Takšno napravo moraš imeti, če hočeš vedeti, kakšen zrak dihaš!
Marjan Kodelja 25. julija 2022 ob 06:29

Na urbanih področjih oziroma povsod, kjer pričakujemo povečano koncentracijo škodljivih snovi in organizmov, ni popolnoma neumesten merilnik kakovosti zraka. Morda bo postal celo nujen dodatek v domu?

Že pred časom se je z izdelavo merilnika kakovosti zraka ukvarjala vsaj eno slovensko zagonsko podjetje, ki pa kljub zanimivi »kocki« ni bilo uspešno. Zaradi onesnaževanja, dveh let pandemije, pogostih požarov in ogrevanja okolja tovrstni merilniki (morda) spet postajajo zanimivi. Tudi, ko mislimo, da je zrak dober, je velikokrat še vedno prostor za izboljšave. Pod pogojem, da na primer vemo, kolikšna je koncentracija majhnih delcev ali (in) ogljikovega dioksida. In izmero razumemo!

Večina tovrstnih »merilnikov« je osredotočenih na merjenje ogljikovega dioksida, temperature in vlažnosti. Na najbolj pomembne lastnosti, ki neposredno vplivajo na počutje. Nekateri omogočajo tudi več. Airthings View Plus na primer izmeri še vsebnost trdih delcev, hlapljivih organskih snovi (VOC) in celo koncentracijo radona. Dokaj pogostega radioaktivnega žlahtnega plina v okolici, ki je odgovoren za približno pet odstotkov smrti za pljučnim rakom. Le nečesa ne zna, kar zna biti v naslednjih letih zaradi pomanjkanja in draginje energentov celo pomembno. Zaznave ogljikovega monoksida kot posledica slabega vlečenja dimnika iz peči na trda goriva.

Na voljo je sicer družina izdelkov. Omenjena Plus vključuje vse tipala in obenem deluje kot središče za dodatna. V koliko na primer želite stanovanje opremiti z natančnim omrežjem za merjenje kakovosti bivalnega okolja. Dodatni tipali sta za View Radon in View Pollution, ki, kot pove že ime, zaznavata radon oziroma trdne delce. Na spletni strani podjetja je razvidno, da cene sicer daleč od »prijaznih« do denarnice. 299 evrov za View in 199 za vsakega od omenjenih dodatkov.

Če se vam zdi pomembno, lahko merjenje koncentracije radona anonimno delite na https://radonmap.com/.

V čem je torej njegova skrivnost. V prvi vrsti v avtonomiji delovanja baterije, ki po zaslugi algoritmov varčevanja z energijo, čeprav ga lahko priključite na stalni vir napajanje preko priključka USB tipa C, zagotavlja do dve leti delovanja. In v razumljivosti. Razen strokovnjakom, vsem drugim številke ne pomenijo veliko. Kolikšna koncentracija merjene snovi v zraku je preveč? Priznam, da ne vem. Lahko bi se izobrazil, kar bi bilo verjetno najbolje, toda čemu, ko je na voljo veliko bolj preprosto kazalnik. Ko se na zaslonu prižge rdeča lučka, to pomeni, da je skrajni čas, da odprete okno.

Kot vedno v primeru tovrstnih naprav registracijo in nastavitev opravite v mobilni aplikaciji. Med drugim določite tudi, kateri meritvi od sedmih, bosta stalno prikazani na zaslonu merilnika, saj za vse preprosto ni prostora. Jih pa naprava prikaže enega za drugim, ko z dlanjo pomahate pred njo. Pomembno je še to, da traja približno teden dni, da se tipali ogljikovega dioksida in hlapljivih organskih snovi umirita in da aplikacija, kakopak drugače, meritve redno sinhronizira s spletnim strežnikom.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja