Tako srhljivo preprosto je oživiti osebo na stari fotografiji! (#video)
Marjan Kodelja 5. marca 2021 ob 06:42

Funkcija »globoka nostalgija« spletne strani za oblikovanje družinskega drevesa myheritage bo nekaterim silno všeč, medtem ko se bodo drugi nad rezultatom zgrozili.

Nič pretresljivo novega, a vendarle so vse močnejši računalniki, statistične analize človeških obrazov in izpopolnjena programska oprema omogočili, kar je na prvi pogled videti kot čarovnija. Oseba na stari fotografiji, ki je verjetno že dolgo pokojna, naenkrat oživi. V očeh zagori iskrica, nekajkrat pomežikne, pogleda vstran in se poskuša nasmejati. Ne verjamete? Tudi sam nisem, zato sem poskusil in skorajda zazijal od presenečenja. Ne zato, ker bi bila animacija (oživitev) popolna, temveč ker je daleč presegla moja začetna pričakovanja. Da sem fotografiral umetniško sliko prednice, s čimer sem hotel prelisičiti algoritem, se je izkazalo kot prednost. Večji obraz, več podrobnosti, boljša je namreč animacija. Če je fotografija manjša, na primer kot ona iz vozniškega dovoljenja izpred več desetletij, potem na animaciji ni vseh podrobnosti. Na primer barve oči. A je še vedno srhljivo živa.

Kot pravijo, gredo zasluge umetni inteligenci. Ker je moderno, čeprav v praksi ni ravno tako. Metode niso nove, nova je sposobnost, da nekaj, za kar je nekoč animator porabil več ur ali celo dni, zdaj računalnik dokonča v dvajsetih sekundah. Naj mi oprostijo za naslednji oris postopka. Ni za občutljive. Kot bi vam olupili obraz in ga nalepili na obličje igralca. Posneli so namreč serijo video posnetkov oseb, zaposlenih v njihovem podjetju, ki so izvedli zapovedane gibe. Zaporedja so sicer različna in če želite in imate račun v omenjeni storitvi, potem jih lahko spreminjate. Gibi pa so enaki. Mežikanje, premikanje oči v različnih smereh, pogledi v vseh štirih smereh in nasmeh. Video posnetke so potem spremenili v brezizrazni model gibanja glave, animirano »lutko«, na katero algoritem nalepi obraz, ki ga zazna in prenese iz fotografije vrženo v njegovo kolesje.

Kaj storiti, če so fotografije še v albumih? Nič lažjega. Fotografirajte jih s telefonom, naložite preko njega in nanj prenesite animacijo, saj jo boste tako najlaže pokazali drugim!

Sodobni algoritmi nimajo nikakršnih težav natančno prepoznati obraz, nenazadnje to počnejo že na skoraj vsakem telefonu. Stare fotografije so nižje ločljivosti oziroma raje recimo, da so obrazi mehkejši in nič podobni obrazom na sodobnih. Če je treba, algoritem prilagodi razločljivost, jo poveča, zelo podobno kot to počne procesor v televizorju razločljivosti 4K, ko predvaja program v visoki ali celo standardni. Na koncu svoje delo opravijo še algoritmi olepševanja. Aken ne skrijejo in gub ne zgladijo, temveč dodajo obrazu nekaj tistih barvnih tonov, zaradi katerih je v video posnetku oseba videti živa.

Rezultat je resnično pretresljiv in splača se vam oživiti nekaj fotografij. Nikar vsake, ki vam pride pod roko. Število »brezplačnih« animacij je omejeno. Če niste naročnik na omenjeno storitev, raje dobro premislite, katere prednike bi radi opazovali v tej pretresljivi simulaciji!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.