Takšnih Zvezdnih stez še niste videli in jih morda tudi nikoli več ne boste (#video)
Marjan Kodelja 12. avgusta 2020 ob 06:49

Star Trek: Lower Decks so risanke s humorjem za odrasle o posadki zvezdne ladje na spodnjih palubah, ki so zaslužni, da vse deluje, kot mora, medtem ko vso slavo in zabavo požanjejo drugi!

Gre za že tretjo serijo iz franšize Zvezdnih stez, ki jo je CBS v relativno kratkem času posnel za lastno storitev pretočnega videa All Access. Seriji Discovery in Picard bolj kot ne vsebujeta originalni »dnk« okolja, ki si ga je v šestdesetih letih zamislil Gene Roddenberry, 25-minutne risanke »Spodnje palube« pa vse drugo, razen prikaza optimistične prihodnosti, obrnejo na glavo. Razlika ni le v tem, da ni igrana, ampak animirana, temveč kako so liki prikazani, kako živijo in kdo je v ospredju. Nad tem je tančica dokaj inteligentne zajebancije, nekakšna »zvezdno stezna« Futurama ali pametnejši in bolj realistično narisani Simpsonovi petsto let kasneje.

V seriji spremljajo dogajanje na zvezni ladji U.S.S. Cerritos, ne najbolj pomembne ladje flote, zato so njene misije na ravni »drugega stika«. Po tistem, ko federacija prvič stopi v stik z novo civilizacijo, mora nekdo poskrbeti za birokracijo, postopke, da so stvari pravilno zapisane, in za cel kup papirologije. Niti najmanj pomembno, zabavno in junaško. To so naloge posadke na spodnjih palubah, daleč od komandnega mosta in udobnih kajut višjih častnikov in ki živijo v skupnih prostorih, zelo podobno, ko posadke jedrske podmornice.

Poznavalci Zvezdnih stez se boste strinjali, da so glavni liki vedno popolni v vseh pogledih, če niso ravno »Q« ali »Borgi. Kako, najbolje opisuje vprašanje, ki si ga je zastavil že marsikateri ljubitelj. »Pa dobro, ali nikdar niti na sekret ne gredo«. Te popolnosti na spodnjih palubah preprosto ni. Liki so nam morda celo preveč podobni v pozitivnih, predvsem pa v negativnih lastnostih, čeprav živijo daleč v prihodnosti.

Nekaterim gledalcem se bo zdelo, da je banalnih »štosov«, ki ne pritegnejo, celo preveč. Skoraj polovica posadke se spremeni v »zombije«, večina neokuženih se z njimi bori, medtem ko peščica s spodnje palube razpravlja o tisti hip res nepomembnih zadevah. Mariner je sposobna, pametna, a obenem popolni »jebivetr«, njen prijatelj Brad Boimer preveč moralizira, obenem pa se ne znajde najbolje v sicer običajnih situacijah, saj mu kronično primanjkuje samozavesti. Kako človeško in hkrati prav nič idealizirano.

Nisem prepričan, če bi vam serijo toplo priporočil, kajti zdi se mi, da pri gledalcih pušča toplo hladni občutek. Bodisi vam bo všeč in boste z veseljem čakali na vsako novo epizodo ali pa vam bo tako zelo »brez zveze«, da na naslednjo niti pomislili ne boste. Če pa vam je ameriški humor za odrasle, ki je dokaj na prvo »žogo« in ne pretirano inteligenten všeč, potem si vzemite slabe pol ure, poglejte epizodo in si ustvarite lastno mnenje. Serija ni presežek, popolnoma zanič pa tudi ni!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

  • Kaj: Star Trek: Lower Decks
  • Kje: Saj veš kje!
  • Ocena: 3,5 (ker serija ni ne slaba ne odlična in ker malce odstopa od osrednje niti Zvezdnih stez).   
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Od vseh omenjenih serij, katere služijo denar na račun imena franšize, me je ST: LD še najmanj prepričala. Je definitivno boljša (sicer ni animirana) parodija The Orville.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.