Tako prenosni monitorji rešujejo potrebe sodobnih nomadov
Marjan Kodelja 6. avgusta 2021 ob 06:53

Verjetno imate na osebni računalnik priključen vsaj še en monitor, saj je lažje delati z dvema. Morda celo tremi, če grafična kartica tolikšno razkošje dovoljuje. Zato se počutite kot riba na suhem, ko je pred vami prenosni računalnik in se lahko zanašate zgolj na njegovega. Ni nujno, da je tako. Kakšne rešitve so na voljo?

Najbolj očitna je navaden namizni monitor, ki ga imate doma ali na delovnem mestu, da prenosniku služi kot drugi zaslon. Rešitev z manjšo napako. Malone smešni boste, ko ga boste prenašali okoli. Ne gre, saj nima smisla. Kupiti lahko nov prenosnik. Takšnega z večjim zaslonom ali morda enega Asusovih modelov »duo«, katerega drugi ožji zaslon se bohoti tik nad zaradi tega manjšo tipkovnico. Primerna rešitev, ko vam je vseeno, če sta zaslona različno veliko. Toda v primerih, ko potrebujete približno enako velika in še enega poleg drugega, rešitev ni najboljša. Takrat pridejo do izraza prenosni monitorji. Niso ravno novost, a so postali zanimivejši, odkar sodobni vmesniki dovoljujejo sočasni prenos električnega toka in video signala preko enega kabla USB-C (Display Port ali Thunderbolt). Tovrstni monitorji so kljub temu še vedno posebneži, a jih imajo v ponudbi vsi uveljavljeni in manj uveljavljeni izdelovalci. Nekaj modelov, sicer veliko manj kot v tujih, pa boste našli tudi v naših trgovinah.

Ni potrebe, da bi moral imeti prenosni monitor zvočnike, če ga boste uporabljali s prenosnikom. Njegovi bodo zadoščali.

Prenosne monitorje najdete v različnih velikostih – od 10-palčnih (25,4 cm) do 22-palčnih (slabih 56 cm)-, kar je pravzaprav pravi velikan za naprave te kategorije. Manjši, ki so veliki približno toliko kot večina tablic, sicer lahko priključite na prenosnik, čeprav so največkrat namenjeni posebni skupini uporabnikov. Morda fotografom, da preverjajo kakovost fotografij. Ostalim so namenjeni modeli z diagonalami med 13 in 17 palcev. Kolikšna je primerna, je odvisno od zaslona prenosnika. Smiselno je, da so mere monitorja čim bolj usklajene z merami zaslona prenosnika. Prav tako razločljivost. Ta naj bo na obeh zaslonih enaka, da so enako velike ikone in besedilo.

Kadar je prenosni monitor povezan preko priključka USB, naj ima kakšnega še sam. Tako boste na prenosnik, ki se ravno ne bohoti z njihovim bogastvom, lažje priklopili druge naprave.

Nima smisla, da je prenosni monitor razločljivosti 4K, če je delo ne zahteva in je nižje razločljivosti zaslon prenosnika. Imeli boste nekaj, česar ne potrebujete. Polna visoka razločljivost (1080p) je optimalna za večino uporabnikov. Podobno se nima smisla pretirano ukvarjati z drugimi značilnostmi, kot so svetilnost, kontrastno razmerja ali hitrost osveževanja, saj so si naprave na trgu glede tega dokaj podobne. Nikar pa ne spreglejte podatka o zaslonski tehnologiji. Prenosni monitorji še nimajo zaslonov OLED, zato naj bodo ti zaslonske tehnologije IPS. Vidni kot je širši, kar ni nepomembno med sočasno uporabo več zaslonov, da natančnejšega prikaza barv posebej ne omenjam.

Za drugi zaslon lahko uporabite tablični računalnik. Kako to storiti je odvisno od modelov. V najslabšem primeru boste morali na obe namestiti aplikacijo.

O priključkih sem nekaj malega že povedal. Če prenosnik ima priključek USB C in podpira prej omenjena protokola, potem bo ta dovolj. Preko njega bo monitor dobil energijo za delovanja in ga bo ga treba priključiti na električno vtičnico ali s sabo imeti dodatno baterijo. Čeprav bo to pomenilo, da bo prinosnikova prej prazna. Nekateri modeli imajo celo vgrajeno baterijo z nekaj ur delovanja, toda zaradi tega so malenkost težji. V primeri souporabe s starejšim prenosnikom bo treba poiskati model vsaj s priključkom HDMI, ki ima zato drugače rešeno napajanje. Predno se odločite, preverite, katere priključke in katere vmesnike podpira prenosnik oziroma ali sta napravi sploh združljivi.

Če prenosnik nima na dotik občutljivega zaslona, bo morda smiselno, da je takšen zaslon prenosnega monitorja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Masa prenosnega monitorja je pomemben dejavnik, saj ga boste prenašali s sabo, verjetno kar v torbi skupaj s prenosnikom. Odvisna je od modela in se giblje od dobre pol kilograma do krepko preko kilograma. Ne sliši se veliko. Verjemite, ko več ur s seboj prenašate naprave, brez katerih nikakor ne morete, se pozna vsak gram. Kaj šele nekaj sto gramov. Nekateri modeli so zaščiteni z ovitkom, ki med uporabo služi kot stojalo, medtem ko imajo drugi drugačne rešitve. Nekakšno stojalo, ki sicer ne omogoča svobode nastavljanja držal običajnih monitorjev, je tako ali drugače del prenosnega.

Bistvo prenosnih monitorjev je njihova priročna uporaba doma ali na poti. Na prenosnik ga priključite, ko ga potrebujete, drugače pa ga imate nekaj shranjenega. V takšnem primeru nima smisla zanj odšteti preveč. Toda kot pri drugih napravah, tudi tu najdemo širši cenovni razpon. Od dobrih dvesto evrov naprej.  

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.