Tablica TCL NXT Paper z barvnim zaslonom, podobnim e-črnilu, je na poti
Matjaž Ropret 12. januarja 2021 ob 11:18

Podjetje TCL na sejmih rado kaže prototipe, v zadnjih letih predvsem naprav z novimi tehnologijami zaslonov. Je pa lepo, če kaj od tega kdaj tudi postane dejanski proizvod. V okviru sejma CES so za april napovedali začetek prodaje tablice NXT Paper z novo vrsto zaslona, ki spominja na e-črnilo, in smo jo prvič videli septembra na sejmu IFA. Do konca leta naj bi ponudili tudi enega od svojih »transformerjev«, torej mobilnih naprav s prepogljivim, upogljivim ali raztegljivim zaslonom. Ključni del prodajne palete vendarle za zdaj ostajajo dostopni telefoni in tablice.

Tokrat so predstavili prva modela iz linije TCL 20, ki bo nasledila lanske telefone TCL 10. Od teh smo tik pred koncem lanskega leta dobili na test 10 Pro in 10 L, kaj več o njiju bomo povedali in pokazali v kratkem. Nova družina bo na začetku obsegala 20 SE, 20 5G, 20 Pro 5G, 20 L in 20 S, spoznali pa smo (vsaj digitalno) prva dva. Bolj zanimiv je 20 5G s priporočeno ceno 299 evrov, ki bo podporo za omrežja pete generacije prinesel v še nižji cenovni razred. Poganjal ga bo procesor Snapdragon 690, pomnilnika bo 6 GB in prostora za podatke 128 GB, tako da lahko glede na izkušnje z omenjeno dvojico, ki jo testiramo, pričakujemo povsem spodobno delovanje. Telefon bo imel 6,67-palčni zaslon polne visoke ločljivosti, baterijo s kapaciteto 4500 mAh in tri fotografske objektive – glavnega z 48-milijonskim tipalom, ultraširokega in makro.

Drugi novinec, 20 SE, bo najcenejši mobilnik znamke TCL doslej. Modeli Alcatel ostajajo le še v najnižjem cenovnem razredu. Pri tem so dali poudarek na velikem zaslonu, saj njegova diagonala meri kar 6,82 palcev, zraven pa sta stereo zvočnika. Tako naj bi bila naprava zelo primerna za gledanje najrazličnejšega videa, čeprav bo stala zgolj 149 evrov in ima zaslon ločljivost HD+. Take poteze smo v preteklosti, še pod znamko Alcatel, že videli. To so lahko primerni mobilniki za mladino ali za vse tiste, ki jim določene druge lastnosti, denimo fotoaparat, niso tako zelo pomembne. Baterija bo tu premogla kar 5000 mAh in bo lahko energijo oddajala tudi nazaj (prek USB-C!), torej bo v funkciji »powerbanka«. Procesor bo Snapdragon 460, razveseljivo pa je, da bo pomnilniška konfiguracija 4/64 GB, telefon pa bo imel tudi režo za pomnilniško kartico.

Tablica NXT Paper bo prava posebnost. Prezgodaj je še, da bi lahko karkoli povedali, kako dober bo njen zaslon v praksi, vsekakor pa je v Berlinu deloval obetavno, četudi smo imeli nekaj pomislekov glede svetilnosti in vidnih kotov. Osnovna zamisel te tehnologije, ki ima menda osnovo v zaslonih IPS, je v tem, da nima lastne osvetlitve. Namesto tega si, tako kot zasloni s tehnologijo e-črnila pri bralnikih (kot je Kindle), pomaga s svetlobo iz okolice. Zaradi tega je manj obremenjujoč za oči, sam panel pa je za tretjino tanjši. Tako bo tablica debela vsega 7,4 mm in bo tehtala 316 g. Malo sicer tudi na račun baterije, ki bo le malo večja kot pri zgornjem telefonu. Ima pa zaslon kljub opisanim lastnostim solidno ločljivost (1440 x 1080 pri diagonali 8,8 palcev) in dovolj hitro osveževanje tudi za prikaz videa in ostalih vsebin. In ker bo v temi neuporaben, brez dodatne svetlobe, bodo v škatli prilagali lučko s priključkom USB. Ceno za to tablico so postavili na 349 evrov.

Tab 10S

Predstavili so še tablico Tab 10S, ki je precej bolj običajna, s klasičnim zaslonom LCD, a konkretno baterijo (8000 mAh) in opcijskima podporo za LTE ter magnetnim ovitkom za tipkovnico. Ta izdelek bo stal 199 ali 249 evrov. Očala za »osebni kino« z dvema zaslonoma OLED polne visoke ločljivosti, ki smo ju prototipno tudi že imeli na nosu v Berlinu in so tam dajala kar atraktivno sliko, pa ne bodo naprodaj samostojno, ampak zgolj na nekaterih trgih v kompletu s telefonom in naročnino na eno od storitev pretočnega videa.

Po vseh prejšnjih konceptih novih oblik telefonov so tokrat prikazali še dva. Pri enem se zaslon telefon podaljša. Tehnologija je verjetno enaka kot pri LG-ju ali že prejšnjem tovrstnem TCL-ovem prototipu, vendar je tu telefon v osnovi majhen, podobno kot denimo Samsung Galaxy Z Flip, potem pa se zaslon odvije (raztegne) na »običajnih« 6,7 palcev diagonale. Drugi koncept pa je podoben egipčanskemu papirusu. Ima namreč dobesedno dva zvitka, s katerih se lahko napne zaslon s 17 palci diagonale. Katera od teh ali prejšnjih zamisli bo prva doživela komercializacijo, pa v podjetju TCL za zdaj ne razkrivajo.

Fotografije: TCL

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja