Tehnološke želje za leto 2017
Matjaž Ropret 2. januarja 2017 ob 09:00

Pred koncem leta sem povedal, kaj me je lani razočaralo in nad čim sem bil navdušen, zdaj, ko smo v 2017, pa so tu še moje želje za to leto. Brez posebnega vrstnega reda sledi, kaj hočem in česa nočem videti v infotehnološki panogi.

Hočem več fleksibilnosti pri naročniških paketih na mobilno telefonijo. Spreminjanje osnovnih parametrov paketa, dokupovanje količin in ostale spremembe bi morale biti na voljo z enim klikom, brez vpliva na vezave in subvencije, in brez dodatnih stroškov.

Nočem novih komplikacij z ukinjanjem roaminga in uveljavljanjem načela »gostuj kot doma«. In hočem razumne opcije za roaming zunaj EU.

Hočem internetno naročnino brez trojčka, z resnimi hitrostmi za normalno ceno.

Želim si še več telefonov z dvojnim ali celo trojnim fotoaparatom. #zum

Rad bi prek vmesnika v avtomobilu (na njegovem glavnem zaslonu) dostopal do zvočnih datotek in storitev na telefonu.

Želim si fotoaparat s konkretnim tipalom (aps-c), snemanjem videa 4K, uporabno povezljivostjo, spodobno hitrim ostrenjem in tihim zaklopom za dostopno ceno. Ne rabim profesionalnih funkcionalnosti za več kot tisoč evrov.

Želim si več novejših filmov v storitvah pretočnega videa. Naj Hollywoodarji že končno ugotovijo, da izgubljajo prihodek, ker vedno pač ne moremo ali nočemo v kino.

Hočem aplikacije za pretočni video (Amazon, HBO Go, Pickbox, RTV 4D …), mobilno televizijo (d3go, Simobil now, Tvin, TV 2 go) in ogled za nazaj na androidnem televizorju.

Hočem, da izhod za slušalke ostane v telefonih. Ta tehnologija deluje dobro in zvok je treba nekje spremeniti v analogno obliko.

Nočem vrnitve ničelne tarife ali kakšne druge oblike zlorabe internetne nevtralnosti.

Rad bi kakšen zanimiv, atraktiven, uporaben prenosnik tudi v srednjem cenovnem razredu.

Še bolj konkretno, hočem Yoga book brez zame nepotrebnega pisala, z boljšim procesorjem in večjim zaslonom.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja