Tako ali drugače pridemo nazaj do baterije
Matjaž Ropret 9. avgusta 2018 ob 19:10

Dve leti po debaklu z baterijami v telefonih Galaxy Note7 si v Samsungu znova upajo dati poudarek prav na ta aspekt svoje najzmogljivejše mobilne naprave. Pri lanskem modelu je bilo prav trajanje baterije, še posebej v evropski različici s Samsungovim lastnim procesorjem, ena redkih točk kritike. Zdaj naj bi s 4000 mAh kapaciteta zadostovala za cel naporen dan uporabe. Katere pa so še druge novosti pri devetici?

Procesor je seveda ena glavnih. Evropski model znova temelji na čipu Exynos, ki deluje ali pri 2,7 ali pri 1,7 Ghz. V vsakem primeru s štirimi jedri naenkrat. Američani bodo znova dobili različico s Qualcommovim Snapdragonom 845. Ta poganja večino dražjih pametnih telefonov. Ali bi glavnina uporabnikov zaznala razliko v primerjavi z lanskim telefonom, če bi si kupila novega, pa je že vprašanje.

Zaslon je za malenkost večji. Namesto 6,3 zdaj v diagonalo meri 6,4 palcev. Še vedno pa je OLED in ima ločljivost 1440 x 2960 ter bo verjetno znova fantastičen. Že prejšnji je bil.

Fotoaparat je bolj ali manj prenesen iz Galaxyja S9+, ki je bil bolj ali manj vzet iz Note8. Torej velike razlike ne bo, fizično je še najbolj omembe vredna spremenljiva zaslonka. Objektiva sva tako znova dva, s standardnim in približanim pogledom, nova pa je zdaj tako nujna »umetna inteligenca«. Če se bo kdaj odločila, da siceršnji algoritmi preveč ostrijo robove in navijajo kontraste ter saturacijo, nimam nič proti njej.

Več je pomnilnika. Predvsem za shranjevanje podatkov, saj je tega v osnovi 128 GB, ob reži za kartico microSD in šestih gigabajtih delovnega pomnilnika. Potem pa je tu še različica s kar 512 GB shrambe in 8 GB pomnilnika.

»Modem« za LTE zdaj podpira kategorijo 18, kar pomeni hitrosti do 1,2 Gb/s. Seveda teh noben slovenski operater ne podpira in jih najbrž v četrti generaciji omrežij nikoli ne bo.

Pisalo ima zdaj vgrajeno povezavo prek modrega zoba. Tako je mogoče z njim na daljavo posneti selfi, začeti ali prekiniti predvajanje videoposnetkov, prehajati med diapozitivi, razvijalci aplikacij pa bodo lahko dodajali svoje funkcionalnosti daljinskega upravljanja.

Namizje DeX je menda nekoliko izboljšano. In zdaj ga je mogoče pognati prek vsakega kabla oz. vmesnika z USB-C na HDMI. In med poganjanjem DeX-a je telefonov zaslon zdaj polno funkcionalen. Upam, da je tudi na monitorju podprta kakšna višja ločljivost od 1080p.

Oblika je enaka, a nekoliko izpiljena. Zadaj je čitalnik prstnih odtisov pod fotoaparatom, kar je bila edina logična poteza, če še ni integriran v zaslon. Barve pa so štiri – črna, morda, bakrena in rožnata.

Ostajajo vodotesnost po standardu IP68, izhod za slušalke, brezžično polnjenje Qi in bluetooth 5.

Maloprodajni ceni sta 999 evrov za različico 128/6 GB in 1249 evrov za 512/8 GB. Vsak sam naj presodi, ali lahko s svojo uporabo in globino denarnice upraviči tak nakup. Galaxy Note8 je še vedno odličen in se ga da dobiti za kakšnih dvesto do tristo evrov manj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Predstavili so še uro Galaxy Watch, v pokoj torej odhaja ime Gear S. Ura bo na voljo v dveh velikostih, 46 in 42 mm. Pri čemer se večja ponaša z doslej največjo baterijo pri Samsungovih urah, recimo ji ženska različica pa ima skoraj pol manjšo. Zaslon je znova OLED, njegova ločljivost je 360 x 360. Prekriva ga steklo Gorilla DX+, jasno, da je okrog njega vrtljiv obroč za sprehajanje po izbirnikih. Platforma ostaja Samsungov Tizen, domač je tudi procesor. Cena ure bo nekje okrog 350 evrov.

Še manj pa so povedali o zvočniku Galaxy Home, ki spominja na trinogo vazo ali vrtni žar. V njem ždi navidezna pomočnica Bixby, za glasbeno podlago bo skrbela storitev Spotify, s katero je Samsung sklenil globalno partnerstvo. Ali to pomeni, da jo bodo razširili na več držav, tudi Slovenijo, niso povedali. Spodobilo bi se in pravično bi bilo. Tudi o začetku prodaje in ceni zvočnika so bili skrivnostni. Glede na to, da je narejen z mislijo na zvočno kakovost, bo najbrž tekmoval bolj z Applovim Home Podom kot Googlovim ali Amazonovimi.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Čestitke avtorju članka, ki je končno poimenoval bluetooth po slovensko modri zob. Ob dejstvu, da je bluetooth samo prevod vikinške besede blaatand ne vidim smisla, da jo ne bi prevedli v modri zob.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja