Tega monitorja se verjetno nihče ne bi branil
Matjaž Ropret 10. decembra 2022 ob 18:04

Samsung je konec poletja na sejmu IFA v Berlinu predstavil svoj prvi monitor z zaslonsko tehnologijo OLED, zdaj pa je Odyssey OLED G8 tudi v prodaji. Nikakor ni poceni, vendar obeta, da bo igričarsko in nasploh izkušnjo z uporabo osebnega računalnika za srečne lastnike – priporočena cena namreč znaša 1500 evrov – povzdignil na povsem drug nivo.

Odyssey OLED G8 je 34-palčni oz. 85-centimetrski ukrivljeni monitor s klasično ločljivostjo za tovrstne zaslone, torej 3440 x 1440. Ukrivljenost je glede na trende pri tovrstnih igričarskih (in tudi pisarniških) monitorjih v zadnjih letih dokaj zadržana, znaša namreč 1800R (polmer kroga, če bi monitor podaljšali, bi znašal 1800 mm oz. 1,8 m. Enako velik monitor, na katerem običajno delam, ima krivino 1500R, testirali pa smo tudi že (večjega) Samsungovega z ekstremno 1000R.

Hitrost osveževanja te »Odiseje« je 175 Hz, kar bo verjetno zadovoljilo tudi zahtevnejše igričarje. Predvsem pa jim bo všeč izjemno kratek odzivni čas, saj ta znaša le 0,1 ms. Pike iz organskih diod, ki svetijo same in ne potrebujejo osvetlitve, kot pri zaslonih LCD, se namreč bistveno hitreje prižigajo in ugašajo kot smo vajeni pri običajnih monitorjih. Za prikaz brez »trganja« v igrah skrbi podpora za tehnologijo AMD Freesync Premium.

Druga velika prednost OLED-a je kajpak prikaz barv in črnin. Monitor se ponaša s 100-odstotnim obsegom barv in 99,3-odstotnim barvnim razponom po lestvici DCI-P3, s čimer omogoča kakršno koli profesionalno grafično, video in fotografsko delo. Podpira tudi format HDR10+ in ima certifikat VESA DisplayHDR 400 True Black, kar po besedah proizvajalca zagotavlja, da bo vsebina videti živa in realistična z natančno reprodukcijo barv in kontrasta.

Za razliko od večine monitorjev ima ta možnost priklopa na domači Wi-Fi. S tem je mogoče neposredno, brez drugih povezanih naprav uporabljati aplikacije za pretočni video, kot so Amazon Prime Video, Netflix in druge, saj na monitorju teče enak operacijski sistem Tizen kot na televizorjih te znamke. Poleg tega je integrirano središče IoT hub, ki omogoča preverjanje naprav pametnega doma, z aplikacijo SmartThing pa je mogoče upravljati druge naprave Samsung in iz njih izmenjevati vsebine.

Poglejmo še priključke, kjer se lahko vprašamo, zakaj ni vseh v polni velikosti. Poleg dveh USB-C (vhodnega in enega za priklop drugih naprav čez monitor namesto v računalnik) sta namreč na voljo mini displayport in micro HDMI (vrste 2.1). Morda so snovalci želeli priključke podobnih višin in so vse skupaj prilagodili velikosti USB-C, a zaradi ustreznih kablov bi bili vsekakor boljši priključki polnih velikosti. Tudi za priklop na domače omrežje oz. na internet ni na voljo žičnega priključka (ethernet), temveč zgolj brezžični vmesnik s podporo zdaj že dokaj staremu standardu Wi-Fi 5. Če pa bodo to poglavitne pomanjkljivosti tega izdelka, se jih bo verjetno dalo zlahka spregledati.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja