Technics Ottava: Zvočnika z veliko začetnico in neskončnimi možnostmi!
Marjan Kodelja 26. novembra 2019 ob 06:39

Kot mlad sem si želel ojačevalca, gramofona in zvočnikov Technics, pa v »jugi« žal moji prosvetni starši niso imeli dovolj denarja. Kdo bi si mislil, da se bo zgodovina ponovila? Technics so spet naprave, ki si jih večina ogleduje od daleč!

Medtem ko se je glasbena industrija pospešeno digitalizirala, žal na škodo kakovosti glasbe, je Technics za nekaj časa izginil z radarjev ljubiteljev kakovostne avdio opreme, dokler ni Panasonic leta 2015 blagovne znamke obudil iz pepela pozabe ter ji namenil krašenje izdelkov visoke kakovosti. Kajpada pa tudi visokih cen, kar velja tudi za napravo »vse v enem« Ottava F SC-C70 (njena cena je približno 900 evrov) in futuristično oblikovano večsobno ropotalo Ottava S SC-C50 (okrog 750 evrov). O kakovosti zvoka pri nobeni ne mislim soditi, kajti ni me sram priznati, da ne sodim med avdiofile z izpiljenim občutkom za zvok. Menim pa, da imata obe »globok in bogat« zvok, zelo različen od zvočnikov, ki jih z Matjažem običajno dobiva na preizkus in pri katerih je opaziti slabše pokrivanje srednjega frekvenčnega območja. Tega pri njiju nisem slišal, me pa je SC-C50 vseeno zmotil, ko je postavljen na tla in z navito glasnostjo do konca, občasno »zaškripal«, kadar je skladba zavila v višje tone (morda je bilo kaj narobe tudi s kakovostjo izvora glasbe). Vseeno pa mu to ni ravno v ponos, saj le malce manj glasnosti, pa težave ni bilo več. En sam pa je kljub temu brez težav z zelo glasnim zvokom zapolnil približno 70 kubičnih metov prostornine dnevnega prostora. Enako dobro se je obnašal tudi SC-C70, ki pa nikdar ni zaškripal. Morda zaradi drugačne, bolj škatlaste oblike, velikosti in teže, ki je preprečevala, da bi se ohišje zvočnika med predvajanjem treslo.

Za predvajanje glasbe s spleta in mobilnih naprav

Ottava S SC-C50 je zvočnik s (skoraj) neskončnimi možnostmi priključitve, saj je tako kot tudi C70 nabit z različnimi priključki. Bluetooth, Wi-Fi, USB, Ethernet, za dostop do storitev pretočne glasbe pa ima vgrajen tudi Googlov Chromecast in podporo za digitalnega pomočnika. Zaradi tega pa niso varčevali pri klasičnih delih vsakega zvočnika, saj je, da pokrije vse okoli sebe (360 stopinj), opremljen s tremi visokotonskimi, tremi srednjetonskimi in enim nizkotonskim (subwoofer) gonilnikom (40 W). Vključuje prilagoditve oddajanja za različne postavitve, če je na sredi sobe, ob robu ali v kotu, na tleh ali višje na polici ali mizi, s pomočjo vgrajenega mikrofona in aplikacije pa oddajanje lahko prilagodiš tudi sam. Ni pa nujno, da aplikacijo, ki ti sicer ponudi še zvrhan koš možnosti, sploh uporabiš, saj ima naprava tudi manjši zaslon in tipke okoli njega, ki jim lahko spremeniš namembnost. Sicer pa je priklop prek Bluetootha ali drugih vmesnikov preprost in hiter postopek, zvočnik pa je hitro tudi našel povezavo po izklopu in ponovnem priklopu.

HVALIMO
 • Zanimiva oblika, zaradi katere zvočnik brez sramu lahko postavimo v vsako okolje.
 • Kompaktna izdelava s kakovostnimi gonilniki.
 • Široka podpora digitalnih zapisov glasbe.
 • Ogromno možnosti priklopa.
 • Globok in bogat zvok.
GRAJAMO
 • Visoka cena za en sam zvočnik.
 • Občasen škripajoč zvok pri visokih tonih in najvišji glasnosti.

Namesto več ločenih, ena sama!

Ottava F SC-C70 pa ni le zvočnik, temveč Hi-Fi naprava, saj ima poleg vseh mogočih priključkov, ki sem jih omenil pri zvočniku C50, tudi digitalni radijski sprejemnik (DAB) in predvajalnik plošč CD. Ta je še posebej zanimiv, saj je na vrhu, vratca pa se odprejo z zamikom na desno okoli ene same točke, kjer so pritrjena na ohišje, med predvajanjem ploščka pa oddaja nežno svetlobo. S tem pa je zadoščeno (skoraj) vsem zahtevam po virih zvoka nadpovprečnega zahtevnega uporabnika. Poleg vmesnika Bluetooth in Wi-Fi sta podprta tudi standarda DLNA in AirPlay. Na vrhu so tipke in manjši zaslon, dobiš pa tudi daljinec, za dodatne možnosti pa je tudi pri tej napravi na voljo aplikacija. Z njo lahko nastaviš oddajanje zvoka glede na mesto naprave. Možnost upravljanja naprave brez aplikacije pa je še kako pomembna, kajti niste je vsi pripravljeni priključiti na domače omrežje, še manj pa dovoliti, da je dostopna od kjerkoli.

Kot lahko uganeš, je tudi ta naprava kakovostno in robustno izdelana, čeprav morda ni tako futuristične oblike. Oblika pa ni napačna in ravno ne kazi skrbno opremljenega prostora, saj mora biti postavljena tako, da njenih pet zvočnih gonilnikov v prostor neovirano oddaja zvok (sistem 2.1). Poleg nizkotonskega premera 12 cm, ima še dva visokotonska s svileno membrano premera 2 cm in dva srednjetonska premera 8 cm. Sicer pa je notranjost naprave oblikovana, zvočni gonilniki pa postavljeni tako, da čim bolj kakovostno oddajo zvok. Pred vsakim visokotonskim zvočnikom je akustična leča, na zadnji strani pa sta dve votlini (odsevnika) za optimalno predvajanje nizkih tonov (basov). Gonilniki so tudi v ločenih komorah, ohišje pa je ojačano, da je bolj togo, načeloma je vse oblikovna tako, da je naprava estetsko primerna, hkrati pa pripomore v smeri kakovostnega zvoka.

Kljub kompaktnosti in relativni majhnosti boš presenečen nad glasnostjo in tudi pri tej napravi bogatemu zvoku. Digitalna ojačitev je za nizkotonske gonilnike navedena 2 x 40 W, za visokotonske pa 2 x 10 W, kar zadošča, da z glasbo zapolni povprečno veliko sobo.

HVALIMO
 • Sodobna oblika naprave in robustna izdelava.
 • Široka podpora digitalnih zapisov glasbe.
 • Globok in poln zvok.
 • Ni le predvajalnik, ima tudi digitalni radijski sprejemnik in predvajalnik plošč CD.
 • Širok nabor priključkov.
GRAJAMO
 • Dokaj visoka cena.
 • Zvok iz CD plošč je morebiti preveč oster.
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kakovost zvoka ni odvisna le od »zvočnika«, temveč tudi vira. Obe napravi, prva bolj kot druga, sta predvajalnika glasbe v digitalni obliki in če je je vir slabe kakovosti, preveč stisnjen in s premalo podatkov, noben še tako izpopolnjen ojačevalnik ne more delati čudežev. Zato je pomembno, da jima nudiš digitalno glasbo visoke kakovosti, da v celoti izkoristiš njuni zmogljivosti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja