Taigo še dodatno širi Volkswagnovo ponudbo zelo podobnih avtomobilov (#video)
Matjaž Ropret 27. januarja 2022 ob 13:15

Avto na fotografijah in predstavljen v videu je Volkswagen Taigo. Če ste morda privzdignili obrv, čemu ta znamka potrebuje v ponudbi še en mali SUV oz. v tem primeru CUV, kot ga tudi označujejo, še zdaleč niste edini.

Pri Volkswagnu že nekaj let v salonih stojita T-Roc in nekoliko manjši T-Cross. Prvi je podobno velik kot Golf, tudi osnovan na enaki platformi, vendar malo višji, medtem ko je pri drugem osnova enaka kot za Pola, le da je avto za približno 10 cm daljši, seveda tudi višji in z, recimo temu boljšo izkoriščenostjo prostora. Novi Taigo je po dolžini povsem primerljiv z modelom T-Roc, vendar je tudi to povišani in podaljšani Polo. Ponuja 440 l prtljažnika, kar je zelo podobno številkam pri T-Crossu. Kje je torej poanta vsega skupaj?

V Volkswagnu pojasnjujejo, da je T-Cross namenjen kupcem, ki si želijo praktičnost, višje sedenje in bolj robusten izgled, medtem ko Taigo nagovarja z nekoliko elegantnejšo obliko (denimo kupejevsko spuščajočim se zadkom), »limuzinskim« počutjem in še vedno malo višjim sedenjem kot v klasični kombilimuzini, čeprav je avto za 5 cm nižji kot T-Cross. Kako vse skupaj izpade v praksi si ogledaš na fotografiraj in v videu. Cenovno je stvar nekako taka – Taigo je s primerljivo motorizacijo in opremljenostjo za približno tri tisoč evrov dražji od Pola in tisoč evrov cenejši od T-Crossa. Cene se za zdaj začnejo pri 19500 evrih, z osnovno opremo se bodo pri 18 tisočakih, splezajo pa malo nad 26 tisoč evrov za 1.5 TSI DSG.

To je sicer Volkswagen, kakršne poznamo. Velikih presenečenj ni, tudi ne negativnih. Notranjost je lična in funkcionalna, a vsaj pri meni ne vzbuja kakšnih čustev. Tudi materiali bi bili lahko, sploh glede na cene, bolj prestižni. Asistenčna oprema je sicer zgledna, že od nivoja opreme Life naprej, to je ta čas tudi vstopnica v Taiga, kajti povsem osnovna različica bo na voljo šele čez nekaj mesecev. Pri tej opremi je tudi osrednji zaslon že 8-palčni, sicer je serijski 6,5-palčni, in ponuja možnost kasnejšega doplačila za aktivacijo navigacijske naprave. Možno je seveda uporabljati Android Auto ali Caprlay, prvega preizkušeno brezžično, tudi za prvo povezovanje. Pod zaslonom je sklop tipk, občutljivih na dotik, za upravljanje gretja ali hlajenja. Še malo nižje pa priključka USB-C in predal, v katerem je lahko (počasen 5-vatni) brezžični polnilnik za telefon. Pred voznikom je v vsakem primeru zaslon namesto klasičnih merilnikov, lahko je 8- ali 10,25-palčni (v preizkusnem avtu je bil slednji).

Motorizacija je znana in pričakovana ter zgolj bencinska. Na voljo je trivaljni 1.0 TSI v dveh izvedbah, s 70 ali 81 kW, in štirivaljni 1.5 TSI s 110 kW. Pri šibkejšem 1.0 je edina možnost petstopenjski ročni menjalnik, zmogljivejši trivaljnik ponuja izbiro šeststopenjskega ročnega ali sedemstopenjskega samodejnega, 1.5 pa je združen zgolj z DSG-jem. Dizla nikakor ne bo, hibrida tudi za zdaj ne, a ga ne izključujejo povsem, če bi se pojavilo zanimanje zanj. Električni Volkswagen podobne velikosti (ID.2 ali celo ID.1) pa bo kakšen drug model, predvidoma čez tri leta.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.