Tablica z zvočnikom ali zvočnik z zaslonom?
Marjan Kodelja 17. januarja 2018 ob 06:25

Zvočniki z digitalnim pomočnikom so se do neke mere uveljavili, ko sta glavna igralca dodala zaslon. Čemu? Da bi prikazovali raznovrstne informacije ter omogočili video komunikacije!

Zgodovina kaže, da redno »izumljajo« naprave, ki so na prvi pogled videti kot popolna novost, pa čeprav njihove funkcije lahko dobro opravljajo obstoječe. Koliko črnila je bilo na primer prelitega zaradi netbookov, majhnih, poceni in zmogljivostno precej podhranjenih prenosnikov, ki so tudi dokaj kmalu potonili v pozabo. Ne vem, ali bo enako s pametnimi zasloni, ki so sicer na videz videti kot solidni tablični računalniki, ampak zna biti! Zakaj? Ker bodo vsaj tisti, ki bodo nastali pod okriljem Googla, cenovno blizu poceni tablicam, zmogljivostno pa niti približno.

Amazon je z napravico Echo Show začetnik tovrstnih naprav!

Imeti napravo, morebiti »pribito« na zid ali postavljeno na kavno mizico, ki bi poslušala in na primer prižgala luči ali televizor, ko bi ji to govorno ukazal, hkrati pa bi znala na zaslonu prikazati prometne zamaške na predvideni poti, video navodila za odlično kosilo ali kaj podobnega, niti ni tako slaba ideja. Ampak načeloma jo že imam, telefon, hkrati pa je ta sposoben narediti še kaj drugega od bolj ali manj omejenega nabora možnosti domačega ekrana. Na pametnih zaslonih namreč ne bo sistema Android, temveč njegova različica Android Things, katere zmogljivosti so omejene. Še najbolj v tem, da ne bo mogoče nanje namestiti običajnih aplikacij, vse skupaj bo veliko bolj zaprto in zreducirano na tisto, kar bodo omogočili in dovolili razvijalci. Lahko bomo prižigali luči (ali upravljali druge naprave pametnega doma), samo tiste, ki bodo podprte, video komunikacija pa bo šla le prek aplikacije Google Duo. In podobno pri Amazonovih napravah. Ponudnik bo izbiral storitve, ne uporabnik.

Po drugi strani, pa zakaj ne in morebiti se bo zadeva izkazala ta uporabno. Googla nič ne stane, da je zadevo omogočil, izdelovalci, teh je vse več, pa se bodo morali soočiti s prepričevanjem morebitnih kupcev. Za to pa je še nekaj časa, saj bodo pametni zasloni komercialno na voljo enkrat to leto. Cene bodo verjetno podobne kot pri cenejših tablicah, med podprtimi jeziki pa bo poleg angleščine še peščica svetovno najbolj »pomembnih«.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja