Teclast F7 Plus, prvi vtisi: Enake specifikacije, povsem drugačen prenosnik
Matjaž Ropret 17. februarja 2019 ob 06:52

Prenosnik Teclast F5 nam je izjemno všeč, saj je veliko boljši, kot bi za svojo ceno lahko bil. Pa še majhen in simpatičen je. Toda prav ta lastnost lahko marsikoga odvrne, ker preprosto hočejo večji zaslon od 11,6-palčnega pri tem računalniku. Zdaj smo dobili na test tudi takega.

Znamka Teclast ima po novem v ponudbi tri prenosnike z zelo podobno vsebino, vsi temeljijo na procesorju Celeron N4100, a precej drugačno zunanjostjo. Najmanjši F5 je edini vrtljiv in z zaslonom na dotik, trenutno pa ga je s kodo GBJANEEU05 mogoče kupiti za slabih 290 evrov. Povsem svež je model F15 s klasično diagonalo zaslona 15,6 palcev in največjim diskom (256 GB) v seriji za 380 evrov. Vmes pa 14-palčni F7 Plus, ki si ga bomo ogledali podrobneje, in je naprodaj za slabih 320 evrov. Kakšne enoznančne povezave med temi PC-ji ni na prvi pogled ni, nikakor ne bi mogel trditi, da so del iste družine ali zasnove. Razlike so precejšnje, zato bom v tem prvem ogledu precej pozornosti namenil razlikam med obema Teclastoma, ki sta doslej prišla do nas.

Mali F5 je ljubek in gre v vsako torb(ic)o, F7 Plus pa je kajpak precej večji in predvsem debelejši. Je sicer nekako standardne velikosti za to diagonalo zaslona, tudi masa je s kilogramom in pol še čisto sprejemljiva. Zanimiva pa je razlika v obliki. Medtem ko je manjši bolj oglat in odsekan, bolj v skladu s trenutnimi trendi, ima večji precej zaobljene linije in je tak, klasičen prenosnik. Tudi detajli so drugačni, denimo obroba zaslona ali gumijaste nogice na spodnji strani. Podobna pa je barva in pri obeh je ohišje plastično, toda dokaj trdno. Odpiranje z eno roko pri večjem ne gre, zato pa se zaslon odpira kar lepo nazaj.

Še ena lastnost F5, ki je lahko koga odvrnila, so priključki. Že res, da je USB-C prihodnost, toda za običajni USB je treba v vsakem primeru poseči po (priloženem) adapterju, kajti drugi vhod je mikro USB, česar še nismo srečali pri nobenem drugem prenosniku. In podobno za video. Ali z USB-C ali z mikro HDMI je treba pripeljati sliko na monitor, klasični kabli, ki jih imamo verjetno vsi v predalih, tako odpadejo. Pri F7 Plus je nabor precej drugačen. Tu sta kar dva klasična USB-ja (3.0), za video je tokrat mini HDMI, za polnjenje pa (žal) lasten priključek. Ostala sta edino čitalnik pomnilniških kartic microSD in izhod za slušalke. Kar se tiče razširljivosti, je disk SSD znova pospravljen pod pokrovček, ki ga je mogoče odpreti. Ploščico m.2 je tako mogoče zamenjati in tokrat gre notri tudi taka polne dolžine, ne samo polovične.

Velikost seveda prinese konkretnejši tipkovnico. Pa tudi malce mehkejše tipke, in, zelo dobrodošlo, njihovo osvetlitev. Ta ni ravno vrhunsko izvedena, precej svetlobe pronica skozi ob strani, in v bistvu uporabna samo na drugi stopnji, na prvi je komaj zaznavna, a vendarle jo je fino imeti. Še več kot za tipkovnico, pa je prostora za sledilno ploščico. Ta je res ogromna in po prvih vtisih tudi več kot solidna. Hecna pa je povsem drugačna barva od siceršnje pri tem prenosniku. Zvočnikov ni videti nikjer, zvok pa prihaja od tam, kjer so na pregibu »pokrova« običajno reže za odvajanje toplote. Teh ni, ker tudi ventilatorja ni, zato so prostor izkoristili za oddajanje zvoka v prostor. Kvaliteta ni nič posebnega, glasnost tudi ne. Tam nekje pri 30 odstotkih še kaže, da bi lahko bila, a potem zviševanje ne gre povsem linearno. Medtem ko ima mali ob strani tipko za glasnost in tudi za vklop, je pri večjem to vse na tipkovnici.

Zaslon ima znova polno visoko ločljivost, kar je za to velikost še čisto v redu. Je celo nekoliko svetlejši in mogoče tudi barvno malo lepši kot pri F5. Vsekakor je za to ceno kvaliteten zaslon, ampak kdor želi upravljanje z dotiki po njem, bo moral izbrati drug računalnik. Kamera je na pravem mestu nad zaslonom.

Kot rečeno so specifikacije bolj ali manj slične. Procesor Celeron N4100, 8 GB pomnilnika, 128 GB diska SSD. Razlika je, logično, pri kapaciteti baterije. Zmogljivosti bi zato morale biti podobne, ampak za te sodbe je še malo prezgodaj. Vsekakor se sistem zelo hitro zažene, ob običajnem delu pa tudi kaže malce večje obremenitve procesorja, kot bi jih pričakoval, vendar so to šele prva opažanja. Upam, da bo trajanje baterije nekoliko daljše kot pri F5 s približno tremi urami avtonomije in F7 Plus nakazuje, da bi moralo biti tako, vendar še ne morem dati konkretne številke. Lahko že rečem, da je to še en Teclast z dobrim razmerjem med ceno in dobljenim.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja