju tak način polnjenja ni najboljši in zagovarjamo drugačnega, denimo polnjenje zjutraj ali zvečer, lahko tudi večkrat na dan po malo

Podobno so v nasvetih nedavno ob svetovnem dnevu baterije predlagali v podjetju HMD Global, ki razvija telefone pod znamko Nokia. Zapisali so: »Če želite, da je baterija telefona zdrava, jo napolnite podnevi, ne ponoči. Ko pustite telefon polniti čez noč, se bo baterija spet začela prazniti. Ko raven napolnjenosti pade pod določen prag, ki ga je določil proizvajalec, se bo ponovno začel polniti. Navsezadnje lahko to pospeši razgradnjo baterije.« Toda reklo pravi, da je navada železna srajca, in to je težko spremeniti.

Četrtina (oz. v odstotku glasovalcev malce manj) je sicer izbrala odgovor, da telefon priklaplja, ko je njegova baterija približno polovično izpraznjena, kar je dobra taktika. Še posebej, če ga potem tudi odklopijo nekoliko preden je povsem napolnjen. Le peščico glasov je dobil odgovor »Ob vsaki priložnosti ga odlagam na brezžični polnilnik,« kar je tudi razumljivo, saj brezžičnega polnjenja ne podpira veliko telefonov in še dodano opremo je treba kupiti za izkoriščanje te lastnosti, zato ni posebej priljubljena, čeprav je priročna. Po drugi strani za baterijo in za okolje tudi ne najboljša, sploh pri večjih močeh, saj se telefon med tem precej segreva, velik del energije pa gre dobesedno v zrak.

Pri drugem vprašanju, do kakšne napolnjenosti pustite telefon na napajalniku, prav tako ni bilo presenečenj. Približno polovica (53 odstotkov glasov) ga vedno napolni do roba. Po drugi strani pa vas kar presenetljivo veliko uporablja »pametno polnjenje«, ki ga je mogoče vklopiti v nastavitvah telefona, se poskuša prilagajati navadam uporabnika in običajno poskrbi, da se baterija najprej napolni do 80 odstotkov, šele kasneje, denimo proti jutru, pa do konca. Ta odgovor je dobil 28 odstotkov glasov. Nekaj, približno petina, vas tudi odklaplja telefon, ko napolnjenost naraste do 85 ali 90 odstotkov, kar je za kondicijo baterije vsekakor dobro. Znova HMD Global: »Nenehno polnjenje telefona do 100 odstotkov pri uporabi visokonapetostnega polnilnika lahko preobremeni baterijo vašega telefona. Prekinitev polnjenja pri 80 – 90 odstotkih je dobra ideja, idealno pa bi bilo, da bi baterija telefona ostala napolnjena med 30 in 80 odstotki. To lahko podaljša njeno življenjsko dobo.«

Približno enako nizek delež (7 odstotkov glasov) kot vas uporablja brezžično polnjenje, vas ima nastavljen limit do kam se telefon lahko napolni. Nekateri modeli namreč omogočajo, da se pri 85 ali 90 odstotkih napolnjenosti dodajanje energije prekine.

Nekaj premika k za baterijo prijaznejšim navadam je torej mogoče zaznati, vseeno pa še vedno prevladuje stara miselnost in bo verjetno še dolgo vsem nasvetom in člankom navkljub.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja