TCL Plex je telefon za novo dobo – tega proizvajalca (#VIDEO)
Matjaž Ropret 6. septembra 2019 ob 06:40

Kitajski konglomerat TCL je eden največjih proizvajalcev zaslonov na svetu. Pri nas se občasno v trgovinah pojavi kateri od njegovih televizorjev, toda še vedno je največja verjetno za srečanje z njegovimi izdelki kateri od telefonov ali modemov pod znamko Alcatel, mogoče celo Blackberry. Toda z letošnjim sejmom IFA se začenja prehod na krovno znamko tudi pri mobilnikih, kot prvega so predstavili kar obetavni TCL Plex.

Prav zato, ker je podjetje specializirano za zaslone, je tudi pri tem telefonu poudarek na sprednji strani. Diagonala je 6,53 palcev pri razpotegnjeni polni visoki ločljivosti. V zgornjem levem kotu je izrez (luknja) za selfijevski fotoaparat, sicer pa gre zaslon skoraj do roba, spodaj je nekaj brade, a ne preveč. Toda ekran naj bi bil precej bolj kakovosten, kot bi pričakovali pri telefonu s priporočeno ceno 329 evrov. Še posebej barvna pravilnost, tako pravijo predstavniki proizvajalca, je bistveno boljša tudi od najdražjih telefonov, saj je vrednost delta e pod ena. Poleg tega telefon zna prilagajati barvno temperaturo zaslona okoliški svetlobi (kot Applov True Tone) ter spreminjati običajen video v HDR. V predstavitveni dvorano z zoprno svetlobo seveda teh trditev ni bilo mogoče niti potrditi niti ovreči, menda pa ima telefon celo namenski procesor za prilagajanje zaslona.

Plex ni ravno majhen in vsekakor ni premijski, niti po ceno niti po materialih, a vseeno deluje solidno. Okvir je verjetno plastičen, zadnja stran pa steklena. Tam so tudi prepoznava prstnih odtisov, ki je še niso preselili v zaslon, in med dvema svetečima diodama za »bliskavico« trojica fotografskih objektivov. Tu je TCL ubral nekoliko samosvoj pristop, kar je dobro, saj drugod vidimo vse preveč ponavljanja in uvajanja enih in istih idej. Ničesar (še) ne morem reči glede kakovosti fotografij in videov, se pa namenski objektiv za slabšo svetlobo ne sliši tako neumno. Manj je sicer jasno, zakaj ne bi mogel isti prevzeti bremena še podnevi, a verjetno je tipalo tu »klasično« z 12 milijoni točk, ki pa so z 2,9 µm premera bistveno večje od običajnih. Pri glavnem objektivu je tipalo namreč zdaj zelo pogosto uporabljeno 48-milijonsko, ki pa točke prav tako privzeto združuje po štiri skupaj v 12-milijonsko fotografijo. Zraven je še ultraširoki objektiv s 123-stopinjskim pogledom. Med drugim obstaja nočni način, celo za snemanje videa, ne samo za fotografiranje. Na voljo pa je tudi snemanje superpočasnih posnetkov z 960 sličicami na sekundo.

Telefon poganja procesor Snapdragon 675, kar je velik korak naprej od podhranjenih Mediatekovih čipov v večini Alcatelov zadnjega obdobja, zraven pa je še zelo solidnih šest gigabajtov delovnega pomnilnika. Shrambe je 128 GB, tudi verjetno dovolj za veliko večino kupcev v tem cenovnem razredu. Nameščen je Android 9 s TCL-ovo preobleko, ki med drugim grupira aplikacije po zvrsti, in ima še nekatere druge trike, a v osnovi ne izgleda bistveno drugače od osnovnega robotka. Baterija ima kapaciteto 3820 mAh in to bi moralo gladko zadoščati za celodnevno uporabo. Nekoliko so dodelali bluetooth, da omogoča priključitev štirih slušalk ali zvočnikov naenkrat.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Srbski uvoznik, ki pokriva tudi Slovenijo, zagotavlja prihod tega telefona na slovenski trg. Če bo napoved uresničil in to ne bo samo pri kakšnem obskurnem trgovcu, bi TCL Plex lahko vnesel nekaj svežine na trg. Lahko pa bo znova šel povsem mimo, kot že zadnjih nekaj let večina perspektivnih Alcatelov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja