Takega zaslona, kot ga ima Xiaomi Redmi Note 10 Pro, v poceni telefonu še ni bilo! (#video)
Matjaž Ropret 9. aprila 2021 ob 06:38

Jasno sem že povedal, da so zasloni OLED trenutno optimalna izbira, tako pri televizorjih kot pri pametnih telefonih. Ko pa pride naokrog mobilnik, kakršen je Xiaomi Redmi Note 10 Pro s kakovostnim tovrstnim ekranom in še 120-herčnim osveževanjem po vrhu za približno 300 evrov, je to svojevrsten mejnik.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro je vreden pozornosti že samo zaradi zaslona, pa ta še zdaleč ni njegov edini adut. Toda težko bi rekel, da sem že tako kmalu pričakoval OLED s tisto pravo črnino, res dobrimi kontrasti, živahnimi barvami, spodobno svetilnostjo ter hitrim osveževanjem za gladko pomikanje vsebine in odzivnost v igrah v tem cenovnem. Realme 7 Pro je prav tako že ponudil podobno dober zaslon, mogoče malce manj barvit, vendar s klasičnimi 60 Hz. Sta pa tu še prav tako povsem sveža Samsungova Galaxyja A52 z 90- in A52 5G s prav tako 120-herčnim OLED-om ter stalnim prikazom informacij na izključenem zaslonu (Xiaomija zmoreta le deset sekund po uporabnikovem dotiku). Nekaj dražja, toda že v prodaji, pa tudi nekaj manjša in z zanimivejšim dizajnom.

Xiaomi je sicer predstavil še Redmi Note 10 (brez oznake Pro), ki naj bi bil približno sto evrov cenejši, in tudi ta se ponaša z zaslonom OLED, vendar nekoliko slabšim. Nima enako izstopajočih barv, izrazite bele, tudi svetilnost je za odtenek manj, in seveda manjka 120 Hz. Je tudi manjši (6,47 namesto 6,67 palcev). Vsekakor pa je oboje dobra novica za trg pametnih telefonov, kajti tovrstni zasloni dajejo povsem drugačni izkušnjo kot LCD-ji, ki smo jih v tem cenovnem razredu gledali doslej. Saj se je že kdaj pojavil kakšen OLED, vendar redko. Jasno je, da tu ni kakšne ukrivljenosti in da je robov nekoliko več kot pri dragih telefonih, tudi svetilnost in HDR malo zaostajata (Pro sicer podpira HDR10), pa vendar sem po prvih nekaj dneh navdušen.

Druga izstopajoča, a mogoče malce manj pomembna novost, je fotografsko tipalo s 108 milijoni pik. Tega Xiaomi potiska vse nižje po cenovni lestvici, enako Realme (v telefonu 8 Pro) in čeprav sam po sebi še ne zagotavlja odličnih posnetkov, so prvi vtisi obetavni. Cenejši model ima znano in pričakovano tipalo z 48 milijoni pik. Pri ultraširokokotnem objektivu si delita 8-milijonsko tipalo, za makro pa so Pr-ju namenili že uporabnih pet milijonov pik, »običajni« desetici pa nesmiselna dva milijona. Tudi spredaj ima Pro novejše tipalo z več megapikami. Z glavnim objektivom oba snemata v 4K, z ultraširokim in sprednjim pa v polni visoki razločljivosti.

Razlika med telefonoma je še v procesorju, saj model Pro poganja Snapdragon 732G, ki smo ga srečali že denimo v Pocu X3 NFC, za Redmi Note 10 pa so izbrali za razred manj zmogljivi Snapdragon 678. Pomnilniških izvedb je več in videli bomo, katere bodo sploh na voljo v Sloveniji. Testna telefona imata oba po 6 GB delovnega pomnilnika in 128 GB prostora za podatke. Pri cenejšem bi bila verjetno smiselna tudi različica s 64 GB, pri izvedbi Pro nikakor.

Ohišje je plastično, z rahlo zaščito proti škropljenju (IP53), in tako na pogled kot na otip se telefona malo razlikujeta, razen tega da je eden manjši, lažji in ima manj izrazito izboklino za foto-video modul. Pro je podobno velik kot Poco X3 NFC, kjer me je prav njegova zajetnost še najbolj zmotila, saj je bilo vse ostalo glede na ceno dobro ali odlično, toda novinec je konkretno tanjši in tudi lažji, zato je ergonomija veliko boljša. Dejansko me tu velikost ne moti. Veseli pa me tudi, da so jo izkoristili za stereo zvočnika. Prepoznavo prstnih odtisov so postavili v stransko tipko – običajno, ne ugreznjene vrste – in ta deluje brezhibno in hipno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kapaciteta baterije se uradno razlikuje le za 20 mAh (5020 in 5000 mAh) in je po prvih vtisih tudi pri Pro-ju brez težav zadostna za cel dan in še kaj več. Priložen je polnilnik s 33W (vsaj pri dražjem modelu, za cenejšega nisem povsem prepričan) in z njim je mogoče v (dobre) pol ure napolniti vsaj do 90 odstotkov, razen če je baterija res skoraj prazna. Ni super hitro, a za ta cenovni razred še vedno ustrezno

Na telefonih teče Android 11 s uporabniškim vmesnikom MIUI 12. Ta je postal v zadnjem času bolj prijazen, »evropski« in ima nekaj uporabnih trikov, kakšnih oglasov, ki jih kritizirajo tuji opisi, pa za zdaj nisem opazil. Očitno Slovenija za kaj takega (še) ni zanimiva. Zanimivo je, d nista na povsem isti različici MIUI. Pro ima ta čas izdajo 12.0.10.0 z marčevskimi varnostnimi popravki, drugi pa malce starejšo 12.0.2.0 s februarsko posodobitvijo varnosti.

Kako telefona izgledata, si lahko še bolje ogledaš v videu, do konkretnega testa z upoštevanjem slovenskih cen – še čakamo, da Redmi Note 10 in Redmi Note 10 Pro prideta v prodajo – pa lahko rečem, da se Pro že kaže kot zelo resen kandidat, da prevzame krono prvega priporočila v nižjem cenovnem razredu, ki jo ima za zdaj Realme 7 Pro.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Odlična predstavitev. Kupujem Xiaomi Redmi Note 10 Pro Smartphone RAM 8 GB ROM 128 GB 6,67″120 Hz AMOLED DotDisplay 108 MP Weitwinkel Cámara 5020 mAh (typ) NFC-Dual-SIM-Karte ORO [Versión en Español] na Amazonu. Moti me le Dual-SIM-Karte ORO [Versión en Español] . Je mogoče dobiti pojasnilo ?
    Vse dobro
    Miro

    • Kolikor vidim, ta telefon ponuja eden od trgovcev na Amazonovi platformi, očitno iz Španije. Predlagam, da počakate, da bo telefon dejansko na voljo pri samem Amazonu (Verkauf und Versand durch Amazon).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja