Tako lahko prevzameš del nalog učitelja in pomagaš otroku!
Marjan Kodelja 16. marca 2020 ob 06:05

Zaprtje šol ne pomeni, da so otroci (in učitelji) na nepričakovanih počitnicah. Pomembno je, da se še naprej učijo in ostanejo v običajnem dnevnem intelektualnem ritmu. Čeprav ste tudi sami zaradi dela od doma obremenjeni, jim morate vseeno med učenjem na domu pomagati in usmerjati. Kako?

Nisem pedagoški delavec, imam pa doma dva, zato sem se v življenju naposlušal o šolstvu in izobraževanju otrok. Starejši od otrok je sicer že na fakulteti, zato že teden dni sodeluje na predavanjih in vajah prek spleta, »ta mala« pa je v četrtem razredu in od danes doma. Njena učiteljica je z nami že stopila v stik preko elektronske pošte in poslala navodila za prvi dan, kaj mora hčerka predelati, česa se mora naučiti. Se pa z ženo zavedava, da bova morala prevzeti del njenih nalog. Najprej poskrbeti, da bo hčerka tudi doma enako resno vzela učni proces, kot ko sedi v šolski klopi, morala jo bova nadzirati in spodbujati, pa tudi pomagati, ko česa ne bo razumela, ko ji bo kaj povzročalo težave. Podobno kot vsi, ki ste doma s svojimi otroki, pri tem pa je popolnoma vseeno v katerem razredu osnovne ali srednje šole so. Če jim ne morete pomagati z znanjem, jih nadzirajte in spodbujate, da se učijo in da se po potrebi preko video konference povežejo s sošolci ali učitelji, ko bodo kje »zapeli«. Večina vas ima doma vsaj eno napravo, ki omogoča učenje od doma, ta čas pa jim nikar ne omejujete uporabe tehnologije, predvsem pa otrok ne prepustite samih sebi. S tem jim boste naredili ogromno škodo.

Vsi se moramo žrtvovati za blagor otrok

Menda naj bi se veliko Italijanov po zaprtji šol in dovoljenju, da delajo od doma, družinsko opravilo na smučišča. Ne vem, ali je to čisto res, me pa ne bi presenetilo, ker sem tudi od nekaterih prijateljev slišal podobne ideje. Šolo so zaprte, da otroci ne bodo v stiku, ne pa zato, da bodo doma lenarili, gledali televizijo in po cele dneve igrali igrice. Če jim bomo dovolili, jim bomo delali slabo uslugo. Sicer pa sem med pisanjem tega članka naletel na zapis prijatelja na družbenem omrežju, kjer se je razburil zaradi prejetega učnega gradiva. Moti ga, ker po njegovem mnenju učitelji (verjetno je imel v mislih državo) pričakujejo preveč od staršev, ki morajo delati od doma in zato nimajo časa, da bi še snov razlagali otrokom. Moj odgovor je preprost. Znašli smo se v izrednih razmerah, ki se jim moramo prilagoditi in tudi kaj žrtvovati. Dan ima 24 ur in 16 ur smo budni. Če v tem času poleg dela od doma ne moremo najti še ure ali dveh, da otroku pomagamo, potem je težava na naši strani, ne v sistemu. Oziroma se kljub razmeram nismo sposobni odreči udobju in prilagoditi ritma življenja? Sicer pa je za otroke od 6. razreda in naprej lažje. Šole imajo njim namenjene e-učilnice, kjer lahko izvajajo učni proces, dodatna gradiva pa lahko najdejo tudi v Arnesovi. Starši bomo imeli z njimi manj dela, nikar pa jih ne pozabimo spodbujati. Dejstvo je, da izobraževanje ne sme preveč zastati, ni dovolj, da otroci le ponavljajo, preberejo kakšno knjigo več in podobno, ker bo to povzročilo ogromno težav v prihodnjih letih. Večini pa tudi ne bo všeč, pa čeprav zdaj govorijo nasprotno, če bodo morali otroci poleti hoditi v šolo. Takrat bodo ti, ki zdaj pravijo, da je nemogoče izvajati učenje od doma, ker poleg službenega dela nimajo časa, da bi »se šli še učitelja«, prvi proti.


Starši bomo, hočeš nočeš, morali v naslednjih tednih otrokom pomagati bolj kot običajno.

Pomembno je, da zanj še vedno velja urnik

Kot sem dejal, nisem psiholog, pa tudi učitelj ne, sem pa že v glavi napravil načrt, kaj bo hčerka počela v naslednjih tednih. Tega pa mora oblikovati vsak starš. Navodila ministrstva za izobraževanje so za vse šole enake, seveda pa bodo razlike, tako med šolami, kot posameznimi učitelji. Njihova naloga pa je, da svojim učencem vsak dan pošljejo napotke, kaj morajo doma postoriti. Pomembno je, da se držimo urnika. Bujenje ob običajni uri, umivanje, zajtrk in nato ob uri šolskega zvonca, začetek učenja. Če ima otrok pisalno mizo, naj se usede tja, drugače pa je primerna tudi kuhinjska miza. Ko je na vrsti odmor, naj ga ima, namesto telesne vzgoje, pa lahko vadimo v prostoru ali na vrtu družinske hiše (če jo imate in vreme dopušča). In tako vse dni do petka. Verjetno bomo morali urnik prilagajati stanju, a se bom potrudil, da bo sprememb običajne rutine čim manj. Tako otrok, ko se bodo šole spet odprle, ne bo zmeden in bo lahko takoj popolnoma sodeloval v normalnem izobraževalnem procesu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tehnologija se bo pokazala v pozitivni luči

Predvsem pa ta čas ne smemo braniti otrokom uporabe tehnoloških pripomočkov. Ti so osnova za e-učenje ne glede na starost otroka. Celo priporočljivo je, da se prek telefona ali računalnika poveže s sošolci, morda celo z učiteljico, če to njena tehnologija omogoča. S pomočjo brezplačnih orodij za video konference lahko učiteljica celo organizira povezavo prek spleta. Morda tako, da vsak dan ob določeni uri razloži učno gradivo za tisti dan in poda napotke, kaj naj otroci potem počnejo sami. Predlagam tudi, da se starši povežete z učitelji preko elektronske pošte, da vam lahko pomagajo in svetujejo, kako organizirati delo otok v tem času, če tega sami ne znate. Tako boste imeli manj dela in bo organizacija življenja veliko lažje. Jasno pa je, da bodo manj trpeli otroci, katerih starši razumejo, da je odgovornost za izobraževanje otrok tudi na njihovih ramenih, kot otroci staršev, ki jo v celoti prelagajo na šolo. A tako je tudi, ko šola poteka normalno, se mi zdi!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja