TaoTronics SoundLiberty 53: Za ljubitelje močnih basov
Matjaž Ropret 8. novembra 2019 ob 11:19

Zdi se, da vsak dan, mogoče celo vsakih nekaj ur, pridejo v prodajo nove slušalke brez kablov. TaoTronics, povzpetniška kitajska znamka poceni zvočnih izdelkov, noče prepustiti celotne torte drugim, zato je pripravila svoj pogled na dokaj dostopen tovrsten izdelek, reče se mu SoundLiberty 53.

Zvočna svoboda 53 niso prve slušalke te znamke, ki sem jih imel v rokah, so pa prve, o katerih je vredno zapisati nekaj besed. Čezušesne slušalke z izničevanjem hrupa za približno 60 ali 70 evrov so bile zvočno povprečne ter v izdelavi in delovanju podpovprečne, zato se ni imelo smisla ukvarjati z njimi. Popolnoma brezžične za podobno ceno so dovolj dobre, da bi lahko vsaj prišle v širši, mogoče celo v ožji izbor. Muzikalična podoba in nabor funkcionalnosti na koncu nista dovolj dobra, da bi si prislužile brezpogojno priporočilo, a kar odpisati jih vseeno ne morem.

Od dveh glavnih zasnov tovrstnih slušalk, so se pri Taotronicsu bolj naslonili na airpodsovsko, vendar so ji dodali silikonske blazinice, ki so značilnost drugega pristopa, torej je zadeva nekako v slogu novih Applovih slušalk Airpods Pro. Z glavno razliko, da je »glava« sploščena, ne okrogla, na ravni površini pa je zaznava komand. Štrleči del se mi je zdel kar dolg in nasploh slušalke niso majhne. So pa dokaj udobne in nemoteče, po daljšem poslušanju bi jih dal iz ušes kvečjemu zato, ker so povsem zapičene v votlino, kot zaradi česar koli drugega. Tudi dobro stojijo na mestu, za tek bi bile povsem primerne, celo nekaj škropljenja naj bi prenesle brez težav. Škatlica za pospravljanje in polnjenje je nizka in podolgovata, s štirimi diodami, ki prikazujejo napolnjenost baterije. V škatlici slušalkici ležita, polnjenje pa je prek priključka mikro USB. Pokrov se sam zapre, če ga samo malo suneš, vse skupaj pa deluje precej trpežno.

Povezovanje s telefonom je hitro in zanesljivo, tako prvikrat kot tudi vsakič naslednjič. Ko odpreš škatlico, sta slušalkici pripravljeni, in ko eno vzameš ven, je že povezana. Možno je v navezi s telefonom uporabljati tudi samo eno, kot nekoč tiste slušalke za pogovore. Vendar so tiste to nalogo opravljale bolje, kajti tu kvaliteta tega, kar ujame mikrofon, skozi pogovor pogosto variira, pa sploh ni nujno, da se govorec premika. Če so pogovori v prvem planu, bi raje pogledal proti kakšnemu drugemu modelu.

Za poslušanje glasbe pa so lahko SoundLiberty 53 zelo zanimive ali pa precej naporne. Vse je namreč podrejeno močnim basom, zato se kakšen rock lahko sliši res udarno. Toda na višjem delu frekvenčnega spektra zeva kar precejšnja luknja in tako je pri kakšni drugi glasbeni zvrsti zelo slišno pomanjkanje čistosti zvoka, vokal in določeni inštrumenti so zadušeni, niso tisti pravi. Pa še kar dosti se zvok spreminja, če so čepki malo bolj tesno ali bolj na rahlo v ušesu. Precej je torej odvisno od tega, kaj pretežno poslušaš. Zato bi bo lahko ta primerek zelo všeč, lahko pa sploh ne. Za filme so čisto v redu, pa tudi podkaste se da poslušati, čeprav imajo govorci malo globji glas, kot smo jih navajeni. Kot večina cenejših tovrstnih slušalk tudi te ne znajo prekiniti predvajanja glasbe, če jih vzameš iz ušes (dobre to storijo že, če odstraniš eno samo, da se lahko začneš pogovarjati, ko nekdo pristopi s tako ali drugačno željo).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nasploh funkcionalnost tega para ni nič posebnega. Naenkrat je seznanjen in povezan z enim telefonom, aplikacije za določene nastavitve ni, tudi ne odpravljanja hrupov ali povratnega zvoka (da bi uporabnik bolje slišal sebe med pogovori, ker mu čepki zatisnejo ušesne votline). Zato pa je trajanje baterije precej dolgo in tudi v škatlici je veliko zaloge, za več dodatnih polnjenj, in to naj bi skupaj prineslo kar 40 ur uporabe. Številka je nedvomno napihnjena, kot je obljuba o zanesljivih telefonskih pogovorih na škatli, toda vseeno bi znala biti višja kot pri večini ostalih tovrstnih izdelkov. Kot pa sem že večkrat poudaril – če gredo slušalke najmanj po nekaj urah poslušanja česar koli že nazaj v škatlo, mogoče pa še pogosteje, je podatek o avtonomiji dokaj nepomemben. Dotik ali podrsanje po zunanji površini izvede določeno opravilo, kot je zvišanje ali znižanje glasnosti, ustavitev ali začetek predvajanje, skok nazaj ali na naslednjo pesem, klic oz. sprejem klica. To deluje kolikor toliko v redu, toda večkratnega trkanja slušalke včasih ne zaznajo ali pa se zmotijo pri interpretaciji števila dotikov.

Taotronics SoundLiberty 53 so kar daleč od tega, da bi postale moje najljubše popolnoma brezžične slušalke. Približno enako daleč pa so tudi od tega, da bi jih popolnoma odsvetoval, kot odsvetujem vse tiste za 15 evrov. Kar je glede na to, da so tudi cenovno ravno nekje na sredi, kar logično. Trenutno se jih da dobiti celo za manj kot 40 evrov in za to ceno so v bistvu odlične. Kadar niso v akciji, pa bi rekel, da so primerne za ljubitelje basov, ki ne telefonirajo veliko. Pa tudi, da kaj dosti več kot 60 evrov niso vredne.

HVALIMO
  • Zanesljivo povezovanje in delovanje
  • Dolgotrajna baterija (tudi v škatlici)
  • Robustna izdelava
  • Zanimiva cena (v akciji)
  • Solidna zvočna podoba za določene glasbene zvrsti (z močnimi basi)
GRAJAMO
  • In neprimerna za druge zvrsti, kjer so v ospredju visoki toni
  • Nobenih naprednih funkcionalnosti
  • Polnjenje prek mikro USB
  • Kvaliteta pogovorov precej niha
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja