Teclast F5 – Odpiranje škatle s hudo obetavnim prenosnikom za tristo evrov (#VIDEO)
Matjaž Ropret 6. septembra 2018 ob 10:23

Teclast ni ravno poznan  teh krajih. Za zdaj je približno na isti ravni kot Jumper ali Yepo. Ob vseh treh proizvajalcih prenosnikov bi marsikdo odmahnil z roko. »Bah, kitajci!« Toda v nekaterih koncih sveta se njihovi računalniki zaradi dobrega razmerja med ceno in kvaliteto že uveljavljajo. Kar jim v precejšnji meri omogočajo HP, Lenovo in ostali velikani, saj v nižjih cenovnih razredih večinoma bruhajo ven prenosnike s podpovprečnimi zasloni, pretirano plastičnimi ohišji, neodzivnimi sledilnimi ploščicami, podhranjenimi procesorji ali kar vsem naštetim. Poleg tega zlepa nočejo izdelati česa prijazno majhnega s spodobnimi lastnostmi za dostopno ceno. Zato se odpira niša za modele, kot je Teclast F5.

Spodaj so njegove specifikacije v tabeli, toda na kratko povedano je pri njih dokaj malo kompromisov. Novi Celeron, ki bi moral biti povsem dovolj za večino opravil, osem gigabajtov pomnilnika, 128 GB (pravega in zamenljivega!) SSD-ja, zaslon IPS, podpora dotikanju in pisanju, vrtljivo, tanko ohišje, dober kilogram mase. Vse skupaj zelo obetavno. Še toliko bolj ob omembni cene, ki je trenutno na Gearbestu postavljena na 286 evrov (bila je že tudi čez 300). Naš primerek je z izbiro poštnine (EU) Priority Line celo prišel do nas iz Nemčije, torej nismo plačali nobenega davka. A tudi če bi ga,  bi bil prenosnik s 360 evri še vedno atraktiven in z malo neposredne konkurence.

Na videu si poglej odpiranje škatle, da si lahko bolje predstavljaš, kakšen je ta računalnik. Nismo ga še resno testirali, saj smo ga komaj dobro dobili v roke, smo pa vseeno v videu povedali nekaj prvih vtisov. Reč namreč v živo ne zaostaja dosti za obljubami. Več pa v videu!

 

Lastnosti
Dimenzije274 mm x 188 mm x 120 mm
Masa1,035 kg
Zaslon11,6″, 1920 x 1080, IPS, dotik, podpora za pisalo
ProcesorIntel Celeron N4100
Grafikaintegrirana, UHD600
Operacijski sistemWindows 10 Home
Delovni pomnilnik8 GB
DiskM.2 SSD 128 GB (zamenljiv)
Baterija3850 mAh
Priključki1 x USB-C, 1 x micro USB, 1 x micro HDMI, čitalnik kartic microSD
Osvetljena tipkovnicane
Biometrika (Windows Hello)ne
PovezljivostWi-Fi 802.11 ac, bluetooth 4.2

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
 • Pozdravljeni,
  zanima me, ali uporabljate angleško ali slovensko tipkovnico in če slednjo, ali ste jo prelepili?
  Hvala in lep pozdrav, Primož

  • V Windows 10 imamo seveda jezik in tipkovnico nastavljeno na slovenščino. Fizična tipkovnica pa je angleška, nič je nismo prelepili in tudi ne vidimo razloga, da bi jo.

 • A prav vidim, da ima zadeva spodaj sraufe? Torej to pomeni, da se lahko enostavno odpre (brez “trganja” zalepljenih stranic) in zamenja tudi druge dele, npr. baterijo?

  • Ima, ducat jih je, če sem jih prav preštel. Nisem pa jih še odvil, tako da ne vem, kaj je spodaj. Razen pod pokrovom za disk m.2. In pri kakšnem novejšem ultrabooku se je že izkazalo, da uporabnik sicer lahko odpre spodnjo ploščo, ampak s tem ne pride do ničesar.

 • Kaj bi vi bolj priporočali, če velikost zaslona ni pomembna? Teclast F5 ali JUMPER EZbook X4 Laptop 14.0 inch IPS Screen?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja