TCL napovedal »papir« nove generacije!
Marjan Kodelja 4. septembra 2020 ob 06:45

Na berlinskem sejmu IFA, ki letos zaradi pandemije poteka v drugačni in okrnjeni obliki, je kitajsko podjetje TCL pokazalo nove televizorje, pametno uro, razširjeno družino pametnih telefonov »10« in prototipne izdelke, s katerimi želi poudariti zavezanost tehnološkemu razvoju na področju zaslonov.

Potem ko je podjetje lani prvič pokazalo pametni telefon svoje blagovne znamke (model Plex), je v družini 10 trenutno pet modelov, ki posegajo v srednji in nižji cenovni razred. Najbolj dodelan je 10 Pro, sledijo pa mu model s podporo omrežij 5G, model z zakrivljenim zaslonom in ceno pod 300 evri, za najcenejšo »desetko« pa zahtevajo dobra dva stotaka. S cenovno politiko, estetiko, pa tudi z dokaj kakovostno izdelavo, se zato TCL uvršča med tiste zanimive ponudnike pametnih telefonov, ki jih na našem trgu (še) ni, izjema so občasni prebliski s še cenejšimi modeli Alcatel. Mimogrede, svojo ponudbo naprav so ravno tu v Berlinu povečali za tablična računalnika – 10 Tab Max in 10 Tab Mid -, popolnoma brezžične slušalke za slabega stotaka in pametno uro za starejše. Poleg obveznih tipal ima ura Movetime namreč tudi ležišče za kartico SIM in tipko za klic v sili, pri primeru zaznanega padca pa lahko ura pomoč celo pokliče samodejno.

Bolj kot omenjene naprave so bili zanimivi prototipni delujoči izdelki, ki smo jih imeli možnost na kratko preizkusiti. Pametni telefon z zaslonom »slap« (waterfall) prinaša všečno vizualno rešitev. Levi in desni rob zaslona sta namreč zakrivljena in se nadaljujeta preko tako tekoč celotne debeline naprave. Uporabna vrednost takšne konstrukcije je kajpada vprašljiva, so pa z njo dokazali, da so sposobni izdelati tudi nekaj tako zapletenega.

Uporaben pa bo drugi prototipni zaslon, »naslednji papir« (nxtpaper), saj obeta zmogljivosti zaslonov na tekoče kristale (LCD) ob občutno nižji porabi energije. Zaslon namreč nima osvetlitve iz ozadja, namesto te pike za prikaz slike izrabljajo svetlobo okolice. Tako kot refleksivni zasloni nekaterih športnih ur in bralnikov e-knjig, vendar pri običajni razločljivosti, odzivnem času in hitrosti osveževanja slike 60 Hz. TCL ni povedal, kdaj bodo naprave z njim komercialno na, omenili so zgolj načelno »kmalu« oz. prihodnje leto. Po prvih minutah igranja s prototipom se kot potencialna težava kažejo le vidni koti.

TCL je dogodek izkoristil, da se je lahko pohvalil z nazivom drugi največji izdelovalec televizorjev na svetu, lepe tržne deleže pa dosegajo tudi na zahtevnih trgih razvitih držav. Njihovi premijski televizorji uporabljajo tehnologijo kvantnih pik, svetlobni vir najboljšega modela (X10) pa ima 25 tisoč mini sijalk (LED) razporejenih po celem hrbtišču. Naprava je sicer zaradi tega nekoliko debelejša, vendar ima slika zaradi tehnologije lokalne zatemnitve visok dinamični razpon (HDR) in je nasploh bolj kakovostna. Za to namreč poskrbi video procesor z algoritmi umetne inteligence za izboljšavo slike.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Že pred 30 leti so napovedovali drastično zmanjšanje porabe papirja. S porastom informacijskih tehnologij se je poraba samo še enormno povečala.
    In kako bimo zaradi prihoda računalnikov (takrat so začeli svoj pohod tudi osebni racunalniki) kako nam bodo olajšali delo in bomo manj delali. HAHA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja