Tehnodirektorji družno proti samovoljnemu Trumpu
Matjaž Ropret 2. junija 2017 ob 09:45

Ameriškemu predsedniku kar naprej uspeva. Če nič drugega, razburjati twitter in občo spletno sceno. Neprimerno več pozornosti, kot si je zasluži, si je pridobil z zatipkom #covfefe, ampak zadnje reakcije na njegove trmaste, nepremišljene odločitve, namenjene predvsem ali skoraj izključno nasprotovanju dosežkom predhodnika Baracka Obame, so pravilne. Skoraj celoten ameriški tehnološki sektor, ne samo Silicijeva dolina, je na glas izrazil nasprotovanje izstopu iz pariškega podnebnega sporazuma in ponovil zavezanost k zmanjševanju emisij.

Lahko si mislimo, kar si hočemo, mogoče so to za koga samo besede. Ampak največji ponudniki računalništva v oblaku in drugih storitev so veliki porabniki električne energije. Tako za delovanje svojih podatkovnih središč kot za njihovo hlajenje. Šef Facebooka Mark Zuckerberg je v svojem nasprotovanju Trumpovi potezi zapisal, da vsak nov podatkovni center, ki ga zgradijo, stoodstotno napaja energija iz obnovljivih virov.

Znano je tudi, da podjetja iščejo hladnejše lokacije za te ogromne hale strežnikov in diskovja, pojavili so se tudi že predlogi za njihovo gradnjo pod vodo (kakšne stranske ekološke posledice ima to lahko, ne vem). Ob vse cenejših sončnih celicah, četudi te niso bistveno napredovale v izkoristku ali potrebni energiji za njihovo izdelavo, je verjetno tudi Trumpova ideja o oživitvi težke premogovne industrije (na srečo) utopična. Ker se danes enostavno ne izplača več, nove tehnologije so jo povozile. In odzivi predsednikov uprav kažejo, da je predsednik dokaj osamljen v svoji trmoglavosti. Iz njegovega svetovalnega odbora sta izstopila šef Tesle in podjetja SpaceX Elon Musk in prvi mož korporacije Disney, dober prijatelj pokojnega Steva Jobsa, Bob Iger.

Ljudje na takih položajih ne tvitajo prav pogosto, četudi vodijo korporacije, ki so v samem središču digitalnega razvoja. A se v takih primerih vendarle oglasijo. Šef Googla Sundar Pichai: “Razočaran sem nad današnjo odločitvijo. Google si bo še naprej prizadeval za čistejšo in lepšo prihodnost.

In Microsofta Satya Nadella: Zavedamo se, da podnebne spremembe zahtevajo takojšnje globalno ukrepanje. In ostajamo zavezani, da bomo izpolnili svoj delež naloge.

Tudi prvi mož Appla Tim Cook je v pismu zaposlenim zapisal, da verjetno mnogi med njimi delijo njegovo razočaranje na potezo Bele hiše. Apple se je nedavno preselil v novo, futuristično stavbo, ljubkovalno poimenovano vesoljska ladja, ki ima tudi na celotni strehi sončno elektrarno. Seveda pa so solarna energija ni vse, kar lahko tehnološka podjetja naredijo za zmanjšanje vplivov na okolje. Tu je še splošno zmanjševanje porabe elektronskih naprav, njihova čim bolj ekološka embalaža, transport, vnovična uporaba dragocenih surovih, čista (in neizkoriščevalska) proizvodnja in še marsikaj. Pozitivno pa je, da korporacije in tudi posamezna mesta skupaj s preostalim svetom ostajajo v pariškem sporazumu, medtem ko ga nekdo, ki se je s populizmom dokopal do položaja, v enaki maniri poskuša minirati.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.