Tehnološkim sejmom (še naprej) slabo kaže
Matjaž Ropret 20. maja 2021 ob 13:15

Ena prvih in najbolj očitnih žrtev pandemije so bili množični dogodki, med njimi veliki sejmi. Lanski MWC v Barceloni so odpovedali, še preden se je korona kriza res dobro začela, kmalu je sledil avtomobilski salon v Ženevi in nato vsi drugi tovrstni dogodki. Zgolj lanski sejem IFA so izpeljali v fizični, vendar zelo prilagojeni obliki. Letošnji MWC je prestavljen iz konca februarja na konec junija in za zdaj še kaže, da ga bodo izvedli, a bo hudo osiromašen. Včeraj pa je tehnološko srenjo šokirala novica iz Berlina, da letošnje IFE ne bo.

Berlinsko sejmišče (podjetje Messe Berlin) je namreč sporočilo, da v celoti odpoveduje sejem IFA, ki bi moral biti od 3. do 7. septembra. Vrnil naj bi se med 2. in 6. septembrom 2022.

»Odločitev smo sprejeli po podrobnih pogovorih s strokovnjaki za javno zdravje in mnogimi deležniki iz panoge. Na žalost se več globalnih zdravstvenih vidikov ni tako hitro premikalo v pravo smer, kot smo upali. To povečuje negotovost pri podjetjih, ki so bila odločena letos priti v Berlin ali zainteresirana za udeležbo, ter med mediji in obiskovalci, ki morajo svoj obisk načrtovati precej vnaprej. Poleg tega bo berlinsko sejmišče še nekaj časa vsaj delno lokacija za cepljenje.«

Tako so razloge za odpoved navedli v Messe Berlin. Po naših informacijah je sicer prevladalo predvsem omahovanje najpomembnejših podjetij iz panoge pri odločitvi, ali naj letos razstavljajo na IFI. Udeležbo na letošnjem MWC, ki se vse bolj spreminja v lokalni, španski (katalonski?) dogodek z vsega 300 razstavljavci, so sicer že odpovedali Ericsson, Nokia, Samsung, Qualcomm, Intel, Microsoft, Google, Cisco in druga podjetja. Tako ne čudi, da so nameravala podobno odločitev sprejeti še za berlinski dogodek. »Inovacije potrebujejo svojo platformo in zanimanje obstaja. Žal pa je še vedno preveč negotovosti, zato nihče ne more odgovorno načrtovati udeležbe na katerem koli sejmu,« je izpostavil predsednik nadzornega sveta združenja proizvajalcev zabavne elektronike gfu, soorganizatorja sejma, Kai Hillebrandt.

Direktor Messe Berlin Martin Ecknig pa je dodal, da IFA povezuje celotno industrijo zabavne elektronike in bele tehnike kot noben drug dogodek, vendar sta varnost in zdravje vseh udeležencev na prvem mestu. »Potek cepljenja in vnovičnega vzpostavljanja mednarodnih potovanj pa ne gresta v takem tempu, kot smo si želeli.«

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Februarja je sicer združenje GSMA izpeljalo sejem MWC Šanghaj s približno 20 tisoč udeleženci, vendar brez tujcev. Prvi teden junija je na sporedu Computex, ki ga običajno pripravljajo v Tajpeju, vendar bo letos potekal digitalno. Na enak način so januarja izvedli lasvegaški CES. Predstavitve, nastope ključnih govorcev in ostalo smo lahko spremljali po spletu, toda prihodnje leto organizatorji kanijo znova pripraviti dogodek v klasični obliki. Kaj se bo spremenilo v štirih mesecih med terminom odpovedane IFE in CES-om, ne vem. Zakaj bi podjetja, ki v začetku septembra ne želijo priti v Berlin, v začetku januarja odšla v Las Vegas? Morda bodo v združenju CTA, ki organizira ameriški sejem, prej ali slej dognali to realnost in se znova odločili za digitalno izvedbo. Nekaj časa še imajo. Možna pa je tudi druga razlaga. Namreč, da so se razstavljavci (družno?) odločili nekje postaviti ločnico, nek datum, kdaj znova začeti. Morda je to začetek l. 2022. Bomo videli, bi bil pa to udarec za berlinske organizatorje, saj med sejmoma, čeprav sta uradno v prijateljskih odnosih in se je IFA zadnja leta tudi predstavljala med CES-om, poteka nekakšna prestižna bitka za primat najpomembnejšega. Več dejanskih novosti je sicer tradicionalno prinesla IFA, medtem ko smo na CES-u dobivali pretežno konceptne naprave in nove tehnologije.

Vsak od obeh dogodkov ima oz. je v izvedbah, kot smo jih poznali, imel svoj čar. Prvi zato, ker smo lahko na enem mestu videli vse ključne izdelke in tehnologije, tudi mnoge take, ki v slovenske trgovine nikoli niso prišle, in tudi navezali določene stike, drugi pa je popolna norišnica in blišč, ki ga je treba vsaj enkrat v novinarski karieri doživeti v živo. Vsekakor upam, da se oba vrneta in mi nanju, pa tudi, da se bodo organizatorji v tem »mrtvem« obdobju domislili določenih sprememb in izboljšav, ki bi bile na obeh koncih še kako dobrodošle.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja